Сенсаційну знахідку виявлено у храмі УГКЦ на Івано-Франківщині

0
42

Священик Микола Григорук, адміністратор парафії храму св. Параскеви УГКЦ с. Фитьків, що на Івано-Франківщині, випадково виявив  сховок парафіян, який вони залишили перед закриттям храму радянською владою у 60-х роках минулого століття.

Про це він написав у Фейсбук.

“Сьогодні, під час прибирання іконостасу, я зауважив за намісною іконою Спасителя (там є подвійна стіна, висотою 2.20 м.) сховок. Присвітив ліхтариком, і побачив пакунок завернений у папір, і окремі куски цупкого паперу. Після довгих і винахідливих спроб, все ж вдалося те все витягнути!

З тремтінням та величезною цікавістю (хто мене знає, той розуміє))) розгорнув папір і побачив справжній скарб – 7 синьо-жовтих лент, якими пов’язували через плече осіб, котрі тримали церковну процесію.

Цікаво, що папір у котрий загорнули ці ленти, був радянський інформаційний плакат: «Не трогай взривоопасных предметов – они опасные для жизни». З цього можна зробити висновок, що їх заховали перед закриттям церкви у 1963 р.

Згаданими кусками паперу була репродукція картини «Хрещення Руси-України» худ. Володимира Кноша, намальована з нагоди 950-літнього Ювілею хрещення. На жаль, вона збереглася фрагментарно.

За переховування цих заборонених у радянський час речей чекали великі проблеми: ув’язнення, штрафи, виселення в Сибір…

Ми щиро вдячні нашим попередникам, що незважаючи на страхи, вони зберегли нашу Церкву, віру, Україну та історію для нас! Любімо своє, вивчаймо, цінуймо і передаймо наступним поколінням!

Знайдені артефакти стануть чудовим доповненням експозиції наших музеїв у Фитькові!”

Джерело