В Івано-Франківську розпочалися реколекції для священнослужителів

0
41

Протягом декількох днів, 111 душпастирів Івано-Франківської Архієпархії матимуть нагоду спільно молитися, роздумувати та слухати духовні науки, щоби після віднови духу з новими силами повернутися до своїх вірних.

У вівторок, 15 червня, в стінах Духовної семінарії, з благословення Митрополита Володимира Війтишина, розпочалися дні духовної віднови для священнослужителів Архієпархії.

Після реєстрації кожен із учасників реколекцій здав швидкий тест для виявлення антигенів коронавірусної інфекції, щоби не наражати себе та ближніх душпастирів на небезпеку зараження.

Вже традиційно, програма реколекцій розрахована на 4 дні та включає в себе не тільки науки від проповідника, але й насичену молитовну програму Церковного Правила, ділення власним душпастирським досвідом та приватні духовні розмови з реколектантом.

Перший етап проходить під духовним проводом о. Івана Стефурака, керівника Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Проповідник обрав темою цьогорічних розважань «Яким я є? Чи я є живим носієм Божого Слова?».

«Реколекції – це момент, щоби послухати. Священник, перш ніж вийти на проповідь та голосити Боже слово, довгих шість років слухає та навчається в семінарії. І лише опісля він сам починає говорити. Однак, для того, щоби не «вигорати» та бути актуальним, священник хоча би раз у рік має змінити роль і знову почати слухати. Ці дні ми називаємо «відновою духа», коли обраний реколектант подає певні точки для розважань. Такий приклад нам подав Господь Ісус, який перш ніж навертати, оздоровляти, проповідувати, робити чуда, усамітнювався та слухав волю Небесного Отця», – пояснює головну мету реколекцій о. Іван Стефурак.

У першій науці отець-проповідник закликав відкинути всі турботи, які чекають кожного за стінами будівлі семінарії, не зосереджуватися ні над минулим, ані над майбутнім. Адже в день, коли ми прийняли Тайну Священства, ми вже вирішили тоді наше майбутнє, ми стали Божими помазаниками. Тепер залишається єдине завдання, як жити цією вічністю вже тут і тепер, розпочати цей «вічний тепер» в наших теперішніх конкретних обставинах. Зразком у цьому для нас є Пресвята Трійця, Яка запрошує нас до повного сопричастя з Богом та братами і сестрами в Христі!

«Ці реколекції мають нам допомогти відкрити, чи ми можемо сказати собі у вирі сьогоднішніх щоденних проблем, турбот, чи й негараздів спільно з апостолом Павлом: «Живу вже не я, але живе в мені Христос» (Гал. 2:20). Це не просто і я би сказав доволі сміливо, але до цього покликаний кожен християнин і тимпаче священник», – переконаний реколектант.

За його словами, весь світ є сотворений на образ Пресвятої Трійці, а тому проповідник закликав присутніх на час реколекцій мати перед своїм взором саме цю ікону.

«Вдивляючись в ікону Пресвятої Трійці, де Отець, Син і Дух Святий, попри повну єдність завжди зберігають свою унікальність, ми бачимо правдивий зміст створеного світу. В той же час, через гріх, між людьми не завжди зберігається ця «троїчність», але в природі – вона є й досі», – переконаний о. Іван.

Священнослужитель навів приклад води, без якої, як відомо, нічо живе не може існувати. За словами душпастиря елемент хімічної формули води – Н2О існує в природі самостійно, як окрема одиниця утворена з трьох окремих атомів, але тільки в єдності вони творять те, без чого неможливе життя.

«Людина покликана до життя в Пресвятій Трійці. Тому, протягом цих реколекцій, дивлячись з одного боку крізь призму ікони Пресвятої Трійці, а з іншого на Святий Хрест – стараймося дати відповідь на запитання – чи дійсно Христос живе в мені? І чи я є іконою Живого Бога!», – закликав під час вступної науки отець-проповідник.

Цьогоріч реколекції відбуватимуться у чотири тури, три з яких пройдуть в стінах Духовної семінарії, а завершальний тур запланований на вересень в реколекційно-катехитичному комплексі урочища Підлюте.

За час духовної віднови понад 410 душпастирів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ матимуть нагоду почерпнути з щорічної програми реколекцій.

Кожен етап реколекцій супроводжуватиме інший реколектант.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ