Папа після операції: Мені навіть не спадало на думку зрікатися

0
18

Папа Франциск дав розлоге інтерв’ю для Радіо COPE, мовника Іспанської Єпископської Конференції, вперше поділившись інформацією про стан свого здоров’я після операції. В центрі розмови – міжнародна ситуація, моральні питання, реформа Римської Курії.

Актуальний стан здоров’я, Афганська криза, діалог з Китаєм, думки про аборт та евтаназію, що стали символами «культури відкинення як непотребу», фінансова прозорість і виклики понтифікату, понтифікату, який всупереч останнім інсинуаціям у пресі, не завершиться завчасно. «Мені ніколи не спало на думку зрікатися», – сказав Папа Франциск у інтерв’ю для «Radio Cope», що є радіостанцією Іспанської Єпископської Конференції. Йдеться про перше інтерв’ю після хірургічної операції на початку липня, а також перше інтерв’ю для радіо з Іспанії.

Стан здоров’я після операції

Спілкуючись із журналістом Карлосом Еррерою, Папа Святіший Отець говорив про актуальні питання життя світу та Церкви, не уникаючи відповідей на особисті запитання, починаючи від простого, але дуже важливого протягом цього періоду післяопераційної реабілітації. «Як почуваєтеся?» – «Ще живий», – відповідає Папа, усміхаючись і розповівши про те, що йому «врятував життя» медбрат з медичної служби Ватикану, «чоловік з тридцятирічним професійним досвідом», який наполіг на тому, щоб піддати операції, хоча були такі, які радили лише курс антибіотикової терапії. Наполягання медбрата виявилося провидінним, оскільки під час операції виявлено некротичну частину. Але хоч має «на 33 сантиметри менший кишечник», це не заважає йому вести «повністю нормальне життя». Святіший Отець зізнається, що може все їсти та, приймаючи відповідні ліки, зберегти активний порядок денний, що включає також заплановану на середину вересня Апостольську подорож, 34-ту за час свого понтифікату.

Зречення? «Я про це навіть не думав»

В контексті розмови про самопочуття, Папа рішуче спростовує інсинуації деяких журналістів щодо можливого зречення з понтифікату. «Мені це ніколи не спадало на думку… Не знаю, звідки вони взяли ідею про те, що я готуюся зрікатися!». Він розповів, що про круговерть таких новин дізнався з деяким запізненням. «Тут я читаю лише ранішню римську щоденну газету. Читаю її, бо мені подобається, як вона добирає заголовки, швидко переглядаю та й усе, не дозволяю втягнути себе. Я не дивлюся телебачення. Звісно, отримую підсумок новин за день, але лише через кілька днів відкрив, що говориться про моє зречення. Щоразу, коли Папа хворіє, завжди виникає або бриз, або ж ураган Конклаву», – пожартував він.

Джерело