«Дякуємо за Вашу віру, якою Ви світите перед нами», – Митрополит Володимир взяв участь в урочистостях з нагоди 10-ліття інтронізації Блаженнішого Святослава

0
125

У неділю, 28 березня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, у Києві, Українська Греко-Католицька Церква святкувала десятиліття інтронізації Блаженнішого Святослава. З цієї нагоди митрополити, єпископи, священники з різних куточків України, а також богопосвячені особи, парафіяни Патріаршого собору молилися Архієрейську Божественну Літургію, в якій просили Божого благословення для нашого Патріарха. 

Зокрема в Літургії брали участь: Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь Семенюк, Єпископ-помічник Київської архиєпархії Владика Йосиф Мілян, Єпарх Стрийський владика Тарас Сеньків, Єпарх Коломийський владика Василь Івасюк, Екзарх Харківський владика Василь Тучапець, Єпарх Бучацький владика Дмитро Григорак, Екзарх Луцький владика Йосафат Говера, Екзарх Одеський владика Михайло Бубній, Єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства владика Степан Сус, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Теодор Мартинюк, Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії владика Петро Лоза, Єпарх Кам’янець-Подільський владика Іван Кулик, Єпарх Чернівецький владика Йосафат Мощич.

Проповідь в часі Літургії виголосив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архієпархії. 

«Святкуючи сьогодні десятилітній ювілей інтронізації Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, відзначив єпископ, найперше – це нагода дякувати за ту дивовижну благодать і силу, які посилає Святий Дух». 

«Мудрість, второпність, сила, відвага та особлива енергія, – вважає проповідник, – ось чим наповнює його душу і серце Святий Дух, аби він гідно виконав свою місію, своє завдання. Його справді покликав Святий Дух і сказав: іди до свого дому з Аргентини, іди до свого дому і служи всім, хто має коріння з цього дому».

Владика Йосиф сказав, що сьогодні дякуємо Богові за того наймолодшого, але за того достойного, якого Бог вибрав. «Дуже багато сьогодні є тлумачень, як так сталося, що наймолодший став Патріархом Української Греко-Католицької Церкви. І якби ви були на виборчому Синоді, то чули б від багатьох наших єпископів, які казали: нехай би тепер хтось сказав, що в нашій Церкві не діє і не є присутній Святий Дух. Є! І це свідчення, що всі повірили, що ця особа справді дасть собі раду», – сказав він.

Після спільної молитви в адресу Патріарха лунали численні вітальні слова. Від імені присутнього духовенства, виступив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

«Ваше блаженство, прийміть щирі вітання від нас. Ми усі Вас любимо. Ми дякуємо Вам за Вашу велику віру, якою Ви світите перед нами. Хочемо подякувати Вашим батькам, які дали Вам цю віру. Які не тільки дали віру, але подарували Вас для нас – для Церкви, для усього українського народу і для Батьківщини нашої України. Сьогодні хотіли б Вам сказати у цю 10-ту річницю, щоб ці роки були найважчі, а майбутні були легшими. Але знаємо, що дорога до неба є вузькою. Цією дорогою вже йшли наші предки – митрополит Андрей, патріарх Йосиф, блаженніший Любомир, а тепер Ви нас ведете цією дорогою до Господа, до неба. Ваше Блаженство, Ви як добрий пастир – попереду. А ми, духовенство, вірні та весь народ йдемо за Вами», – звернувся зі словами привітання Митрополит Володимир Війтишин.