З молитвою на ворота

0
164

У Більшівцівському протопресвітеріаті діють парафіяльні дитячі й молодіжні футбольні команди. Днями тут відбулися товариська гра і змагання з міні-футболу.

19 червня спортивна спільнота відзначає Всесвітній день дитячого футболу. Це свято проголошене на підставі угоди,  підписаної у 2001 році в рамках міжнародного руху «Голосуйте за дітей» між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ)  та Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА). Головна мета свята — популяризація  футболу та здорового способу життя серед дітей.

Не стоїть осторонь спортивного життя і наша Українська Греко-Католицька Церква. Десятки священників активно пропагують у своїх парафіях різні види спорту (і часто футбол) серед дітей та молоді. Також духовні пастирі самі створюють різноманітні команди та змагаються між собою.

Добрим  подарунком малим та юним любителям гри у м’яч до Всесвітнього дня дитячого футболу стали нещодавні змагання, що відбулися в Більшівцівському протопресвітеріаті.

«Уже кілька років поспіль на парафіях у багатьох селах маємо футбольні команди, в які входять учасники вівтарних дружин, школярі та ті хлопці, які вже десь навчаються, а проживають у селах, або часто навідуються додому», — розповідає Більшівцівський протопресвітер о. Микола Цимбалістий, парох сіл Нараївка і Дитятин.

…Змагання відбувалися по неділях, вже у воєнний час, з дозволу місцевої влади. Перша гра на парафії Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нараївка була не змагальною, а товариською. Друга зустріч на парафії Воскресіння Христового в  селі Кінашів — це були, власне, змагання. Перемогу в турнірі з міні-футболу виборола команда парафії Вознесіння Чесного Хреста з села Хохонів. Друге місце посіли футболісти з парафії Зіслання Святого Духа з Бовшева, і третє — команда з парафії св. Архистратига Михаїла з Нових Скоморохів. В  обох іграх  взяли участь 140 малих та юних футболістів-аматорів віком від 9 до 15 років із селища Більшівці,  сіл Нараївка, Нові Скоморохи, Старі Скоморохи, Підшумлянці,  Бовшів,  Кінашів,  Жалибори, Хохонів.

Обидва матчі присвятили воякам з сіл Більшівцівської громади, які захищають зараз Україну. На турнірах були присутні багато батьків, родичів вояків, священники, місцева влада, медики. Усі команди, які виграли і не посіли призових місць, отримали кубки, а учасники команд — пам’ятні медалі. За словами отця Миколи Цимбалістого,  для хлопців з вівтарних дружин і сільської молоді загалом кожне тренування – це й живе спілкування, дружба, взаємовиручка, добрий заряд духу й тіла, здоровий спосіб життя, відволікання від ґаджетів.

«Діти вже засумували за активним проведенням часу, адже  у пандемію та в перші тижні війни, звісно, ніхто не думав про футбольні тренування. Хоча в багатьох селах є добрі поля зі штучним покриттям, стадіони, тренери», — продовжує отець Микола. Цьогорічні тренування з міні-футболу на парафіях відбувалися 2-3 рази в тиждень від 1 до 1,5 годин.

«Нерідко під час тренувань та футбольних матчів можна почути нецензурні слова й вигуки затятих вболівальників та надмірно емоційних спортсменів. Що священники  роблять, аби такого не було під час вправлянь та ігор парафіяльних команд?», — запитую ініціатора турніру з міні-футболу.

Отець Цимбалістий зізнається, що, на жаль, таке буває, але не під час їхніх парафіяльних змагань, адже перед кожним тренуванням і грою обов’язковою є молитва. Дехто зі спортсменів-аматорів йдуть до Сповіді та Святого Причастя. Це, звісно, стримує від нецензурних слів і занадто бурхливих емоцій. І самі парафіяльні священники теж моляться зі своїми командами, налаштовують гравців на повагу до суперників, поміркованість, внутрішній спокій, наголошують, аби ніхто нікого не травмував навмисно, не шахраював у матчах  і щоби всі завжди пам’ятали, що вони насамперед — християни. Щоправда юні гравці все одно емоційні,  запальні і дуже хочуть перемагати.

У планах Більшівцівського протопресвітера – постійні молитви за мир і наших захисників, футбольні змагання для юнаків віком 16-20 років, волейбольні й шахові турніри.

Сабіна РУЖИЦЬКА.