Блаженніший Святослав очолив святкування 10-ліття Івано-Франківської Митрополії УГКЦ

0
69

Сьогодні, 13 грудня, відбулася знаменна для усього Прикарпаття подія – відзначення 10-річчя проголошення Івано-Франківської Митрополії УГКЦ. Створення Івано-Франківської Митрополії стало вінцем праці людей різних поколінь, їх піднесень і падінь, терпінь і переслідувань у їх відданості у служінні Богу та Його святій Церкві. З цієї нагоди святкове Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав. 

Щорічно святкування розпочинаються з прощі до Архікатедрального і Митрополичого собору Воскресіння Христового в м. Івано-Франківську на честь Блаженних Новомучеників Івано-Франківських (Станіславівських) Івана Слезюка, Симеона Лукача та Григорія Хомишина. Кожного року вона випадає в день Ап. Андрія Первозванного – 13 грудня, саме коли у 2011 році Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав проголосив нашу Митрополію та підвищив Івано-Франківську єпархію до рангу архієпархії. В програмі були Вечірня з Литією, яку очолив Владика Йосафат Мощич, духовні розважання єпарха, вервиця, молебень до священномучеників Станиславівських, благословення мощами.

Сьогодні, 13 грудня, до Івано-Франківська завітав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Перед Архікатедральним і Митрополичим собором Воскресіння Христового Предстоятеля радо зустріли віряни з Прикарпаття. Згодом Предстоятель, разом з присутніми архієреями та священнослужителями, освятив нові горельєфи ісповідникам віри Павлові Василику та Софронові Дмитерку на Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового.

Опісля, Патріарх очолив святкове Богослужіння. Разом з ним молилися Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Владика Ігор Возняк, Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Владика Василій Семенюк, Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк, Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич, Єпарх Сокальсько-Жовківський Владика Михаїл Колтун та його помічник Владика Петро Лоза, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький Владика Ярослав Приріз та його помічник Владика Григорій Комар, Єпарх Бучацький Владика Дмитро Григорак, Єпарх Стрийський Владика Тарас Сеньків та його помічник Владика Богдан Манишин, Екзарх Одеський Владика Михаїл Бубній, Екзарх Харківський Владика Василій Тучапець, численно зібрані священнослужителі та вірні з усіх куточків Прикарпаття.

Під час проповіді Архієрей мав нагоду привітати усіх присутніх зі святом Апостола Андрія Первозванного та десятиліттям утворення Митрополії. 

«З висоти прожитого 10-ліття усвідомлюємо, що 10 років тому в Україні існувала одна Митрополія. І ця єдина Митрополія, яка носить назву Києво-Галицької, народила три нових. Нас стало в 4 рази більше. За 1025 років християнства на Україні таких подій досі не відбувалося. І тут, в Івано-Франківську була встановлена митрополича катедра, яка об’єднує три єпархії. Хочемо подякувати Господу за те, що місія і свідоцтво Церкви – познайомити з Богом кожну людину успішно звершується на цих землях. За Божим промислом її покровителем є Святий Апостол Андрей, який побачив славу Христову на Київських горах. І сьогодні ми надзвичайно шануємо Його Апостольське Андріївське благословення.

Я в особливий спосіб вітаю першого Митрополита Владику Володимира Війтишина, адже колись мав честь ввести на цей престіл Владику. В його лагідності можна побачити риси Апостола Андрея. Владика ніколи не шукає своєї слави чи вигоди, бо хоче познайомити людей не із собою, а з Христом. Ви розвиваєте Митрополію, дбаєте про вірних, скликаєте синоди та продовжуєте апостольське служіння як наслідники апостолів у наших часах», – виголосив Патріарх.

По завершенні Божественної Літургії Блаженніший Святослав звернувся з вітальним словом до усіх присутніх. Патріарх наголосив на тому, що Владика Володимир Війтишин –  перший в історії Івано-Франківський Митрополит, на плечі якого лягає велике історичне завдання. 

«Замало мати Митрополію, треба бути цією Митрополією. Дякуємо Вам, вітаємо і зичимо Божого благословення. Хай Господь помножує плоди Святого Духа, хай помножує таланти, якими щедро обдарував Вашу Митрополію. Нехай Господь посилає вам повноту благодатей Святого Духа. Дозвольте подякувати нашим владикам, адже сьогодні тут зібрався майже весь архієрейський синод. Це ви – священнослужителі, сестри та брати в монашестві і вірні будете будувати митрополію. Вона буде такою, як ви спільно її збудуєте», – побажав Блаженніший Святослав. 

В свою чергу Митрополит Володимир Війтишин подякував Патріархові за його постійну молитву, добре слово і батьківське благословення.

Владика Володимир здійснив невеликий історичний екскурс, розповівши усім присутнім про основні здобутки Митрополії.

«Коли говоримо про Митрополію, варто згадати, що ще у 1885 році відбулося становлення Станіславівської єпархії, яка понад століття була духовною матір’ю на наших землях, пройшла часи підпілля, а після цього виросла так, що з неї почали поставати інші єпархії. Згодом, у 1991 році, єпархія отримує назву Івано-Франківської. У 1993 р. відбувся поділ єпархій, коли було проголошено Коломийсько-Чернівецьку єпархію. А 13 грудня 2011 року відбулася знаменна подія утворення Івано-Франківської Митрополії, з якої потім у 2017 році створилися Коломийська і Чернівецька єпархії», – пригадав правлячий Архієрей.

А сьогодні завдяки праці єпископів, священників, монашого стану та вірних Івано-Франківська Митрополія – це 22 тис. кілометрів квадратних, 778 священників, 676 парафій, 31 чернечий дім, 193 богопосвячені особи, 191 семінарист та понад 200 богословів та катехитів, понад 600 дітей у Католицький школі, соціальна праця Єпархіальних Карітасів, безперервне функціонування лікувально-діагностичного центру Святого Луки та розвиток Департаменту інформації.

Про досягнення та здобутки, крок за кроком, можна дізнатися у фільмі, який створив Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ