Іконописці навчаються і допомагають

0
59

 У новоствореній галереї Центру образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника триває благодійна виставка-продаж студентських творчих робіт. У галереї представлені десятки ікон та картин на релігійну тематику, бо чимало студентів закладу вищої освіти успішно займаються іконописом.

«Іконопис у нас викладають на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового Інституту мистецтв, — розповідає Богдан Бойчук, кандидат мистецтвознавства, професор вищезгаданої кафедри. – Є четверо дуже професійних викладачів, які мають свої класи іконопису. Це старша викладачка Оксана Мельничук, кандидатка мистецтвознавства Юлія Попенюк, доцент кафедри Петро Прокопів. Особливо хочу відзначити напрям: ікономалярство на склі, якого навчає студентів доцент кафедри Володимир Лукань». Кожен з викладачів має неповторну манеру і стиль. І цього навчають студентів. Роботи, які й представлені на виставці, — це творче переосмислення, власне бачення Бога-Творця, Сина Божого Ісуса, Його Пресвятої Матері — Діви Марії, Апостолів, Святих, різноманітних подій з Біблії та Євангелій. На експозиції можна побачити графічні роботи, ікони на склі, релігійні картини.

Ідея проведення виставки належить студентам, бо з перших днів повномасштабного вторгнення росії молоді художники взялися допомагати воякам, волонтерити. 57 студентів та магістрантів запропонували свої роботи для виставки та продажу, бо кошти від реалізації ікон, картин та декоративно-прикладних речей будуть передані на потреби ЗСУ. Ціна творів – від двох до шести тисяч гривень. А ще виставка популяризує мистецькі здобутки студентів кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації, що відомі в Україні й за кордоном.

Богдан Бойчук додає, що у класах іконопису студенти перед заняттями моляться, а особливо перед виконанням бакалаврських та магістерських дипломних робіт, написанням ікон та релігійних картин, отримують благословення від священників. Викладачі, студенти та магістранти кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації налаштовані на співпрацю з церквами. Зокрема студенти можуть виконувати свої художні та реставраційні роботи безпосередньо в храмах, залишаючи їх у святинях. Професор Богдан Бойчук зазначає, що два роки тому в університеті відкрили спеціалізацію «Реставрація». На цій спеціальності навчається небагато студентів, але це дуже віддані майбутній професії люди. Нещодавно магістри кафедри побували у польському місті Хелм, де допомагали реставрувати один з місцевих храмів.

Благодійна виставка працює щосуботи та щонеділі з 10:00 до 18:00 до 31 травня.

Сабіна РУЖИЦЬКА.