Про вазон та «дрібні гріхи»

0
120

Всі, хто відвідував єпархіальну крамницю «Нова Зоря», яка вже більше року працює в самому центрі Івано-Франківська, можуть з певністю розповісти, яка чудова атмосфера панує там. Спокійна мелодійна музика гармонійно поєднується з ароматом ладану, який працівники запалюють для покупців. Серед краси ікон, вишитих фелонів, воскових свічок можна просто приємно відпочити та поспілкуватись.

Щоб зробити нашу крамницю ошатнішою, нещодавно було придбано красивий горщик з яскраво червоними петуніями, який милував погляд перехожих та вдало прикрашав фасад крамниці. Але на вихідних квіти вкрали… Звичайно, тут не йдеться про велику крадіжку. Якийсь горщик з квітами за якихось 100 гривень. Але тут не про те.

Коли грабіжник вдирається до чужого помешкання та виносить звідти награбоване, чинить гріх. Та за людськими мірками хтось скаже: «Хоч накрав багато…». Але той, хто вкрав всього навсього вазон за 100 гривень, вчинив такий самий гріх, як і той грабіжник. Гріх крадіжки – залишається гріхом. Отець Небесний не буде питати, чи ви вкрали на 100 тисяч гривень, чи на 100 гривень. Ви вкрали…

Як часто ми робимо дрібні гріхи, які нам здаються непомітними в очах Божих. Чи не знайома вам ситуація, коли жінки йдуть на ринок у пошуках домашніх продуктів, а повертаються додому з не домашніми яйцями, підмішаною сметаною чи скислим молоком? Це також гріх крадіжки та ще й брехні. Беремо на душу гріхи за якийсь дрібний заробіток?!

Пишучи ці невеличкі роздуми, у когось може скластись враження, що закликаю: якщо вже красти, то великими масштабами. Зовсім ні! Просто намагаюсь зробити акцент на доброму аналізі наших вчинків. Інколи в них приховані великі проблеми…

Віра БІЛА.