Слухали голос Ісуса та дякували за материнську любов Богородиці

0
234

ХІІ Міжнародний з’їзд Апостольства Страждальної Матері Божої Покровительки Доброї Смерті відбувся 26 червня 2021 року у Погінському монастирі отців Василіян на Прикарпатті. Чисельно зібрались апостоляни з міст та сіл усієї України.

Їх зустрів ігумен о. Роман Мельник ЧСВВ, а з привітальним словом звернувся о. Теодор Пилявський ЧСВВ, духовний провідник Апостольства. Він наголосив на великому значенні покровителя спільноти – святого Йосифа, рік якого наша Церква вшановує цьогоріч. Великою радістю для усіх було зустріти о. Никодима Гуралюка.

Ревнителька Апостольства Доброї Смерті (АДС) п. Даниїла Почтар розповіла про роботу спільноти за останній рік. З’явилось 10 нових осередків, прибуло понад три тисячі нових членів. Упродовж року апостоляни молились за мир в Україні та в світі, за церкву, за українських воїнів ООС, за припинення пандемії коронавірусу.

Ревнителі АДС з Харкова п. Володимир та з Яворова п. Богдана поділились досвідом, як працюють їхні спільноти. Чисельно прибула спільнота з м. Яремче (голова осередку – Марія Агаркова). Усі присутні помолились Хресну Дорогу, а розважав над кожною стацією ігумен о. Роман Мельник ЧСВВ.

Кульмінацією ХІІ Міжнародного з’їзду була Архієрейська Свята Літургія, яка розпочалась о 21-ій годині на балконі Собору Погінської Божої Матері. З благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Преосвященного Кир Володимира Війтишина, Богослужіння очолив Єпископ Коломийської єпархії Кир Василій Івасюк у співслужінні з протоігуменом о. Йоаном Школиком та чисельним духовенством.

Владика Василій у своїй проповіді, зокрема, зазначив: «Основною метою Апостольства Доброї Смерті є добре приготування християнина до смерті. Людині в наш час важливо допомогти спасти свою душу. Бог хоче, щоб усі люди навернулися і не чекає від нас жодних подвигів мучеництва. Нам потрібно відповідально виконувати своє служіння там, де ми перебуваємо. Не приписуймо собі привілеїв, не хитруймо, не обманюймо. Не шукаймо допомоги далекоглядних пророків, а просто служімо Богові, шукаймо Його на тому місці, де ми є».

Після Літургії Владика Василій освятив копію Коломийської ікони «Це Мати твоя», яка відтепер перебуватиме в Соборі Погінської Богородиці. Цю ікону та статую Богородиці усі отці, очолювані єпископом, несли від ротонди Пречистої Діви до храму. Статую встановили на подіум перед храмом. У цей час хор «Осанна», який супроводжував Літургію, виконував Марійські пісні, а доріжка, по якій ішло духовенство, з обох боків була у свічках, запалених прочанами.

Концертну програму очолив та провів керівник католицького музичного проєкту «З Ісусом по дорозі» Володимир Ходзінський у супроводі гурту «Alma music» та молодіжного хору «Істина» церкви Царя Христа м. Івано-Франківська та балетної школи-студії Обласної філармонії ім І. Маланюк. Духовні твори виконав о. Вітольд Левицький з м. Долина. Виконання пісні «Алилуя» під балетну постановку вразило багатьох прочан.

Опісля ігумен Погінського монастиря виніс Найсвятіші Тайни у Монстранції і розпочалась Адорація. Було далеко за північ, на небі сяяли зорі, погода була тепла-тепла. У мовчанні та спогляданні кожен слухав голос присутнього між нами Христа Спасителя.

Молебень, вервиця до Богородиці, обхід із Чудотворною Погінською іконою навколо собору та Свята Літургія о четвертій годині недільного ранку – таким було завершення ХІІ Міжнародного з’їзду АДС в Погоні. Спогади про це молитовне єднання наповнюватимуть серця кожного, хто прийшов пішки, приїхав, дивився онлайн-трансляцію, материнською любов’ю Богородиці.

Юлія БОЄЧКО.

Дякуємо за світлини прес-службі Коломийської єпархії УГКЦ.