Початок червня знаменний на події

0
48

Дорогі Друзі,

сьогодні хотів би зосередити Вашу увагу на декількох подіях, якими розпочнеться місяць червень. Насамперед – це місяць, який у всій Католицькій Церкві присвячений особливому вшануванню Христа Чоловіколюбця. Як у травні ми спішили кожного дня на Маївки, щоб в особливий спосіб молитися до Пресвятої Богородиці, так і в червні ми прибігатимемо до Христа Чоловіколюбця, молячись до Серця Христового. У травні вся Церква співала «Пресвятая Богородице, спаси нас!», а в червні наші храми наповнені співом «О Пресвятеє Серце Ісуса, помилуй нас!».

Варто підкреслити, що це глибоке набожество, яке народилося в Західній Церкві, не змінює нашого Східного обряду і за своєю суттю несе у собі всім вірним любов Христа до людей. Як відомо, о. Ісидор Дольницький уклав молебень до Христа Чоловіколюбця, щоб висловити любов Божого Серця до людей. Цей молебень служать у нашому обряді зі стихирами, співом, обрядами, відпустами, притаманними богослужінню Східної Церкви.

Особлива риса любові – це любити й жертвувати себе заради іншого. Такою є і любов нашого Спасителя. «Ми любимо Бога, бо Він перший нас полюбив», — каже у своєму першому листі св. євангелист Іван (4, 19). Тож подякуймо Христові в цьому місяці червні за Його безмежну любов до нас та прибігаймо до Нього всі втомлені й обтяжені, а Він заспокоїть нас (пор. Мт. 11, 28).

А ще 1 червня минає 104-та річниця з дня народження світлої пам’яті Владики Софрона Дмитерка. Як нам добре відомо, життєвий шлях Владики Софрона – це живий приклад самовідданості та любові до свого народу й Церкви. Саме в часі його архієрейського служіння наша Церква вийшла з підпілля та почала шлях до відновлення. Всього за часи підпілля він рукоположив понад 65 священників! Владика Софрон Дмитерко був у когорті духовенства, яка в 1989 р. представляла голос нашої Церкви у Москві. Світлої пам’яті Владика Софрон очолював Івано-Франківську єпархію впродовж 29 років (з 1968 по 1997 рр.) і доклав титанічних зусиль для її збереження, становлення й розвитку. Згадаймо його в цей день щирою молитвою, дякуючи Богові за дар його життя та покликання, яким він так віддано послужив своїй Церкві.

Щороку 1 червня в Україні відзначається свято маленьких громадян нашої країни – Міжнародний день захисту дітей. Конвенція ООН про права дитини була одноголосно прийнята Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року – через 30 років після ухвалення Декларації прав дитини і через 10 років після оголошення Міжнародного Року Дитини.

В Україні останніми роками цей день набуває особливого значення, адже, на превеликий жаль, в нашій країні чимраз більше є дітей, яким бракує тепла, дружнього спілкування з однолітками, справжнього дитинства і мирного неба над головою. Тому ця подія не залишається поза увагою нашої Церкви. У багатьох храмах буде проведена особлива молитва за дітей. Зокрема, в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового спільнота «Матерів в молитві» проведе молитву Вервиці за дітей. Помоліться і ви, дорогі читачі, у цей день за наших найменших громадян!

І ще одна важлива дата. 2 червня минає 76-а річниця з дня арешту в 1945 році владики Івана Слезюка. Звільнившись із ув’язнення 15 листопада 1954 року, він повернувся до Івано-Франківська. Протягом майже восьми років підпільний єпископ Іван Слезюк здійснював адміністрування Івано-Франківською єпархією. Власне ця його активна душпастирська діяльність і стала причиною другого арешту, який відбувся в липні 1962 року. Звільнившись із другого ув’язнення, єпископ Іван Слезюк 30 листопада 1968 року здійснив архієрейську хіротонію о. Софрона Дмитерка, ЧСВВ, який після смерті владики Слезюка став єпископом-ординарієм Івано-Франківської єпархії. До кінця своїх днів єпископ Іван Слезюк проводив активну архіпастирську діяльність: адміністрував єпархією, служив Св. Літургії, катехизував, хрестив і вінчав вірних. Його активність заважала органам безпеки у боротьбі з підпільною УГКЦ, а тому його часто викликали на «розмови» в КДБ, стежили за його помешканням, шпигували за ним.

І саме 20 років тому, 27 червня, у Львові під час візиту до України Папа Іван-Павло ІІ проголосив блаженними преподобними і священномучениками 28 українців, котрі були замордовані за християнську віру, серед них і Владику Івана Слезюка. Першим Блаженним мучеником у нашій області, тлінні останки якого були ексгумовані, а потім і перепоховані в Катедральному соборі Воскресіння Христового, був Владика Іван Слезюк. Мощі Блаженного знаходяться в лівому бічному Богородичному престолі. Там ми можемо помолитися про його заступництво у різних наміреннях, будучи певними, що він чуває перед Богом, вимолюючи для нас багато ласк.

Згадуючи усі ці події, бажаю нашим читачам доброго початку місяця червня!

о. Іван СТЕФУРАК,

головний редактор.