Богослужіння Страсної п‘ятниці в Архікатедральному соборі завершилися молитвою Єрусалимської утрені

0
84

Страсна п‘ятниця для християн – найсумніший день у році, адже цього дня наш Божественний Спаситель віддав своє життя за нас. Готуючись до Великої суботи, бачимо Його понівечене тіло, яке мирно спочиває у Плащаниці, що цього дня стоїть посеред храму. Це час тиші та молитви, коли чуваємо над тілом нашого Божественного Спасителя. Після страстей, розп‘яття та смерті, Йосиф з Ариматеї, Никодим та найближчі до Ісуса люди з великою шаною та сумом внесли понівечене тіло Спасителя до гробу, з якого Він незабаром воскресне.

Цей день сповнений прекрасних богослужінь, серед яких і Єрусалимська утреня. Сьогодні ввечері цією молитвою в Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового завершилися посні богослужіння Страсної п‘ятниці.

Очолив це богослужіння Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Віряни та священнослужителі прийшли на спільне богослужіння до святині, а також кожен бажаючий зміг приєднатися до моління за допомогою онлайн-трансляції з катедрального собору.

При цьому рух до символічного гробу Господнього не зупиняється, а молитва, що лунала в храмі, ще більше налаштовувала людей до правдивого розуміння Христової жертви. Слід зазначити, що миряни можуть приклонитися перед плащаницею, не цілуючи її з огляду на карантинні обмеження, які все ще тривають.

Єрусалимська Утреня – це унікальне богослужіння, котре церкви візантійського обряду звершують у Велику п’ятницю ввечері або у Велику суботу вранці. За своєю структурою і змістом Утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти Утрені наповнені глибоким богословським осмисленням спасительного подвигу Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю і тлінням у славному Воскресінні.

Додамо, що з огляду на комендантську годину у зв’язку з військовим станом, прийти та вклонитися до плащаниці в Архікатедральному соборі можна до 21.00 год.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ