Арктика позеленіє через потепління – вчені

0
25

Дослідники витягли ДНК стародавніх рослин, вивчили їх і визначили, що росло в регіоні більше тисячі століть тому.

Група вчених із США, Канади та Австралії знайшли свідчення того, що за 100 тисяч років ареал деяких чагарників змістився на 400 кілометрів на південь від Арктики.

Це означає, що в перспективі через зміни клімату Заполяр’я може знову позеленіти. Такий прогноз є у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідники витягли ДНК стародавніх рослин, зібраних в озерних відкладеннях в Арктичній зоні, вивчили їх і визначили, що росло в регіоні більше тисячі століть тому. Аналіз дозволив отримати локальний знімок видів рослин, які виростали на певній території в певний час. В результаті з’ясувалося, що ареал зростання карликової берези за цей час віддалився від Арктики на 400 кілометрів. Це говорить про те, що в далекому минулому Заполяр’ї було схоже на нинішню зелену і квітучу тундру.

Відкриття дозволило вченим зробити висновок, що цей та інші арктичні види рослинності, можливо, знову поширяться на північ на тлі глобального потепління, і це серйозно змінить зовнішній вигляд Арктичної зони. Карликова береза ​​вважається одним з ключових видів чагарників арктичної тундри. Зараз вона росте в канадській Арктиці на північ від Баффінової землі.