У Франківську запрацювала “сонячна” пекарня “Радість без меж”. ФОТО

0
37

Сонячна пекарня “Радість без меж” вже третій день працює в Івано-Франківську при монастирі Святого Йосифа. Серед офіціантів — люди з ментальними розладами та синдромом…

Сонячна пекарня “Радість без меж” вже третій день працює в Івано-Франківську при монастирі Святого Йосифа. Серед офіціантів — люди з ментальними розладами та синдромом Дауна, пише Суспільне Карпати.

Проєкт з облаштування закладу став одним із переможців цьогорічного “Бюджету участі”. У пекарні облаштували головний вхід, кухню, два зали та дитячий простір. Для гостей закладу тут готують піцу, напої та печуть хліб. У майбутньому меню планують розширити. У Франківську запрацювала "сонячна" пекарня "Радість без меж"

Сьогодні вперше сюди прийшла разом із дітьми Христина Мелінишин. Жінка розповідає, що залишилася задоволеною стравами та обслуговуванням:

“Дуже смачно, дуже смачна кава, дуже класний лимонад. Обов’язково прийдемо ще. Ідея дуже класна, вона дає шанс людям, яких, на жаль, у суспільстві прийнято вважати якимись не такими. А тут вони є повноцінними, це мені дуже подобається”.

У Франківську запрацювала "сонячна" пекарня "Радість без меж"

Зараз у пекарні працюють п’ятеро людей. Серед них — кухар, двоє офіціантів, бармен та адміністратор. Також вже три дні допомагає обслуговувати заклад випускниця інклюзивної спільноти “Дар любові”, яка діє при монастирі. Офіціантка Інна Швачук каже, що за цей час спільна робота була злагодженою. Згодом залучатимуть ще більше людей з цієї спільноти.У Франківську запрацювала "сонячна" пекарня "Радість без меж"

“Вони дуже цього хотіли. Вони були дуже раді. І дуже круто, що наш отець Андрій таке придумав. Це насправді — дуже крута ідея – залучити “сонячних” дітей, щоб вони щось робили, працювали. Поки що з нами працювала тільки Марічка, далі будуть ще приходити. Ми ще самі стараємося входити в цю працю, вчимося, а далі вже будуть приходити інші дітки”, — каже Інна Швачук.

Монастир Святого Йосифа

За проєкт відкриття “сонячної” пекарні проголосувало понад півтори тисячі іванофранківців. Це вже третя соціальна інклюзивна ініціатива, яка реалізовується при монастирі за гроші “Бюджету участі”. Адміністраторка закладу Світлана Іванків розповідає, саме цей проєкт допоможе людям із ментальними розладами знайти роботу та розвинути соціальне підприємництво в Івано-Франківську.

За словами Світлани Іванків, основні ремонти тут вже завершили. Залишилося облаштувати дитячий простір та інтер’єр пекарні.

Джерело