ЯК ЖИВЕМО, ТАКІ У НАС І НОВИНИ

0
49

Спостерігаючи за різними новинами в ЗМІ, не можна не помітити однієї дуже важливої речі, а саме: серед тієї «лавини» інформації, на яку ми натрапляємо кожного дня на телебаченні, в інтернеті чи в соціальних мережах, на превеликий жаль, дуже мало такої, яка би вселяла в нас надію, покращувала настрій чи допомагала нам всебічно розвиватись.

Дуже часто буває якраз із точністю до навпаки: вміст новин такий, що після їх перегляду чи прочитання починаємо відчувати різні тривожні стани, бо переживаємо, інколи дуже панічно, за майбутнє, почуваємося невдоволеними, роздратованими та втрачаємо смак до життя. І можна ставити собі ряд запитань: чому так є, чому у нас такі новини? Можливо, тому, що саме на такі новини є запит у суспільстві? Чи тому, що ЗМІ подають «гарячі» теми, щоби піднімати власні рейтинги та всіма силами втримати аудиторію? Чи, можливо, причина криється дещо глибше?!

Аналізуючи події останніх років на міжнародному та всеукраїнському рівнях, переглядаючи ТОП-новин світу, напрошується наступний невтішний висновок: ЯК ЖИВЕМО, ТАКІ У НАС І НОВИНИ!

У світлі останніх тривожних новин, які вчергове сколихнули міжнародну спільноту через загострення конфлікту між Ізраїлем та бойовиками ісламістського угруповання ХАМАС, стає неспокійно за долю людства. Бо якщо серце людини прагне крові та війни, а шлях до примирення та взаємного прощення розглядається як слабкість, то, на превеликий жаль, – добрим новинам просто ніде взятись!

Здавалось би, що затяжна соціо-економічна криза, нависаючі над людством реальні загрози через кліматичні зміни, глобальне потепління, а останніх два роки ще й через пандемію коронавірусу та зростаючу кількість інших важких захворювань мали би стати для усіх нас «холодним душем», однак ці «знаки часу» не всі чомусь бачать та всерйоз приймають. Пояснення одне: зранене людське серце завжди буде прагнути крові. А найбільша за історію людства «руйнуюча тріада» – гроші-влада-слава – завжди писатиме «порядок денний» кров’ю невинних жертв та живитиметься скаліченими людськими долями і людськими стражданнями.

Стрічки новин можуть змінюватись із трагічних та тривожних на добрі, але для того потрібно, щоби людство по-справжньому повірило й прийняло найкращу в світі новину про те, що Христос Воістину Воскрес! Бо звістка про Христове Воскресіння завжди супроводжується загоєнням навіть найболючіших ран та спонукає зробити перший крок назустріч навіть найзапеклішому ворогу. І цим першим кроком може бути молитва за ворога.

Молімось за мир у світі та в Україні і нехай Воскреслий Господь змінює серця усіх тих, від кого залежить мир і спокій та допоможе нам писати добрі новини й світлі сторінки нашої історії.

о. Володимир МІСТЕРМАН.