«Коляда на Майзлях» об’єднала весь світ у прославі новонародженого Спасителя

0
161

Коляда – це не просто цінна перлина на сторінках української культури та історії, але перш за все прослава Бога у піснях. Христос Рождається і та радість, яка переповнює християнський дух, лунає в гучних колядках з різних країн та епох. Уявити тільки, що абсолютно різні за періодом створення, мелодійністю та словами колядки лунають на фестивалі в Івано-Франківську!

«Коляда на Майзлях» – це щорічне дійство, яке збирає сотні учасників, понад 50 творчих музичних колективів з декількох континентів та тисячі глядачів по всьому світу, об’єднані українською піснею прослави новонародженого Спасителя.

Цьогоріч фестиваль тривав цілих шість днів, і проходив не тільки у режимі онлайн: усі містяни могли слухати українську коляду в храмі Царя Христа оо. Василіян та в центрі міста на Вічевому Майдані.

«Коляда на Майзлях” росте, як дитя, і спершу воно може бути немічним, але згодом дорослішає. Цьогоріч це XIII фестиваль, і це число вельми біблійне. Для юдейської традиції 13 років – це зрілість. Тож дякуємо Господеві і всім тим, які породили цю коляду, плекали її, недосипали ночами, щоб те дитя виросло і стало зрілим. Я впевнений, що допоки буде існувати Івано-Франківськ, існуватиме “Коляда на Майзлях», – виголосив голова оргкомітету фестивалю, ігумен монастиря Царя Христа о. Артемій Новіцький, ЧСВВ.

Розпочиналася коляда благословенням Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина, який вважає Прикарпаття краєм коляди, адже навіть у найнесприятливіші часи вона гучно лунала в українських домівках: «Завдячуючи фестивалю, цієї коляди ми навчаємо наших дітей, які передаватимуть традиції далі. Ця справа Богу мила, і Господь буде нам благословляти її. З діда-прадіда ми називаємо себе християнами і сьогодні обираємо цю дорогу з Богом, виконуючи Його заповіді та закони. Хай Ісус благословляє наші родини, місто, Прикарпаття та цілу Україну».

Однією з центральних подій фестивалю 9 січня стало відновлення традиційної святкової ходи з шопками та вертепами від монастиря оо. Василіян, Архікатедрального і Митрополичого Собору Воскресіння Христового та церкви Різдва Христового до Вічевого Майдану, де розпочалася основна програма фестивалю.

Коляду виконували як професійні колективи, так і аматори з України, Литви, Польщі, Іспанії, Колумбії та інших країн. Всі виконавці отримали можливість заспівати на сценах Івано-Франківська та потішити мешканців і гостей міста, а загалом українців по всьому світу давніми або ж модерними колядками. З найочікуваніших подій фестивалю можна назвати виступи усіма улюблених українських артистів Тараса Чубая та Оксани Мухи.

Гості могли також побачити традиційні українські вбрання, які, переходячи з покоління в покоління, не втратили своєї автентичності, а навпаки стали справжнім культурним надбанням.

Усі  колядки єдині у своєму роді, наче генетичний код нашої нації, що захований у словах та мелодіях. Вони виразно демонструють глибоку віру нашого народу та звіщають радість від народження Ісуса, яку неможливо заховати у собі. Навіть в найскладніші часи коляда лунала, хоч і була заборонена. А сьогодні, знову оспівуючи славетну подію для цілого християнського світу, ми стаємо на крок ближчими до нашого Спасителя, співаючи про Нього та радіючи в Господі.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.