Науковці виявили, де «ховається» вода на Марсі

0
127

Науковці з Каліфорнійського технологічного інституту вважають, що від 30 до 99% води на Марсі може знаходитися під поверхнею планети.

Завжди вважалося, що близько 4 млрд років тому Марс втратив від 40 до 90% води, що знаходилася на поверхні. Проте зараз науковці завдяки моделюванню та даним, отриманим від зондів і марсоходів, переконані, що на Червоній планеті досі може залишатися від 30 до 99% початкової кількості води. На їхню думку, вода знаходиться у корі Марсу.

Науковці припускають, що кількість води на Марсі досягла свого поточного рівня ще близько 3 млрд років тому. «Марс став сухою планетою, яку ми знаємо сьогодні, 3 мільярди років тому», – сказала професор Єва Шеллер.

Вона зазначила: попри те, що велика кількість води на планеті знаходиться в її корі, це не означає, що у майбутньому астронавти зможуть її легко добути для життя на цій планеті. «Загалом у марсіанській корі все ще не так багато води, тож доведеться нагріти чимало гірських порід, аби отримати значну кількість води», – додала вона.

Джерело