Світ для України: життя попри війну

0
90

Україна сьогодні перейшла свої кордони і розповсюдилась по всій земній кулі. Сьогодні вона, як ніколи раніше, потрібна світові, а світ необхідний їй. Підтримка від міжнародних ЗМІ, крик про несправедливість війни від впливових людей, різні демонстрації та протести проти російської жорстокої війни в Україні відбуваються у різних куточках світу. Мільйони українців знайшли пристановище в іноземних домах, незнайомці жертвують одяг, готують їжу, віддають свої кошти і навіть дарують свої таланти задля допомоги нашій країні та її жителям. 

Війна – це жахіття, яке довелося пережити людям, які просто жили на своїй землі та не несли ні для кого жодних загроз. Мільйонам українцям довелось покинути домівки і звичну буденність, а тисячі втратили життя рідних і близьких. Але навіть у найбільш непроглядній темряві завжди є промінь світла. І цим світлом для людей у небезпеці, у бомбосховищах, на кордонах, у розлуці і в терпіннях стала любов. 

Всеосяжне почуття проявляється у людяності, у добрих вчинках – у житті, коли навколо смерть. І кожен проявляє її в той спосіб, який найкраще відображає саму особу, – своїми вміннями, талантами і здібностями. Навіть найменший вияв любові наближає нас до перемоги і дарує надію на чудесний ранок, який пахнутиме домашнім хлібом, запашною кавою та спокоєм, і пролунають слова: «Настав мир». 

В цілому світі люди об’єднуються, щоб стати частинкою нашої перемоги, захищають нас, пересилають кошти і безупинно моляться. В одному італійському містечку, щоб підтримати нас, пекар випікає жовто-блакитний хліб, який символізує мир та злагоду. Всі кошти ініціативник перераховує на допомогу Україні. 

 «Я печу хліб і намагаюся зробити те, що вмію, щоб висловити солідарність і допомогти зібрати кошти для допомоги українським дітям та їхнім родинам. Я сподіваюся, що це послання миру через хліб пошириться до різних домівок».

А у Варшаві сьогодні можна придбати тістечка «Слава Україні», і частина коштів від прибутку перераховується до благодійних фондів для допомоги нашій державі.

В Європі вірні на Літургіях моляться за мир в Україні і не забувають про нас ні на день. Митці створюють картини, музиканти дають концерти, поети пишуть вірші, кухарі готують їжу, і всі це роблять в ім’я миру. У найбільших операх оркестри виконують гімн України, а наш прапор майорить по всьому світу як символ свободи, мужності та невичерпної надії.

Українці зараз відчувають особливу вдячність до усіх, хто відкотив камінь байдужості від свого серця, хто дбає про наше сьогодні і наше завтра. Адже діяльна любов – єдине, про що ми точно ніколи не пожалкуємо, бо вона супроводжує нас по всі дні буття. І сьогодні ми відчули, що світ готовий любити нас, бо ми близькі усім націям, бо ми – українці.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.