В Івано-Франківську триває підготовка до XIIІ Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях»

0
79

Сьогодні, 4 січня, в Івано-Франківську анонсували проведення XIII Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях». У приміщенні Івано-Франківського Архієпархіального управління відбулася пресконференція з нагоди проведення фестивалю.

Розповісти представникам ЗМІ про особливості цьогорічного фестивалю прийшли Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин, міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінківначальник Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації п. Володимир Федорак, заступниця начальника Управління культури, національностей та релігій п. Тетяна Лапка, директор ОТБ «Галичина» п. Ігор Дебенко, директора Департаменту культури п. Надія Загурськазаступник голови Івано-Франківської обласної ради п. Василь Гладій, ігумен монастиря Царя Христа ЧСВВ, голова оргкомітету фестивалю о. Артемій Новіцькийта члени оргкомітету фестивалю п. Ігор Дем’янець та п. Любов Терлецька.

Дійство відбуватиметься з 9 по 14 січня у двох локаціях – храмі Царя Христа монастиря оо. Василіян УГКЦ (за адресою вул. Незалежності 181) та на Вічевому майдані в центрі міста.

«Дякувати Богу вже стільки років поспіль вдається зробити свято коляди, хоч є багато перешкод. В час війни та пандемії ми зробили усе можливе, щоб бути разом! Наше Прикарпаття – край коляди, навіть у несприятливий час вона лунала в домівках. Цієї коляди навчаємо наших дітей, які передаватимуть традиції далі. Ця справа Богу мила, і Господь буде нам благословляти», – звернувся до присутніх Владика Володимир.

Організатори розповіли, що відкриття, концертні виступи учасників і гала-концерт фестивалю, а також Божественні Літургії транслюватимуться на ОТБ «Галичина» в прямому ефірі, на сторінці парафії https://www.facebook.com/parafijacarjakhrystа, а також на екрані центральної сцени Вічевого Майдану, тож всі охочі зможуть доєднатися до перегляду.

Ігумен монастиря оо. Василіян о. Артемій Новіцький, ЧСВВ наголосив на тому, що метою «Коляди на Майзлях» є показати святкування Різдва в молитві та пісні.

«Цінність нашого фестивалю – в його тяглості, в збереженні традицій. Адже, аматорські і професійні колективи не конкурують між собою, але показують нашу глибинну традицію», – наголосив голова оргкомітету о. Артемій.

Понад 50 колективів з різних країн світу та куточків України, аматорів та професіоналів, дітей та дорослих, а також представники різних християнських конфесій виступлять на фестивалі.

«Чудова парафія Царя Христа народила унікальний проєкт, який єднає навколо молитви та пісні, возвеличення Ісуса Христа і вшанування наших традицій. На фестивалі можна буде почути українські стародавні та сучасні колядки з трьох континентів», – наголосив п. Володимир Федорак, начальник Управління культури, національностей та релігій.

Між тим, директора Департаменту культури пані Надія Загурська зазначила, що цьогоріч повертається традиційна хода містом із різдвяними шопками. Буде 4 колони, які прямуватимуть з різних храмів Франківська до Вічевого майдану, де відбудеться відкриття фестивалю.

Різдвяна зірка і жива шопка, а також залучення акторів Лялькового театру – все це очікує глядачів на відкритті.

Представники оргкомітету також відзначили одну особливість фестивалю – 12 січня у храмі Царя Христа вперше проведуть окремий концерт для військовослужбовців.

Під час 6 фестивальних днів можна буде послухати також спеціальних гостей заходу – лідера гурту «Плач Єремії» Тараса Чубая та Заслужену артистку України, переможницю талант-шоу «Голос країни» Оксану Муху.

Нагадаємо, що відкриття відбудеться 9 січня о 12.00 і розпочнеться з Архієрейської Літургії, яку очолить Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ