#ХрамиТвогоМіста: Парафія Вознесіння Господнього

0
147

Одна з найменших та наймолодших парафій Івано-Франківська розташувалась у дворі, між житловими будинками, в самому серці так званого «військового містечка», що за адресою вул. Чорновола, 136-а. Храм Вознесіння Господнього, навколо якого росте парафіяльний сад, щодня наповнений вірянами. Священники, які тут душпастирюють, виконують соціальні та мистецькі, катехизаційні та молитовні служіння для допомоги ближньому та євангелізації. Про історію розбудови спільнотної єдності та розвиток парафії поділився парох о. Іван Сас.

Історія створення молодої парафії

Був момент, коли Івано-Франківськ почав розбудовуватися і з’явилася потреба в нових храмах. Тоді, у 2007 році, з ініціативи Владики Володимира Війтишина у військовому містечку, де проживає багато сімей військовослужбовців, заснували парафію Вознесіння Господнього. На служіння туди запросили отця Івана Саса, нововисвяченого священника, який обрав собі в сотрудники тоді ще диякона о. Андрія Заліського і спільно з ним почав розбудовувати спільноту. У 2008 році освятили хрест, і так почали згуртовувати людей, молячись щонеділі та у святкові дні молебні. У 2009 році Митрополит Володимир освятив богослужбову каплицю, очоливши першу Літургію. Після цього священники щодня служили там Божественні Літургії, де й почала формуватися парафія.

20 квітня 2011 року – знаменний день в історії парафії, коли залили фундамент під будівництво парафіяльного храму, яке закінчили у 2014 році.

Отець Іван розповів, що на початках було дуже непросто, і, звісно, закрадалися сумніви. Священник пригадав кумедну ситуацію, коли лише розпочалася будова, спільно з душпастирями з молодіжної комісії отці носили цеглу, а бабусі на лавочках запитували, що ж там буде, і не могли повірити, що священники вміють ще й фізично працювати.

Храм збудували, освятили, чудесно оздобили і сьогодні він прикрашає цілий район та є важливою частиною життя парафіян, де вони можуть знайти втіху, любов, підтримку і найголовніше – Господа Бога.

Парафіяльні служіння ближньому

Наслідуючи настанови Христа, священники розвинули на парафії соціальні служіння.

Проєкт «банк їжі» – це збір продуктів харчування для нужденних. На поминальні служби парафіяни приносять крупи і продукти першої необхідності. Отці формують пакунки допомоги і передають тим, хто цього потребує.

При парафії також діє невеличкий «Карітас», де потребуючі можуть взяти в користування милиці, інвалідний візок, надувний матрац, щоб запобігти пролежням (для лежачих хворих), підгузки – дитячі й дорослі.

Одна з унікальностей парафії – розвиток культурного проєкту: при церкві діє парафіяльна мистецька школа, де є секції танців, вокалу та театрального мистецтва для дітей.

Катехизацію проводять як для дітей, так і для дорослих. Щонеділі о 12-ій годині паралельно відбувається дві Літургії: одна – в храмі для дорослих, інша – в катехитичному класі для дітей. Дитяче богослужіння триває 35-40 хвилин, і поки дорослі моляться, діти встигають послухати науку від катехита.

Дорослих так само катехизують після недільного богослужіння декількома хвилинками духовності, під час яких щоразу пояснюють різні питання християнської віри.

Кожного місяця в храмі відбуваються духовні зустрічі молоді «Мальтійської служби допомоги», оскільки отець Андрій є їхнім капеланом. Парафія жива та діяльна, бо вже декілька років поспіль у храмі проводять передріздвяні реколекції, а також спільними силами «військове містечко» робить збірки для воїнів АТО-ООС.

Багате спільнотне життя

На парафії активно діє декілька спільнот: «Матері в молитві», «Жива вервиця», яку очолює о. Андрій, проводячи молитви на вервиці в онлайн-режимі у Facebook. Також діє молодіжна спільнота «Метаноя» та біблійний гурток, де учасники читають Святе Письмо і розважають над ним.

Спостерігаючи останнім часом тенденцію знищення інституту сім’ї, священнослужителі заснували спільноту парафіяльних родин, учасники якої збираються раз на місяць, спільно моляться вервицю, проводять чування, розважання, молитви за родину та обговорюють всі аспекти стосунків у родині.

Парох розповів, що вони відчули нестачу парафіяльних приміщень та побачили потребу запропонувати молодим людям альтернативу шкідливого способу життя. Тому вирішили розпочати розбудову катехитичного центру, де планують реалізувати декілька соціальних служінь. На першому поверсі розміститься парафіяльний зал, де можна буде проводити збори, вечори, реколекції тощо. На другому поверсі планується тренажерний спортивний зал, щоби в здоровому дусі формувалося здорове тіло. А на третьому поверсі планують відкрити центр розвитку дитини, де в майбутньому розташується парафіяльна творча студія. Наразі роботи тривають, сьогодні здійснюють зведення даху. У планах – створення благодійної їдальні, щоб можна було годувати гарячими обідами осіб, які перебувають у потребі чи в складних життєвих обставинах.

На території парафії, серед житлових будинків, встановлено відеонагляд, що забезпечує порядок та є великим благом не лише для парафії, але й для усіх навколишніх будинків.

Розклад Божественних Літургій:

Понеділок-п’ятниця: 08:00, 18:00 – Божественні Літургії в різних наміреннях.

Субота: 08:00 – Божественна Літургія за померлих.

Неділя: 08.00 – Утреня; 09:00, 12:00 – Божественні Літургії за здоров’я;

12.00 – Божественна Літургія для дітей у катехитичному центрі.

Парафія активно проповідує також у соціальних мережах – Facebook та Instagram.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.