«Я зробив те, заради чого сюди прийшов», – Байден про результати саміту в Женеві

0
37

16 червня цього року в Женеві відбулася зустріч лідерів двох наддержав: президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна.

Як зауважили журналісти CNN, цю зустріч важко було б назвати дружньою, адже Джо Байден раніше назвав Володимира Путіна вбивцею і стверджував, що у нього немає душі. Натомість на російському телебаченні журналісти, коментуючи хід зустрічі, «схвально відгукнулись про літнього лідера США за те, що він спустився вниз по сходах свого літака, не впавши»…

Як би там не було, але увесь світ спостерігав за ходом цього саміту в Женеві, а Україна особливо очікувала для себе якихось результатів. Звучали навіть побоювання про те, що Байден може «здати» інтереси України на користь вирішення більш важливих для Америки питань. Отож саміт відбувся. Російський лідер визнав його «конструктивним», а президент США назвав його «позитивним».

Як пише Washingtonpost, Байден заявив, що він порушив справу російського дисидента Олексія Навального, а також двох «незаконно ув’язнених» американців, яких утримували в Росії. «Суть у тому, що я сказав президенту Путіну, що ми повинні мати деякі основні правила дорожнього руху, яких ми всі повинні дотримуватися», – сказав Байден журналістам після першої очної зустрічі в якості президента з Путіним.

Байден також обговорював з Путіним низку питань, включаючи права людини та «непохитну прихильність» до України. Американський президент підтвердив те, що Сполучені Штати будуть дотримуватися «непохитної відданості суверенітету та територіальної цілісності України».

«Ми домовились продовжувати дипломатію, пов’язану з Мінською угодою», – сказав Байден, маючи на увазі мирну угоду, укладену в 2015 році між Росією та Україною. Джо Байден також зазначив, що коли мова заходила про «сфери, які є більш складними», такі як Україна та Білорусь, Путін, як повідомляється, «не погодився з тим, що сталося. Він просто має інший погляд на цю ситуацію».

На власній пресконференції Путін захищав дії своєї країни в Україні та заявив, що єдиним зобов’язанням Росії є сприяння реалізації Мінської угоди.

Якими ж були результати цієї зустрічі? CNN стверджує, що ця зустріч не призведе до «перезавантаження» у відносинах, ворожість між двома сторонами залишається. Але це шанс для керівників двох ядерних держав знову подивитися один одному в очі та розробити своєрідні межі у своїх діях. Принаймні, це шанс зупинити погіршення ситуації.

«Я зробив те, заради чого сюди прийшов», – сказав Байден, описуючи день, який закінчився, як очікувалося: з кращим розумінням колеги, але без нових областей домовленостей.

Є натяки на можливий прогрес у переговорах щодо долі в’язнів США в Росії, зокрема колишнього американського морського піхотинця Пола Вілана, засудженого за шпигунство: Москва вже давно наполягає на обміні власними гучними затриманими в Америці. Також можливе перемир’я у довготривалій «дипломатичній війні», можливо, посли нарешті повернуться на свої посади.

Результати цієї важливої зустрічі повні слів «можливо» та «побачимо в майбутньому». Особисто для мене залишається незрозумілим, чому Байден все-таки бажав цієї зустрічі з російським президентом. Однозначно для Путіна такий саміт був більш ніж потрібний у сьогоднішній момент: він довів всьому світові, що незважаючи на те, що можна собі дозволяти порушувати всі міжнародні угоди, анексовувати землі, безпідставно арештовувати своїх громадян та громадян інших держав, такий лідер, як Джо Байден хоче на рівних з ним спілкуватись. Як на мене, американський президент непогано підтягнув репутацію російському… Адже, як пише Times, надавши Путіну платформу для виступу на саміті, Байден певним чином заохочує його замість того, аби покарати за його поведінку. Можливо, Байден дотримується відомої фрази з фільму «Хрещений батько»: тримай друзів близько, а ворогів ще ближче.

Проте зустріч відбулась. Наскільки вона була продуктивною, покаже час. Наші побоювання про те, що Байден «здасть» інтереси України, як на мене, були безпідставними. Нам радше потрібно переживати, щоби всередині нашої країни хтось не здав інтересів нашої держави заради своїх власних. А цей досвідчений американський політик, можливо, більше захищає наші інтереси, аніж ми самі. Адже, відповідаючи на пресконференції в Брюсселі після закінчення саміту Північноатлантичного союзу, Байден заявив, що для вступу в НАТО нашої держави НЕ Є ПЕРЕПОНОЮ вторгнення Росії в частини України, а радше корупція всередині держави, яку варто подолати.             

                                                                    Віра БІЛА. За матеріалами Washingtonpost, CNN, TIMES