В Івано-Франківську спільною молитвою розпочався Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях»

0
233

Сьогодні, 9 січня, в храмі Царя Христа, що в Івано-Франківську, відбулось урочисте відкриття Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях». Урочистості розпочалися зі спільної молитви Божественної Літургії, яку відслужив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, разом з отцями Чину святого Василія Великого та запрошеним духовенством.

Численні вірні єдналися у молитві за допомогою трансляції по телебаченню чи в інтернеті.

Звертаючись до вірних в часі проповіді, настоятель монастиря прп. о. Артемій Новіцький, ЧСВВ, виголосив  Різдвяне послання Митрополита Володимира Війтишина до духовенства, вірних та всіх людей доброї волі.

Після спільної молитви Митрополит Володимир привітав присутніх у храмі з Різдвяними святами. В особливий спосіб Архієрей привітав усіх сьогоднішніх іменинників, хто носить ім’я Степан, бажаючи їм постійно брати приклад зі свого Небесного заступника та гідно пронести християнську віру до кінця свого життя.

«З діда-прадіда ми називаємо себе християнами і сьогодні обираємо цю дорогу з Богом, виконуючи Його заповіді та закони. Цим Божим Благословенням відкриваємо свято коляди. Хай Ісус благословляє наші родини, місто, Прикарпаття та цілу Україну», – побажав Владика Володимир.

Опісля розпочалося офіційне відкриття фестивалю. У відкритті взяли участь колективи монастиря Царя Христа: парафіяльний хор «Надія», юнацько-дитячий хор «Божі ангели», молодіжний хор «Осанна», молодіжний хор «Істина», камерний хор «Cantemus» та гості фестивалю: квартет бандуристок «Гердан» та актори Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. М. Підгірянки.

На завершення урочистої частини до усіх присутніх зі словами привітання звернувся ігумен монастиря та організатор фестивалю о. Артемій Новіцький, ЧСВВ.

«Коляда на Майзлях росте, як росте дитя, спершу немічне. Число 13 вельми біблійне, для юдейської традиції 13 років – це зрілість. Тож, дякуємо Господеві і всім тим, які породили цю коляду, плекали її і недосипали ночами, щоб те дитя виросло і стало зрілим. Я впевнений, що допоки буде існувати Івано-Франківськ, допоки буде Коляда на Майзлях», – виголосив о. Артемій Новіцький.

Привітали містян та гостей також представники міської, обласної влади Івано-Франківська, дякуючи організаторам та запевняючи у всебічній підтримці фестивалю. Опісля від хористів пролунала перша фестивальна гучна коляда.

Сьогодні, в перший день фестивалю, о 18:00 заплановані виступи таких колективів як: народний аматорський ансамбль пісні і танцю “Покутські візерунки” БК с. Іллінці Заболотівської ОТГ, хор церкви Св. Димитрія та Лазаря «Ecclesia» (м. Ясси, Румунія) онлайн, жіночий хор «Мелодія» Центру культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ, Народна аматорська хорова капела «Дзвін» ім. Р. Долчука БК с. Ямниця, дитячий гурт «SING & PLAY» Молодіжного Дому культури (м. Ополє, Польща) онлайн, народний вокальний ансамбль «Gold art» Волноваського творчого центру молоді (Волноваської військово-цивільної адміністрації), вокальний квінтет «АDORO» Народного дому «Княгинин» (м. Івано-Франківськ), хор ім. Олександра Кошиця (м. Вінніпег, Канада) онлайн, державний академічний Волинський народний хор (м. Луцьк).

Кожен охочий зможе переглянути виступи завдяки трансляції ОТБ «Галичина» в прямому ефірі, на сторінці парафії, а також на сторінці Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ в мережі Facebook. Також все транслюватимуть на екранах у центральних частинах міста.

Повну програму фестивалю можна переглянути за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Зазначимо також, що 9 січня о 14:30 год від монастиря оо. Василіян (вул. Незалежності, 181) та від монастиря Христа Царя, Архікатедрального і Митрополичого Собору Воскресіння Христового, церкви Різдва Христового до Вічевого Майдану пройде святкова хода з шопками, вертепами та колядою, на яку організатори сердечно запрошують всіх бажаючих містян на гостей Прикарпаття.

Пригадуємо, що фестиваль «Коляда на Майзлях» започаткували у 2010 році при монастирі Царя Христа отців Василіян, що в м. Івано-Франківську. Організатори мають на меті відновлювати та поширювати різдвяні традиції, колядки, щедрівки.