#ФільмНаВихідні: Після Томаса

0
90

У п’ятницю, 2 квітня, відзначають Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. По усьому світу цього дня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію. Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води. В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше.

Пропонуємо Вашій увазі знайомство з особливими людьми. Для цього редакція Всеукраїнського часопису «Нова Зоря» у своїй рубриці #ФільмНаВихідні радить сьогодні до перегляду фільм “Після Томаса”. Це телевізійна драма, яку вперше показали у Великобританії 26 грудня 2006 на телеканалі ITV. Стрічка заснована на реальній історії Шотландського хлопчика Дейла Гарднера і його собаки Генрі. Сюжет оповідає про дитину Кайлі Грема, у якого виявили аутизм, і про те, як він прогресує, після того як його батьки взяли до себе золотистого ретривера на кличку “Томас”.

Кайл Грем – дитина з важкою формою аутизму з обмеженими комунікативними навичками, який влаштовує сильні істерики і не привчений до туалету. Його стан стає справжнім випробуванням для батьків Ніколь і Роба.

Матір вважає, що з плином часу симптоми аутизму Кайла можуть стати менш серйозними, якщо спробувати інтегрувати його в навколишній світ. Роб, однак, вважає, що краще рішення – відправити Кайла в спеціалізовану школу-інтернат, якою керує харизматичний і турботливий директор Джон Хейверс. Єдиною перепочинком Ніколь є непохитна підтримка її матері Пет і батька Джима, які люблять Кайла і при необхідності надають практичну підтримку.

Ніколь, на відкритій терапії по аутизму, читає про дитину, стан якої покращився за допомогою терапевтичної собаки; Роб залишається скептиком, вважаючи, що Кайл або злякається собаки, або спробує не помічати її  Кайл називає цуценя золотистого ретривера “Томасом” в честь танкового двигуна. Поступово, через Томаса, він дізнається про емоції і міжособистісні відносини. Роб виявляє, що він може придушити істерики свого сина, розмовляючи з ним іншим голосом, який, Кайл вважає голосом Томаса. Шлюб Роба і Миколи налагоджується і вона вагітніє другою дитиною. Тим часом Томас хворіє і подружжя боїться, що, якщо собака помре, то стан їхнього сина буде регресувати. Однак він повністю одужує. У фінальній сцені фільму Кайл вперше визнає своїх батьків і каже, що любить їх

Перед титрами в епілозі показано, що сталося з реальними людьми, зображеними в якості персонажів фільму.

Фільм можна переглянути ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.