Радіо «Дзвони» запустили новий аудіопроєкт про св. Йосифа

0
45

Початок нового церковного року колектив Радіо «Дзвони» відзначив запуском нового аудіопроєкту «Великий Обручник і батько» з нагоди Року св. Йосифа, який проголосив у Католицькій Церкві папа Франциск 8 грудня 2020 р.

В цей день Римський Понтифік опублікував також Апостольський лист «Patris corde» («Батьківським серцем») та присвятив його 150-річчю проголошення св.Йосифа покровителем всієї Католицької Церкви, що було зроблено папою Пієм ІХ ще в 1870 році.

Розмірковуючи над цим папським посланням, священник Івано-Франківської архієпархії УГКЦ о.Тарас Огар підготував кілька проповідей про св.Йосифа, з якими звертався до своїх парафіян – вірних парафії св.великомучениці Параскеви в Опришівцях. Різні матеріали про св.Йосифа, які о.Тарас знайшов в процесі підготовки проповідей, його дуже зацікавили і спонукали продовжити вивчення постаті Великого Обручника, в результаті чого сформувався цикл глибоких та різнопланових наук про різні риси та чесноти земного батька Ісуса. 

У червні цього року о.Тарас Огар брав участь у серії програм Радіо Дзвони з нагоди 20-річчя візиту в Україну св.папи Івана-Павла ІІ та розповідав в ефірі про цю знаменну подію, коли він, ще як семінарист, не тільки бачив св.папу, але співав Апостола на його відправі Святої Божественної Літургії в Києві. Під час радіозустрічей у студії виникла ідея зробити аудіозапис підготованих о.Тарасом наук про св.Йосифа, з тим, аби глибоку та різнопланову інформацію про великого святого почуло через радіо якомога більше число вірних. Новий аудіопроєкт отримав назву «Великий Обручник і батько», адже папа Франциск, на відміну від всіх своїх попередників, римських Понтифіків різних епох, наголошує, що св.Йосиф був не лише Опікуном Пресвятої Родини, Обручником і чоловіком Діви Марії, але й батьком Ісуса Христа.

Праця над аудіопроєктом тривала упродовж літа, і в результаті о.Тарас Огар у співпраці з о.Ігорем Тузиком та п. Мар’яною Стринаглюк записав 20 наук про св.Йосифа, які вже звучать в ефірі Радіо Дзвони.

У перших програмах о.Тарас розповідає про чуда св.Йосифа, офіційно визнані Церквою, зокрема про події 1898 р. в Сінсінаві (США), де сестри-домініканки опікувалися школою і їм бракувало дров для опалення, та  про чудесні сходи в каплиці м.Санта Фе (Loretto Chapel Santa Fe, США), які для сестер-лоретанок збудував сам св.Йосиф. Також о.Тарас Огар розповідає про традицію написання листів до св.Йосифа. «Чи знаєте ви, що крім листів до св.Миколая,  можна писати листи до св.Йосифа», – запитує він радіослухачів. І розповідає вражаючу історію з часів ІІ світової війни, коли дітям у сиротинці забракло молока, і монахині, які ними опікувались, поклали записку з відповідним прохання до фігурки св.Йосифа. Вже наступного ранку біля воріт сиротинця стояв чоловік, який приніс дітям  те, що вони потребували.

Наступні програми проєкту «Великий Обручник і батько» присвячені висвітленню вчення римських Понтифіків про особу св.Йосифа: від папи Сикста IV, який ще в 1479 році ввів свято 19 березня, до пап ХХ ст., завершуючи працями св.Івана-Павла ІІ, Бенедикта  XVI і Франциска. Особливо детально о.Тарас Огар аналізує вислови нинішнього папи, який у своєму Апостольському листі «Patris corde» виділяє такі риси св.Йосифа, як: улюблений отець, ніжний отець, слухняний отець, батько, який приймає, батько в тіні. Також у серії наук «Великий Обручник і батько» ви почуєте про те, що Йосиф – покликаний Богом, людина мовчання, чоловік контемплятивний, що він – вихователь, справедливий чоловік, взірець для священників і т.д.  Кожна наука о.Тараса Огара базується на словах зі Святого Письма і вченні Церкви, причому автор робить акцент на актуалізації тих або інших рис св.Йосифа для нас, сучасних християн, чоловіків і жінок ХХ ст., особливо ж чоловіків, бо саме для них, в першу чергу, Опікун Пресвятої Родини є надихаючим прикладом. «Цей святий є тим, хто нам зараз найбільше потрібен», – завершує одну з програм о.Тарас Огар. А іншій, про об’явлення св.Йосифа в різних часах і країнах світу, зауважує: «Схоже, що в наші часи Церква наново відкриває велич і могутність заступництва св.Йосифа, заохочуючи вірних щоразу активніше звертатися до нього про заступництво».

Аудіопроєкт о.Тараса Огара «Великий Обручник і батько» Радіо Дзвони транслює у вівторок і четвер, з повтором в суботу та неділю, о 9.05 і 14.05.

Джерело