Лемківська церква святих Кирила і Методія

0
204

Унікальний в Івано-Франківську лемківський храм Святих Кирила і Методія, що на вул. Галицькій, 38-а, збудований як пам’ятка депортованим українцям зі своїх етнічних земель у XX ст. Про те, як утворився єдиний в обласному центрі лемківський осередок та в якому напрямі сьогодні розвивається парафія, поділився парох о. Анатолій Дуда-Квасняк.

Повертаючись до трагічних сторінок історії депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини, варто згадати про пам’ятні знаки, які встановлювали в містах та селах, де мешкають депортовані з Польщі українці.

На жаль, в Івано-Франківську все зупинилося на встановленні каменю з написом, який повідомляв про те, що на тому місці постане пам’ятний знак депортованим. Тому з’явилася ідея: спорудити каплицю, як пам’ятку про депортованих українців з Польщі у 1944-46 та 1951 роках. Отець Анатолій Дуда-Квасняк, у кого зародилася ця ідея, спішив створити спільноту в Івано-Франківську.

Історія спорудження святині

Поки не було зведено будівлю, перші богослужіння відбувалися у храмі Пресвятого Серця Христового (монастир сестер Василіянок), пізніше – у церкві Різдва Христового, а згодом – у каплиці Святого Юрія Побідоносця. Так і народилося прагнення побудувати свою дерев’яну святиню, яка ззовні нагадуватиме традиційну лемківську церкву. Кошти на спорудження храму надходили від багатьох людей доброї волі, і жодного разу нічого не забракло – церкву збудували й оздобили.

Храм збудований на зразок справжньої лемківської церкви, адже проєкт створювався з використанням зображень старовинних дерев’яних лемківських храмів.

Майже 12 років тому у сквері біля Народного дому «Княгинин» встановили хрест до 65-річчя депортації з Польщі корінного населення, тобто українців. У січні 2010 року там офіційно зареєстрували релігійну громаду – парафію церкви Святих Слов’янських апостолів Кирила і Методія. Проте, через певні документальні питання, акт на землю отримали аж у 2011 році. Тоді й розпочався доволі тривалий процес будівництва, який відбувався стараннями сили-силенної небайдужих християн.

Церква має ще нижні приміщення, де збираються спільноти, а також куток-музей пам’яті Ірини Криницької-Омельченко, де можна побачити чималу колекцію ляльок в лемківських строях.

Сучасність парафії та особливі служіння

На парафії проходять різноманітні навчання та катехитичні науки. Проте, найбільше парафіяни долучаються до молитовних заходів. Кожної другої неділі місяця священники проводять молитву адорації та прослави перед Святими Тайнами під супровід музичних інструментів з розважанням над Святим Письмом.

Кожну третю неділю ми роздумуємо над частинкою Літургії. Частину молитви з Літургії священник озвучує, пояснює її значення та богословський зміст. В цей день відбуваються відповіді на запитання, які можна анонімно залишити в спеціальній скриньці.

Кожної останньої неділі місяця душпастирі моляться за оздоровлення душі й тіла. Також кожного вівторка о 17-ій годині відбувається молитва на вервиці в наміренні тих людей, які приходять на молитву.

Кожної неділі перед вечірньою службою Божою свої зустрічі проводять учасники спільноти «Матері в молитві». Кожної першої п’ятниці місяця священники запрошують на нічні молитовні чування о 19:00. Учасники можуть користати з Літургії, сповіді, молебнів, співаної вервиці, навчання, молитви адорації та свідчень живої віри в Христа.

У другій половині навчального року до храму приходять діти з особливими потребами з навчального реабілітаційного центру, яких священники готують до урочистого Святого Причастя. Разом з ними готуються і батьки.

На парафії можуть знайти допомогу особи, які мають проблеми з алкоголем. Для них проводять спеціальні зустрічі підтримки.

Для парафіян здійснюють служіння три душпастирі: парох о. Анатолій Дуда-Квасняк, о. Богдан Лиско та о. Василь Савчин. Хоча церква як пам’ятка лемків, однак на богослужіння сюди приходять усі бажаючі.

Розпорядок богослужінь:

У будні дні: 9:00 та 19:00 – Свята Літургія.

У суботу: 9:00 – Літургія за померлих, парастас.

У неділю та в свята: 10:30 та 18:00 – Свята Літургія.

Брати участь у молитві Божественної Літургії можна в режимі онлайн за посиланням:

https://www.facebook.com/lemky.if/ Вікторія ГАВАЛЕШКО