#ХрамиТвогоМіста: Храм Богоявлення Господнього

0
276

Служіння в кожній з парафій тісно пов’язане з вірянами, які проживають в окрузі спорудженої святині. В районі позитрону, на вул. Вовчинецька 200-а, розташувався невеликий храм, священники якого щоденно здійснюють активне душпастирське служіння. В особливий спосіб парафія займається євангелізаційною працею зі студентами та молоддю.

Як виник новий храм та про розвиток спільнотного життя розповів парох о. Зеновій Слоїк.

Хоч початок заснування парафії сягає 2007 року, парох називає її доволі молодою. Оскільки місто невпинно розвивалося, з огляду на це розвивалась думка про створення невеликих парафій – таких храмів як церква Зіслання Святого Духа, церква пророка Іллі, церква Богоявлення Господнього чи храм Вознесіння Господнього.

На цьому місці, де сьогодні церква, мали бути будинки. Але у 2007 році влада прийняла рішення: віддати земельну ділянку під храм. Владика Володимир, дивлячись на завзятість молодих священників, благословив створення парафії. Спершу була споруджена каплиця Святого Миколая.

У 2011 році о. Зеновій розпочав там своє служіння. Оскільки священник працював капеланом вищого навчального закладу Галицької академії, то формував парафію саме на базі тоді ще діючої академії. У 2012 році розпочалось зведення святині. Отець пригадує, як процес супроводжувався доволі різними ситуаціями, адже були й такі, хто противився здійсненню цієї святої справи. Проте, з Божою допомогою, у вересні розпочалося заливання фундаменту. А 20 грудня 2015 року Митрополит Володимир Війтишин здійснив чин освячення престолу та храму. Ззовні святиня була готова, а цьогоріч якраз розпочали процес завершення храму зсередини – створення іконостасу.

Особливе місце для святині

Цей мікрорайон достатньо віддалений від міста і оскільки там знаходився великий завод «Позитрон», то його вважали промисловим. Тож актуальність нової парафії була очевидною. Пастирські відвідини відкрили парохові очі на духовність, тож душпастирська опіка була необхідністю.

Відбулося видиме преображення: храм щораз наповнювався все більшою кількістю прихожан, священники похрестили та підготували до Таїнства першої сповіді багатьох дітей. Створилася молитовна спільнота «Матері в молитві», яка щосереди молиться у різних наміреннях. Також діє спільнота Вервиці, учасники якої щоп’ятниці спільно моляться за мир в Україні, за нашу державу та за військо. У четвер після Літургії відбувається читання Святого Письма (Lezio divino) та катехизація дорослих.

Щонеділі для парафіян відкрита недільна школа, яка збирає дітей на катехизацію. Займаються юні учні в класі на хорах. Парафія щороку організовує християнські літні табори, щоб побути поруч з молоддю та дітьми. Перед початком навчального року також проводять табір у вигляді реколекцій, що завершується сповіддю школярів та студентів.

Завдяки спільності парафіян у голосуванні на міському конкурсі «Бюджет участі», парафія отримала кошти для спорудження дитячого майданчику та встановлення лавок у церкві.

Служителі парафії

Для парафіян та містян у храмі душпастирську діяльність здійснюють двоє священників: парох о. Зеновій Слоїк та сотрудник о. Назарій Касій. Поки що, зважаючи на пандемію, дитячий хор припинив свою діяльність, але сьогодні на шляху відновлення своєї роботи. Також з благословення Митрополита Володимира при храмі планують спорудити парафіяльний Центр ім. Владики Софрона Мудрого.

Розклад богослужінь:

Будні дні: 08.00 та 18.00

Щонеділі та у свята: 08.00, 09.00 (Утреня), 10.00, 12.00.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.