#ХрамиТвогоМіста: Церква святого пророка Іллі

0
57

Храм пророка Іллі  не лише місце для молитви, але й активна парафія з численними ініціативами та служінням ближньому. Збудований три роки тому, храм уже став улюбленим місцем зустрічі дітей, молоді та дорослих. Богослужіння, читання Святого Письма, допомога нужденним та молодіжні гуртки – саме цим живе церковна спільнота.Про своє служіння та справжню живу спільнотну родину розповів парох парафії о. д-р Річард Горбань.

Від каплиці, через храм, до живої парафії

Історія цієї парафії розпочалась із Богом натхненної ідеї: звести нову святиню та створити осередок поширення слова Божого для мешканців центральної частини м. Івано-Франківська. 20 січня 2008 р. парох о. д-р Річард Горбань отримав від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина благословення на будівництво парафіяльної церкви св. пророка Іллі в м. Івано-Франківську, що на вул. Гаркуші, 36-А. Після благословення розпочалась кропітка щоденна молитва та праця.

16 жовтня 2010 року Митрополит Володимир освятив богослужбову каплицю, а вже через 7 років там постав світлий, просторий храм, унікальний своїми вітражами та іконостасом авторства геніального митця випускника Санкт-Петербурзької Академії Мистецтв пана Ігоря Волошина. 2 серпня 2017 року настав знаменний для парафії день, коли наш Митрополит Володимир освятив парафіяльний храм на честь шанованого на Гуцульщині святого пророка Іллі.

Сьогодення: служіння з любов’ю до ближнього

Храм, що розташований неподалік залізничного вокзалу, відчинений з самого ранку аж до вечора, щоби кожен охочий мав можливість помолитися та отримати повноцінну духовну опіку.

При храмі на постійній основі діють декілька молитовних спільнот: «Матері в молитві», які мають щотижневі душпастирсько-молитовні зустрічі, «Жива вервичка», котра щодня молиться на вервиці в наміреннях живої парафії, а також «Апостольство молитви».

З молитовних заходів для парафіян часто організовують нічні чування – невеликі реколекції перед святами – Великоднем, Різдвом, святом святого Миколая.

На парафії не залишають без уваги та опіки і бідних. Парафіяльний центр взаємодопомоги «Добрий самарянин» виконує соціальне служіння, допомагаючи потребуючим.

Кожної останньої п’ятниці місяця близько 250 нужденних приходять отримати продуктовий набір першої необхідності. Також малозабезпечені та ті, хто потрапив у скрутне становище, можуть отримати одяг, який приносять небайдужі миряни з усього міста. Така ініціатива простягнутої руки взаємодопомоги бідним була розпочата ще до пандемії за ініціативою Блаженнішого Патріарха Святослава та Митрополита Володимира і стає все більш затребуваною.

Біля храму можна помітити хрест, який встановлений як символ боротьби з різного роду узалежненнями. Люди мають можливість запалити свічку біля хреста та молитовно попросити у Бога сили в боротьбі проти своїх узалежнень.

Служителі парафії

На парафії душпастирюють три священнослужителі, які задіяні кожен у різних служіннях: парох – прот. д-р Річард Горбань і парафіяльні сотрудники – прот. Володимир Войтович та ієр. Степан Витвицький.

Божественну Літургію обрамлено ангельським співом парафіяльних хорів – дитячого хору «Ангелятко» та дорослого хору «Відлуння Неба», якими керує п. Зоряна Баженова. Також при храмі діє парафіяльний квінтет (керівник – Евеліна Витвицька), який своїм співом прикрашає урочисті події, нічні чування, прощі, празники та важливі події парафії.

Катехизація в парафії – важлива частина парафіяльного життя та роботи з дітьми й дорослими, якою займаються прот. Володимир Войтович з трьома катехитами: п. Ірина Войтович, п. Зоряна Баженова та п. Евеліна Витвицька. Найменших катехизують та готують до Першого Причастя при парафіяльній катехитичній школі «Ангелятко». Для дорослих є окрема програмна ініціатива – «Запитання священнику», що дозволяє будь-якому вірянину поставити питання душпастирям, які після Літургій дають на нього грунтовні відповіді.

Отець парох Річард розповів, що в особливий спосіб у храмі дбають про духовний розвиток та дозвілля дітей, для яких заснували Мистецьку школу-студію «Dominiсo», в якій діти з 5-річного віку навчаються вокалу та хореографії. Також діти завжди мають змогу погратися та відпочити на ігровому майданчику біля храму.

Дорослим також є чим зайнятися у парафії – вони мають можливість відвідувати біблійний гурток «Жива парафія», де з ними проводять духовні бесіди, читають Святе Письмо та біблійні коментарі під керівництвом о. Степана Витвицького. А ще усі охочі грають у настільний теніс зі своїми душпастирями, проводячи турніри.

Оскільки парафія виграла міський конкурс «Проєкт участі», то незабаром при храмі діятиме спеціальний пункт допомоги вбогим та Центр духовного розвитку дитини.

Особливість храму: унікальне мистецьке оздоблення

Якщо дивитися на фасад храму, він наче летить на крилах. Ці «крила» храму – це символи: одне – навчання, друге – допомога потребуючим. Через навчання отримуємо віру в Бога, а через добрі справи – спасіння.

Дивлячись на храм ззовні, можна побачити двосторонні кольорові вітражі із зображеннями Бога, Діви Марії та святих. Різні біблійні сюжети зобразив на склі івано-франківський митець вітражист Ігор Волошин. Унікальність вітражів – у рідкісній ручній роботі, якої митець навчався, проходячи стажування в соборі Паризької Богоматері. Священники парафії запевняють, що головним чином ці ікони служать благословенням для усіх подорожніх, які заходять помолитися за щасливу дорогу.

Вікторія ГАВАЛЕШКО