Десять порад для здорового серця у спекотний період

0
42

У період літньої спеки багато людей скаржиться на погане самопочуття, коливання артеріального тиску, пришвидшене чи не ритмічне серцебиття та слабкість. Такі погодні умови важко переносить більшість людей, а особливо пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, адже збільшується ризик загострень та кризових станів.

Що загрожує здоров’ю серця під час літньої спеки та як допомогти своєму організму уникнути неприємностей? Про це розповіла лікар-кардіолог Лікувально-діагностичного центру Святого Луки Вікторія Парахоняк.

– Чому спека так впливає на організм? Це нормально чи вказує на якісь проблеми зі здоров’ям?

– Такі неприємні відчуття викликані надмірною втратою вологи та мікроелементів, перенавантаженням системи теплообміну, що впливає на тонус судин і серцевий ритм. Зростає ризик аритмій, гіпертонічних кризів, пацієнти можуть відмічати неефективність ліків та погане самопочуття. Між іншим, навіть здорові люди, без фонових серцево-судинних захворювань, можуть відмічати погіршення стану. В даному випадку варто звернутися до спеціаліста, щоб пересвідчитись, чи все гаразд та чи потребує організм певної медикаментозної підтримки. Швидше за все, наявні скарги можуть бути ознакою перегрівання організму. В будь-якому випадку наші сьогоднішні поради будуть актуальними як для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, так і для здорових людей, які важко переносять спеку.

– Що робити, якщо людині стало погано на вулиці або в транспорті? Як надати першу допомогу?

– Перш за все необхідно вивести людину на свіже повітря, бажано в тінь. Якщо одяг застібнутий щільно, потрібно розстібнути комірець, дати постраждалому питну воду. Якщо людина притомна, спробуйте за допомогою питань зрозуміти, чи в неї збережена ясність думки, чи чітка мова, чи збережена орієнтація в просторі та часі. Також варто запитати, чи має людина якісь особливі захворювання, наприклад, гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця, цукровий діабет, чи має біля себе необхідні ліки. Якщо людині не стає краще, вона дезорієнтована, залишати її без уваги не можна. Необхідно викликати швидку допомогу.

Отож пропонуємо цінні поради від кардіолога

1. Намагайтесь якомога менше перебувати на сонці під час спеки, щоб уникнути теплового удару чи перегрівання. Краще розпланувати день так, щоб більшість справ випадало на ранкові та вечірні години, коли сонце не є таким агресивним, відповідно до 10-11 та після 16-17 годин.

2. Рекомендовано до мінімуму зменшити фізичні навантаження, адже це додатково сприяє перегріву та втраті рідини.

3. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно обирати одяг з легких та натуральних тканин, носити головні убори, уникати тісного одягу.

4. Вживайте багато питної негазованої води, щоб уникнути зневоднення, яке призводить до загущення крові та ускладнює роботу серцево-судинної системи. Це пов’язано з тим, що через спеку волога випаровується з поверхні шкіри, посилюється потовиділення, виникає дефіцит води та мікроелементів в організмі. Середня добова норма води становить 30-40 мл на кг маси тіла. В спекотний період допускається вживати біля 3 літрів на добу, при фізичній роботі – 0,5 л на годину. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10-15 °С. Обмеження існують лише в окремих клінічних ситуаціях, зокрема для пацієнтів із серцевою недостатністю. В даному випадку варто порадитись з вашим лікарем.

5. Коригуйте свій раціон. Те, що ми їмо, впливає на рівень холестерину – невидиме зло, яке осідає в наших судинах. Саме холестерин може призводити до серцево-судинних катастроф у вигляді інфаркту міокарда та інсульту. В той же час, надмірно солона їжа містить багато натрію, який затримує воду та сприяє підвищенню артеріального тиску. Радимо складати раціон харчування так, щоб у ньому містилося більше корисних продуктів – овочів, фруктів, ягід, злакових культур, нежирних сортів м’яса, рибу та молочну продукцію, які мають високі поживні властивості і містять речовини, що сприяють зниженню високого артеріального тиску. Також окремо варто звернути увагу на кількість споживання солі, зокрема і в приготуванні страв. Краще додавати стравам аромату за рахунок прянощів та спецій.

Багатьох цікавить користь вживання кави. Страх перед кавою перебільшений, ба більше – якісна кава навіть корисна для організму. Напій не так впливає на тиск, як на серцебиття. На короткий проміжок часу вона підсилює серцевий ритм, але згодом це відчуття зникає. Звісно, зловживати кавовими напоями не варто, адже це може викликати розлад сну, перешкоджати засвоєнню заліза та впливати на всмоктування рідини. Тому, будьте помірними у вживанні кави, не пийте її на голодний шлунок та намагайтесь випити останнє горнятко до 16-ї години.

6. У приміщеннях з кондиціюванням підтримуйте температуру повітря на рівні 24-25°C, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур.

7. Не коригуйте самостійно схему лікування, якщо виникла потреба – звертайтесь до лікаря. Екстремальні погодні умови дійсно можуть вплинути на рівень артеріального тиску, роботу серця, що потребує грамотної корекції лікування.

8. Якщо збирається кудись їхати, потрібно скласти базову аптечку, щоб мати необхідні ліки. Загалом в аптечці повинні бути протизапальні та антигістамінні препарати, ліки при отруєнні – сорбенти, антисептик для обробки ран, лейкопластир, бинт та ліки, які Ви вживаєте на постійній основі. Обговоріть з Вашим лікарем список необхідних препаратів.

9. Якщо Ви помітили погіршення стану чи у Вас з’явились нові симптоми: запаморочення, задишка, виражена слабкість, перебої в роботі серця тощо, – обов’язково зверніться до лікаря.

10. Завжди потрібно мати з собою питну воду та необхідні ліки. Наприклад, пацієнтам з гіпертонічною хворобою – каптоприл чи інші узгоджені з лікарем ліки, що допомагають у кризових ситуаціях; пацієнтам з ішемічною хворобою серця, стенокардією – нітрогліцерин.

Сподіваємося, ваше літо буде радісним і здоровим!

Вікторія ГАВАЛЕШКО.