Природне планування та напротехнології в житті християнської родини

0
461

Сучасна людина знає, як влаштований світ, але часто не знає, як функціонує її організм. Іноді подружжя сприймає дар народжувати як якусь загрозу, що не дає розслабитись і сповна насолодитись життям.

Лікар-гінеколог із понад 30-річним стажем п. Ольга Павлишин з Івано-Франківська проводить конференції про жіноче здоров’я та про природне планування сім’ї (ППС). Пані Ольга – практикуюча християнка, консультант напротехнології – сучасного, безпечного і етичного методу лікування безпліддя, який дає можливість детально розпізнавати причини безпліддя й результативно їх лікувати.

Про ризики та небезпеки контрацепції, про методи планування сім’ї, які не суперечать навчанню Церкви, про альтернативи, які цікавлять наших читачів, розмовляємо з п. Ольгою.

  • Що має знати подружжя про природне планування родини, щоб чоловіки не боялись жити в родині саме за таким методом і довіряли дружині?
  • Коли мова заходить про природні методи планування родини, мені доводилось чути: «Чи варто витрачати час на такі примітивні середньовічні методи?». Скажу так: «Варто, ППС є на 99% ефективним, якщо ним правильно оволодіти». Дівчинка неплідна до періоду статевого дозрівання (приблизно до 12-14 років). Жінка стає неплідною після настання менопаузи (переважно у віці 50 років). Та й упродовж дітородного періоду вона здатна до запліднення лише кілька днів щомісяця.

Місячний цикл жінки поділяється на три фази: період відносної неплідності (перед овуляцією), період потенційної плідності (час овуляції та кілька днів перед і після) та період абсолютної неплідності.

  • Які є методи розпізнавання плідності?

Температурний метод базується на зміні базальної температури тіла невдовзі після овуляції. Базальну температуру (це температура спокою, тобто коли жінка спокійна в емоційному та фізичному плані), треба щоденно вимірювати вранці в один і той самий час. Зразу після пробудження, до того, як ви встанете з ліжка після не менш ніж тригодинного сну. Спосіб вимірювання (на вибір): в ротовій порожнині, в піхві, в прямій кишці – протягом 5 хвилин.

Температурний стрибок плюс 0,2 градуси С від останньої точки фази низьких температур свідчить про те, що пройшла овуляція. В цей час можна завагітніти. Та варто врахувати, що вже на третій день починається період неплідності, бо яйцеклітина живе лише 24 години.

Метод Біллінгса передбачає вміння жінки упродовж циклу розпізнавати характерні зміни у слизових виділеннях зі статевих шляхів. За кілька днів до овуляції у зовнішній частині статевих органів жінки з’являється слиз, який виділяється залозами шийки матки. Він є показником наближення овуляції. Спочатку він густий, непрозорий. Ближче до овуляції він стає прозорим, тягучим, липким, подібним до сирого курячого білка.

Подружній календарик або метод Огіно-Кнауса базується на середньоарифметичному розрахунку, що овуляція відбувається між 11 та 18 днями циклу. У жінки, цикл якої триває 28 днів незмінно, може бути такий математичний розрахунок (4 * 4 * 9 *11). Це означає, що чотири дні йдуть місячні, чотири дні можна жити відкрито статевим життям, 9 днів подружжя від цього утримується, а 11 днів знову живе відкрито.

  • А якщо в жінки бувають різні цикли, скажімо від 26 до 34 днів, то як їй потрібно вести розрахунки?

 – Щоб визначити перший день плідності, треба від найкоротшого циклу відняти 18 днів. А для встановлення першого дня неплідного періоду від найдовшого циклу відняти 10. Наприклад, якщо найкоротший цикл жінки становить 26 днів, а найдовший 34, то: 26 – 18 = 8 – восьмий день буде першим днем плідного періоду; 34 – 10 = 24 – двадцять четвертий день буде першим днем неплідного періоду.

– На жаль, сьогодні в Україні, коли не можуть вилікувати безпліддя, інколи вдаються до штучного запліднення…

  • Альтернативою у досягненні бажаного материнства є напротехнологія, яка дає можливість детально розпізнати причини безпліддя й результативно їх лікувати. Метод дарує шанс на зачаття шляхом природного співжиття і народження здорової, доношеної дитини. При цьому, у взаємодії з природними репродуктивними функціями жінки, використовуються найновіші досягнення багатьох галузей медицини, зокрема хірургії, гінекології, фармакології та андрології.
  • Як відбувається лікування?
  • Лікування проходить у три етапи. На першому пара зустрічається з компетентним напротехнологом по Крейгтонській системі і протягом трьох місяців навчається спостерігати за біомаркерами плідності, вести карти самоспостереження та стандартизовано записувати свої спостереження, виконувати певні інструкції та рекомендації. Подружжя стає експертом з власної плідності і чітко знає свій біологічний ритм, а інструктор за цей період може зауважити, чи є порушення у гормональному статусі жінки і чи є якісь запальні процеси у репродуктивній сфері.

 Другий етап лікування починається з візиту до лікаря – напротехнолога, який на основі вже зібраних даних проводить детальне обстеження пацієнтки: гормональне, ультрасонографічне, рентгенологічне, за необхідності – хірургічне та лапароскопічне. Встановлюється причина неплідності, обов’язково проходить обстеження чоловік. Якщо є наявний чоловічий фактор безпліддя, то його також усувають. Пара отримує необхідне медикаментозне лікування, пристосоване до індивідуальних потреб, а не схематичне.

Третій етап – саме очікування на процес зачаття. А ефективність напротехнології є досить високою – 60-80 відсотків (на противагу штучному заплідненню – 30 відсотків).

  • Чи мають протипоказання природні методи планування родини?
  • Такими методами не можуть користуватися жінки з порушеною психікою та жінки, які мають онкозахворювання статевих органів.
  • Церква засуджує контрацепцію. Чим вона небезпечна?
  • Контрацепція, крім морально-духовної небезпеки, має ще й чисто фізичні наслідки на організм жінки і чоловіка, гормонально впливає на організм негативно, багато є побічнихнаслідків та протипоказань до застосування.  Бар’єрна контрацепція погано впливає на психологічний стан чоловіка та не сприяє гармонізації подружніх стосунків.
  • Чому все-таки потрібно користуватися ППС?
  • Природне планування сім’ї — це відкритий шлях до знань про найпотаємніші сфери нашого життя. Не варто лякати віруючих людей тим, що це вторгнення у плани Бога. Це один зі шляхів до пізнання Його планів і Його волі для конкретної сім’ї. Методи розпізнавання плідності можуть бути використані з егоїстичних мотивів. Завжди, замість заборони, можна показати наслідки неправильного використання знань. Але не боятися знань, відкривати їх істинне світло, прийняти натуральне планування сім’ї як природний стиль подружнього життя, який узгоджується з планами Творця, як форму відповідального шлюбу та відповідального батьківства. Тоді можна усвідомлено зробити свій вільний вибір: «Нехай буде воля Твоя».

Юлія БОЄЧКО.