Обов’язкове носіння масок є найкращим методом захисту від COVID-19 – вчені

0
14
Обов'язкове носіння масок є найкращим методом захисту від COVID-19 - вчені

Соціальне дистанціювання працює значно гірше порівняно із носінням масок.

Держави послаблюють обмеження на тлі пандемії Covid-19, що призводить до збільшення нових випадків зараження. Частково це відбувається через неправильний захист під час пандемії: відсутність масок та соціального дистанціювання.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Proceedings Національної академії наук, показало, що маски для обличчя зменшують поширення коронавірусу.

Про це пише Forbes.

Науковці проаналізували різні заходи щодо пом’якшення наслідків пандемії, які були прийняті в трьох основних центрах спалаху – Ухань, Італія і Нью-Йорк – від 23 січня до 9 травня 2020 року. 

Наприклад, в Нью-Йорку домашнє і соціальне дистанціювання мало вплинули: крива почала змінюватися, коли маски стали обов’язковими. 

В Ухані реакція була не тільки швидкою, але одночасно були вжиті заходи, а саме: соціальне дистанціювання, локалізація і носіння масок. У США це відбувалося повільніше, що виявилося менш ефективним. 

У західному світі реакція на пандемію в цілому була повільною, і реалізація заходів втручання здійснювалася тільки послідовно. Очевидно, що відповідні заходи щодо пом’якшення впливали на розвиток і масштаби пандемії в усьому світі.
кажуть фахівці

Команда також подивилася, як вірус в краплях і аерозолях поширюється у повітрі та як швидко він “подорожує”, розглянувши також погодні умови у відповідних географічних точках. Результати показали, що повітряне передвання через аерозолі є основним шляхом поширення COVID-19.

Фахівці виявили, що маски для обличчя є основним фактором, що визначає, як інфекція поширюється або сповільнюється.

“Наше дослідження дуже чітко показує, що використання маски для обличчя корисне не тільки для запобігання потрапляння інфікованих крапель на незаражених людей, але також важливо, щоб ці незаражені люди не вдихали найдрібніші атмосферні частки (аерозолі), які заражені люди виділяють під час розмови” – говорить автор дослідження Маріо Моліна.

Одне з досліджень показало, що під час гучної розмови в кімнаті краплі, що виділяються, затримуються в повітрі до 14 хвилин. 

Ми дійшли висновку, що носіння публічної маски для обличчя є найбільш ефективним способом запобігання передаванню вірусу між людьми. Ця недорога практика в поєднанні з соціальним дистанціюванням і іншими процедурами є найбільш імовірною можливістю зупинити пандемію COVID-19.
зазначають фахівці

Нагадаємо, вчора, 15 червня, в Івано-Франківській області посилили карантин.

Джерело: ТСН