Молитва – найкраща пам’ять. В Івано-Франківську вшанували страчених націоналістів

0
179

Сьогодні, 17 листопада, в Івано-Франківську спільною молитвою та віче вшанували пам’ять страчених націоналістів. В цьому році минає 78 років з дня цієї трагічної дати, коли 17 листопада 1943 року під стінами синагоги нацисти розстріляли 27 членів ОУН.

З врахуванням встановлених карантинних норм по вул. Страчених Націоналістів, 7 зібралося близько півсотні містян, щоби пом’янути полеглих українських націоналістів.

Захід-реквієм розпочався з поминальної панахиди, яку відслужили представники традиційних конфесій міста. Від Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ участь в молитві взяв о. Юрій Прилепський, сотрудник Архікатедрального собору, та о. Орест Путько.

«Стоячи біля цього пам’ятника, який чимось нагадує птаха, ми вшановуємо тих справді вільних духом наших борців за свободу та незалежність. Найкращою пам’яттю про них є наша спільна молитва та наслідування їх любові до Бога та Батьківщини», – вважає о. Орест.

Після молитви та покладання квітів і свічок до пам’ятника страченим націоналістам розпочалося віче, під час якого зі словами пам’яті до громади звернулися міський голова Руслан Марцінків, представники влади та громадськості.

«Для нас дуже важливо є пам’ятати та молитися за наших героїв, справа яких живе й до сьогодні. Вони хотіли Українську незалежну державу. Їхня молитва та їхня боротьба втілилися в те, що в 1991 р. наша незалежність була відновлена», – переконаний міський голова.

Довідково:
14 листопада 1943 року в Івано-Франківському драматичному театрі (нині обласній філармонії) під час прем’єри вистави «Шаріка» місцевого автора Ярослава Бернича німці оточили театр та почали арештовувати українських патріотів. А через три дні, 17 листопада, гестапівці влаштували фарс-судилище: засуджених виводили під приміщення синагоги та розстрілювали. Там із піснею «Ще не вмерла Україна», з вигуками «Слава Україні!» загинули 27 українських патріотів – членів ОУН, а три дівчини були розстріляні в іншому місці.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ