Ватикан, 22 квітня. Папа Римський: Я поки не буду зустрічатися з кирилом. І пояснює, чому не їде до Києва

0
292

В інтерв’ю для аргентинської газети «La Nacion» Папа Франциск розповів про війну в Україні, свої стосунки з патріархом московським та про дипломатичні зусилля Святого Престолу.

Запланована на червень зустріч Папи Римського з патріархом московським кирилом не відбудеться. Про це сам Понтифік розповів в інтерв’ю для аргентинської газети La Nacion, в якому він також пояснює, чому в його порядку денному наразі не запланований візит до Києва. А також про те, чому, говорячи про війну в Україні, він ніколи прямо не згадує росію та її президента володимира путіна.

Щодо відносин з кирилом, Франциск каже, що вони “дуже добрі”. А згодом, звертаючись до журналіста Хоакіна Моралеса Сола, який бере у нього інтерв’ю, він додає: «Я шкодую, що Ватикан був змушений скасувати (levantar по-іспанськи, ред.) другу зустріч з патріархом кирилом, яку ми запланували на червень в Єрусалимі. Але наша дипломатія дійшла до висновку, що наша спільна зустріч у цей момент може створити багато плутанини. Я завжди пропагував міжрелігійний діалог. Коли я був архієпископом Буенос-Айреса, я об’єднав християн, євреїв та мусульман у плідному діалозі. Це була одна з ініціатив, якими я найбільше пишаюся… Це та сама політика, яку я пропагую у Ватикані. Ви неодноразово могли чути, як я говорив, що для мене згода – вища за конфлікт».

На запитання, чому він ніколи не згадує росію і путіна, Папа Франциск відповідає: «Папа ніколи не називає Главу держави, тим більше країну, яка є вищою від свого очільника». А про посередницьку роботу Ватикану: «Процеси йдуть постійно. Ватикан ніколи не відпочиває. Я не можу розповісти вам подробиць, тому що вони перестали б бути дипломатичними зусиллями. Але спроби ніколи не припиняться».

Також Папа пояснює значення жесту, здійсненого в перший день війни – відвідання російського посла при Святому Престолі: «Я пішов один. Я не хотів, щоб мене хтось супроводжував. Це була моя особиста відповідальність. Це було рішення, яке я прийняв під час моїх нічних чувань, думаючи про Україну. Звичайно, для тих, хто розцінив це в доброму світлі, зрозуміло, що я сигналізував уряду, що він при бажанні може закінчити війну в одну мить. Чесно кажучи, я хотів би щось зробити для того, щоб в Україні не було більше жодного загиблого. Більше ні одного. І я готовий зробити все».

Репортер посилається на виправдання москви, коли вона каже, що Україна, сусідня країна, яка збирається вступити в НАТО і що це загрожує безпеці росії. І запитує, чи виправдана в цьому випадку війна. Відповідь Папи: «Кожна війна є анахронізмом у цьому світі та на цьому рівні цивілізації. Тому я публічно поцілував Український прапор. Це був жест солідарності із загиблими, їхніми сім’ями, з тими, хто був змушений емігрувати».

І нарешті,  відповідь на запитання, чому Папа досі не поїхав до Києва, де його чекають українці. «Я не можу чинити нічого, — відповідає Франциск, — що могло б захитати вищі цілі, якими є припинення війни, перемир’я чи, щонайменше, гуманітарний коридор. Яке значення матиме той факт, що Папа поїхав до Києва, якщо наступного дня й далі триватиме війна?».

© «Нова Зоря» за матеріалами Аvvenire.it