Єднає «ФранКоло» і храм Преображення

0
176

У цокольному приміщенні Івано-Франківського храму Преображення Господнього, що в мікрорайоні Пасічна, відбуваються безкоштовні заняття численних дитячих гуртків. Відвідують заняття місцеві діти й ті, які опинилися в обласному центрі Прикарпаття через війну.

«Гуртки — це своєрідний проєкт «ФранКоло» громадської організації «Смарт освіта», представники якої після повномасштабного російського вторгнення переїхали з Києва до Івано-Франківська. Новацію ми реалізували спільно з освітніми ініціативами Івано-Франківська за підтримки німецького фонду ChildFund іDeutschland, — розповідає Ірина Гищук, координаторка проєкту. — Суть новації в тому, аби діти внутрішньо переміщених осіб та місцеві жителі мали можливість відволіктися від стресу, пов’язаного з війною, навчитися чогось нового, знайти нових друзів, бути у своєрідному дитячому колі. А оскільки ми приїхали в Івано-Франківськ, то й проєкт назвали ФранКоло. Адже у вашому чудовому місті сотні дітей знайшли або знайдуть чимало друзів».

Аби у воєнний час діти могли безпечно займатися, потрібно було просторе, загальнодоступне та знане в місті приміщення з укриттям. Його знайшли у храмі Преображення Господнього. Коли організатори новації звернулися з проханням надати приміщення для гуртків до пароха храму, митрофорного протоієрея отця Бориса Гобира, то він радо погодився прийняти дітей. За словами отця Бориса, діти завжди повинні почуватися добре, безпечно, бо їх любить і захищає Сам Господь. Варто лише згадати слова Ісуса Христа, Який сказав: «Пустіть дітей приходити до мене; не бороніть їм: таких бо Царство Боже» (Мк. 10:14). І де, як не в Божому домі, у неспокійні та небезпечні часи мають бути прихистки для малечі й підлітків?

…Гуртки відвідують половина приїжджих і половина місцевих дітей та підлітків. «Місцеві також отримали стрес через війну, — продовжує Ірина Гищук. — У когось пішли на війну родичі, знайомі, вчителі, до когось приїхали рідні або знайомі, а може й незнайомі люди з південної, центральної чи східної частин України, у дітей змінився звичний уклад життя, їм доводиться жити в нових умовах. Хтось ділить свою кімнату з іншими людьми, хтось не може отримати певної речі, книжки чи одягу через те, що в батьків зменшилися доходи, хтось занадто чутливо сприймає військові події».

Через такі обставини діти переживають, але не завжди висловлюють ці переживання. А заняття в гуртках, перебування у колі однолітків, заняття, що подобаються, розмови, бесіди з наставниками, психологами та й сама атмосфера храму налаштовують на те, що все буде добре. Ще одним позитивним моментом перебування дітей на гуртках є те, що їхні батьки мають можливість владнати за цей час свої справи або просто відпочити. Перед або після занять учасники гуртків, їхні батьки, друзі, родичі чи знайомі, які приводять їх у приміщення храму, можуть зайти до святині, побути там, помолитися або поговорити з кимось зі священників. І усе це лише за бажанням людей. До речі, деякі місцеві діти, які відвідують гуртки, разом з батьками у неділі та свята відвідують церкву Преображення.

…Наразі у приміщенні храму діють гуртки вивчення англійської мови English lab, цікава математика для підлітків, цікаве малювання, дитячий клуб та підготовка до школи від альтернативної школи Kaizen, акторська майстерність від учасників театру студії «Гротеск», арттерапія, гончарна майстерня. Особливо популярним є гурток шиття, який залюбки відвідують дівчата та хлопці. Діти й підлітки шиють собі полотняні екоторбинки для покупок, панамки, оновлюють гардероб.

Частина гуртків діє в приміщенні приватної гімназії «Крила», що в мікрорайоні Княгинин. Там є тренування з тенісу та тхеквондо, конструювання механізмів та вивчення фізики від Робоклуб ІФ, комплексні розвиваючі заняття, де проводяться руханки, квести, настільні ігри, спортивні забави. У вихідні діти долучаються до відпочинку на природі, ходять у невеличкі походи в межах або трохи за межами міста.

За словами Ірини Гищук, в рамках проєкту «ФранКоло» є 15 гуртків, але їхня кількість змінюється, бо чимало дітей та викладачів їдуть додому, натомість приїжджають інші.

Зараз гуртки відвідує близько 250 дітей віком 6-17 років. Заняття тривають по буднях, зазвичай з 14.00 до 18.00 год. Проте тривалість кожного заняття залежить від віку гуртківців та виду активності. Зазначимо, що всі гуртки — безкоштовні. Так вирішили організатори проєкту, щоби не ділити дітей за місцем проживанням та фінансовими можливостями їхніх батьків і родичів.

Записати дітей на безкоштовний гурток у рамках новації «ФранКоло» можна на сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/events/676542983571500/676542986904833. Там можна ознайомитися де і які гуртки діють та записати на той чи інший дитину. Після запису та реєстрації до батьків чи родичів зателефонує адміністратор та детально все розповість.

Сабіна РУЖИЦЬКА.