Ілон Маск може зацікавитись покладами літію в Україні

0
59

Літій – м’який метал сріблясто-білого кольору – вже встигли назвати “білою нафтою” та одним з двигунів “четвертої індустріальної революції”, яка у найближчі 20 років може змінити світову економіку.

Як повідомляє ВВС Україна,  ще у січні цього року в інтерв’ю ТСН заступник голови Офісу президента Ігор Жовква навіть заявив, що саме літієм Україна хоче зацікавити Ілона Маска, аби отримати інвестиції від одного з найбагатших підприємців планети.

“Можемо багато говорити про те, чому Ілону Маску могла б бути цікава Україна. Я назву тільки одну тему — літій. У нас є поклади літію, у нас є можливості, як цей літій виробляти й постачати”, – пояснив він.

Для чого потрібен літій?

Дуже ймовірно, що ви читаєте цей текст саме завдяки роботі літій-іонної батареї вашого смартфона або ноутбука, для виробництва якої використовують літій.

Літій-іонні батареї різного розміру є у планшетах, цифрових фотоапаратах, відеокамерах, електроінструментах, електрокарах і навіть у марсохода Curiosity.

Ще одна галузь, де активно використовують літій – скляна та керамічна промисловість.

Останніми роками попит на літій почав зростати завдяки бурхливому виробництву електрокарів, чиї акумулятори потребують набагато більше цього металу, ніж смартфони. Серед провідних виробників електрокарів – компанія Tesla Ілона Маска.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), якщо у 2014 році у світі було 400 тисяч електрокарів, то у докризовий 2019 рік їхня кількість сягнула 7,2 млн.

Хоча 2019 року електрокари складали лише 1% автопарку, вже до 2030 року IEA очікує зростання їхньої кількості до 140-245 млн.

В IEA кажуть, що електрокари допомагають знизити забруднення повітря і викиди парникових газів. Низка країн оголосила про наміри заборонити використання двигуна внутрішнього згоряння у найближчі 20-30 років. Ця політика сприяє попиту на електрокари.

Бум електрокарів уможливила еволюція літій-іонних акумуляторів – від запуску їхнього виробництва у 1991 році вченим вдалося суттєво вдосконалити їх, зменшити розміри та вартість.

У дослідженні для журналу Energy and Environmental Studies вчені Міка Циглер та Джессіка Транчик визначили, що за 30 років ціна літій-іонних акумуляторів зменшилася на 97%.

У березні 2021 року швейцарський інвестбанк UBS спрогнозував, що електрокари можуть досягнути цінового паритету з автівками на двигуні внутрішнього згоряння 2025 року, а доля електромобілів серед усіх проданих автомобілів може сягнути 20% у 2025 році і 50% у 2030 році.

“До 2040 року вже 100% частка електромобілів може стати реальністю. Користування автомобілем з двигуном внутрішнього згоряння може стати розкішшю”, – йдеться в прогнозі.

Ціна на акумулятори залишається ключовим фактором зниження затрат на електрокари, оскільки складає 25-40% вартості електромобіля.

Тож актуальність видобутку літію буде підвищуватися. UBS прогнозує зростання попиту на нього у кілька разів до 2030 року.

Де видобувають літій?

За даними Forbes, у світовому видобутку літію 2019 року домінували чотири країни – Австралія (52,9%), Чилі (21,5%), Китай (9,7%), Аргентина (8,3%).

Резерви літію розподілені інакше, і кожного року відбувається їхня переоцінка. Геологи зазвичай орієнтуються тут на дані Геологічної служби США.

Згідно з даними служби, станом на січень 2021 року світові поклади літію оцінюються у 86 млн тон. Більша їхня частина зосереджена у так званому “літієвому трикутнику” на перетині кордонів трьох держав Південної Америки – Болівії (21 млн тонн), Аргентини (19,3 млн тонн) та Чилі (9,6 млн тонн).

Найбільше покладів літію на солончаку Уюні у Болівії, який обожнюють туристи та фотографи зі всього світу.

Поклади у “літієвому трикутнику” видобувають відкритим способом – з літієвмісної ропи соляних озер.

Щоправда, те, що зручно та дешево для гірничих компаній, не добре для громадян у Чилі, які скаржилися іспаномовній службі BBC Mundo на надмірне використання підземних вод гірниками для виробничих цілей та чищення обладнання. Це призводить до зникнення рослинності та тварин.

Де  в Україні є літій?

В Україні є три родовища літію, розвідані у 1980-х роках геологами.

Йдеться про родовища у Кіровоградській області – Полохівське, розташоване неподалік міста Мала Виска, та Станковатське біля Добровеличківки (поширена інша назва – ділянка “Добра”), а також родовище Шевченківське у Великоновосілківському районі Донецької області.

Окрім того, під питанням наявність літію на ділянці “Крута Балка” у Запорізькій області.

Точні дані про об’єм покладів літію, так само як низки інших корисних копалин, ще 2005 року засекретила СБУ.

Проте цю інформацію мають деякі геологи, підприємці та держслужбовці.

“У 2018 році ми успішно затвердили запаси в державній комісії. Запаси родовища – близько 27 мільйонів тонн руди літієвої середнім вмістом понад 1%”, – розповів про запаси лише Полохівського родовища в коментарі Суспільне головний геолог компанії “Укрлітійвидобування” Богдан Слободян.

В інвестиційному атласі надрокористувача, виданому Держслужбою геології та надр (Держгеонадра), йде мова про 13,8 млн тонн літієвих руд різних категорій з вмістом оксиду літію в 1,5% на Шевченківському родовищі.

Загальні запаси українського літію в коментарі BBC News Україна завідувач кафедри геології родовищ корисних копалин КНУ ім. Шевченка професор Володимир Михайлов оцінює так: “Мова йде про сотні тисяч тонн Li2O (оксиду літію. – Ред.) або про десятки мільйонів тонн руди з вмістом оксиду літію до 1% і більше”.

За його словами, розробка таких родовищ відкритим способом неможлива, тому потрібно витрачати гроші ще й на будівництво шахт.

Через це українські родовища літію поступаються південноамериканським.

“Руди наших родовищ представлені переважно петалітовими, чи сподумен-петалітовими різновидами, є важко збагачуваними (особливо петалітові), тому їм важко конкурувати з чудовими за якістю гідромінеральними рудами (ропою солених озер) південноамериканських родовищ”, – пояснює Володимир Михайлов.

Літій з українських родовищ підходить для виробництва літій-іонних акумуляторів, але собівартість його видобутку перевищує собівартість у Південній Америці.

Вартість повного циклу освоєння родовищ в Україні Володимир Михайлов оцінює у сотні мільйонів доларів. Водночас він не бачить екологічних ризиків внаслідок видобутку шахтним способом.

Чи вдасться залучити Маска?

Геолог Олексій Фалькович переконаний – якщо Україна хоче отримати користь від літію, їй треба діяти швидко.

“Наразі у світі готуються до розробки декілька десятків родовищ літію. Все треба робити швидко, якщо ми хочемо потрапити в тренд, коли будуть найвищі ціни”, – каже науковець.

Ціни на літій (на карбонат літію) нестабільні – 2018 року вони сягали $17 тисяч за тонну, а 2020 року середня ціна становила $8 тисяч.

На думку Олексія Фальковича, запуск багатьох родовищ у світі може призвести до падіння цін.

Припускає він і те, що вчені можуть придумати для електрокарів “щось якісніше, ніж літій-іонні батареї”.

На думку геолога, Україні варто докласти зусиль, щоб не просто продавати руду, а створити фабрику з виробництва карбонату літію або оксиду літію, варто залучити для цього технології з ЄС, США чи Азії.

“Це готовий продукт, який має свою ціну на ринку”, – пояснює він