4 цікаві книжки для першої подорожі після карантину

0
80

Книжкова блогерка Зоя Нікітюк склал добірку із ідеальних книжок, які варто прочитати після завершення карантину, або взяти з собою у подорож, – повідомляє НЗ з посиланням на ТСН.

Все минає – мине й цей період. І ми нарешті зможемо повернутись до звичного нам життя. Відвідати бабусю у селі, зустрітись з подругою в улюбленій кав’ярні, посидіти у парку й нарешті придбати квиток на потяг чи літак – маршрут неважливий. А поки що читаємо книжки, які надихають подорожувати, та які можна взяти із собою у майбутні мандри.

1. “Саме час знову запалити зірки”, Віржіні Ґрімальді, “Видавництво Старого Лева”, 2020 року

Для кого? Для тих, хто давно мріє відвідати скандинавські країни. Ця книжка змусить нарешті втілити мрію й скласти маршрут за порадами героїні твору.

Все йде шкереберть – це назва життєвого етапу головної героїні твору. Анні 37 років, вона розлучена, виховує двох доньок, з якими давно не спілкувалась як годиться, по вуха в роботі та думках про те, як вилізти з боргів. Нібито тільки почала кінці з кінцями зводити, як дізналась про своє звільнення – шеф не зважав на багаторічну співпрацю й влаштував на місце Анни свою коханку. Оскільки біда ніколи не приходить одна, водночас до оселі жінки навідується представник банку – кредит терміново потрібно повертати. Анні вдається “вибити” з шефа компенсацію, що належала їй за законом, і… Ні, не погасити борги, а взяти у батька в оренду дім на колесах й гайнути до Скандинавії. Необачно і нерозумно, але згодом виявиться, що саме це дивне рішення – наймудріше в її житті.

“Упродовж усього життя ми оцінюємо те, що з нами стається, тішимося або нарікаємо на долю. Однак до останнього моменту не знаємо, чи справді то була причина радіти, а не плакатися. Ніщо не стоїть на місці, усе змінюється. Не сумуй, адже те, що з тобою сталося, можливо, велике щастя”.

У творі багато описів Данії, Норвегії, Фінляндії – аж таких, що нарешті хочеться побачите все це на власні очі. Насолодитись синіми водами Гейрангер-фьорд, відвідати парк Тіволі, повернутись у дитинство, завітавши до резиденції Санта-Клауса й переконатись, що мрії завжди здійснюються.

2. “Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю”, Шимон Перес, видавництво BookСhef, 2020 року

Для кого? Перш за все для тих, кому цікава історія створення Ізраїлю та секрет його процвітання.

Ізраїль називають країною стартапів, в якій найкраща медицина у світі. А Шимона Переса – одним із батьків створення країни, який заклав основи атомної та авіаційної промисловості, підтримував проєкти у галузі нанотехнологій, розвитку ІТ та освоєння космосу.

Його політична кар’єра розпочалась наприкінці 50-х, а завершилась 2014 року. За цей час він безперервно обирався до Кнесету, двічі обіймав посаду прем’єр-міністра, був міністром у 12 урядах та став президентом у 2007, коли йому виповнилось 83 роки!

Сімейний бізнес у польському селищі Вишнево (нині територія Білорусі) “знищили антисемітські податки, які стягували з єврейських підприємств”. Тож, 11-річним хлопчиком Шимон Перес опинився у Палестині. Тут він зростав, працював у кібуці, став лідером ізраїльської молоді, одружився й долучився до розбудови Ізраїлю. А ще він ніколи не переставав мріяти – у цьому вбачав секрет довголіття та тверезого розуму. “Люди запитують мене, як залишатися активним. Це дуже просто. Рахуйте подумки ваші досягнення і мрії. Якщо ваших мрій більше, ніж досягнень, – значить, ви все ще молоді. Якщо навпаки – ви старі”.

3. “5 секретів щасливого життя”, Маргарита Січкар, “Агенція ІРІО”, 2020 року

Для кого? Для тих, хто під час самоізоляції зрозумів, що дещо варто змінити у житті – особистому чи професійному. Можливо, перший крок – подорож?

Двоє дітей, гарний будинок, відомий чоловік, ресторанний бізнес, публічне життя. Здавалося б, всі складові щасливого життя є. “Але чому ж тоді відчуття щастя немає?”, – запитувала себе Маргарита Січкар і, як людина, яка дуже любить вчитись, вирішила знайти відповідь. Насамперед пішла до книжкового магазину, де накупила цілу купу книжок, в яких йшлося про щастя. Так розпочався її шлях пошуку секретів щасливого життя. Згодом була Школа щасливого життя, “Щастя Продакшн”, коворкінг “Счастье HUB” тощо.

У цій яскравій та гарно оформленій книзі за допомогою практичних завдань і професійних порад автор допомагає дізнатись, що ти любиш найбільше і що у тебе виходить найкраще. Розробити проєкти, які допоможуть відчувати себе ще більш щасливими. Навчитись віддавати, впливати, цінувати й розвивати щедрість. “Ви зрозумієте, чого насправді бажаєте та усвідомите, чому раніше на щастя не вистачало часу, можливостей, і, навіть, сил”, – переконує Маргарита Січкар.

4. “Історії Люсі Робін. Не лише колючки”, Людмила Дробина, “Брайт Букс”, 2019 року

Для кого? Для батьків, які читають разом із дітьми. А також для маленьких розумників, які вивчають англійську.

Напевно десь є такі відповідальні люди, які під час карантину добряче підтягнули англійську чи будь-яку іншу іноземну мову. Якщо ж ви не у цьому товаристві, прочитайте хоча б дитячу книжку англійською – заспокойте совість.

Людмила Дробина займається благодійними проєктами для дітей та проводить навчальні семінари для батьків. Тому у всій серії Люсі Робін багато про любов, добро і щедрість. А героєм її історій зокрема стає син Марк. “Ця серія книжечок допоможе виховати добрих, емоційно здорових дітей, соціально значущих і підготовлених до реалій життя”, – розповідає авторка. Книжка написана двома мовами, гарно ілюстрована, тому її приємно брати із собою у майбутні подорожі – читати, очікуючи на свій рейс, або гріючись на березі моря у компанії найдорожчих.