“Бог діє тихо”, – Топ 5 книг, які неодмінно допоможуть духовно підзарядитися

0
221

Християни західного обряду зустріли світле свято Великодня, у той час як християни східної церковної традиції лише в очікуванні Пасхи. На цьому шляху, кожному з нас стануть у нагоді книги, які є свідченням “духовної весни”, яку переживали у своєму житті святі. Пропонуємо Вам підбірку книг, яка допоможе “духовно підзарядитися” у цей карантинний, весняний час для когось Великодня, а дня когось його очікування.

1. “Бог діє тихо”

Бог діє тихо. Реальні історії від священників

«Бог діє тихо» – збірка реальних історій, які розповідають українські священники, наші сучасники. Кожна з оповідей описує певну особливу подію, коли люди відчували близькість із Богом. Ці життєствердні, зворушливі свідчення про пережитий духовний досвід надихнуть читача, укріплять у вірі, що БОГ є поруч і ДІЄ ТИХО… 

2.«Терпеливість з Богом. Зустріч віри з невірою».

Терпеливість із Богом. Зустріч віри з невірою", Томаш Галік, 2012, Свічадо, купити

Томаш Галік У книзі на основі конкретних прикладів, представлено конфлікт атеїзму і релігії, секуляризації і духовності, зрештою автор міркує над позиціями християнина у суспільстві. Мабуть, моїм найбільш улюбленим фрагментом є такі рядки: «Так виглядає людина і світ, якщо на нього впаде темна тінь хреста, – багато людей відчули це за певних історичних подій чи у годину свого життєвого випадку. Історія Євангелія і цей вид атеїзму пересікаються у момент Ісусового скрику на хресті: «Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув?» Однак євангельське послання звучить так: це не єдина можлива перспектива, це не останнє слово. Це лише правда Великої п’ятниці, але після неї – по завершенні довгого очікування мовчазної Страсної суботи – настане світанок, котрий несе ще іншу звістку, не менш правдиву, – хоча багато хто цей світанок проспав». Розуміння себе у світі – це бачення перспективи оцього світлого світанку, а також порожнього гробу, який не є порожнечею, жалем і поразкою, лише платформою свободи і перемоги!

3.  “Ніхто не є самотнім островом” Томас Мертон. У цій книжці відомий релігійний філософ Томас Мертон роздумує про любов і пошук самореалізації та сенсу життя. У тексті, наповненого мудрости і щиросердних спостережень, Мертон глибоко розглядає теми, що актуальні тепер так само, як і колись для його сучасників: дружбу, духовне покликання, спокусу, смирення, духовну самотність, відвагу і життя серед інших.  

4. “Посиденьки зі святими”. Бути святим це як? Це коли над тобою засвічується німб, як лампочка? І ти такий йдеш, а всі на тебе озираються з благоговінням. Чи коли ти ніколи-ніколи не те, що не робиш нічого поганого, а й не думаєш про це? Тобто святість це щось надзвичайне? Ні, святим може бути кожен.

Посиденьки зі святими. 60 неймовірних історій. Життя святих не тільки для дітей

У книжці “Посиденьки зі святими” якраз про це і йдеться — як то воно бути святим. Тут є 60 цікавезних оповідей про відомих святих. Ці історії написані від першої особи, зрозумілою мовою, тому складається враження, наче ти спілкуєшся з ними особисто на дружніх посиденьках. Про себе розповідають найвідоміші святі і блаженні: від апостолів Петра і Павла до блаженних Климентія Шептицького, Миколая Чарнецького та святих Матері Терези й Івана Павла ІІ.

5.“Сповідь святого Патрика”. “Сповідь” св. Патрика часто порівнюють із “Сповіддю” св. Августина Блаженного.

Св. Патрик, хреститель та просвітитель Ірландії,  увійшов в історію не лише як відчайдушний місіонер та проповідник. Божою милістю він став засновником Церкви, котра дала світові сотні видатних місіонерів та вчених. У часи Раннього Середньовіччя монахи з Ірландії проповідували Євангеліє в Британії, Галії, Італії, Німеччині, доходили навіть до Києва. Школи та мо­настирі, закладені ірландськими вченими, стали фундаментом європейської науки та католицької духовності, а молитви та духовні твори, які склав св. Пат­рик, стали класикою християнської літератури. У цій збірці читач знайде найвідоміші твори Патрика (“Сповідь”, послання та кілька молитов). Цікавою також є чернеча лірика – поезії духовного та ліричного змісту, які написали відомі ірландські місіонери – свв. Колумба, Колумбан та інші. Більшість цих творів видаються укра­їнською вперше.

Джерело: Духовна Велич Львова