Літо в мирі, літо з Богом

0
90

Зараз тепла чудова пора відпочинку, коли в десятках парафіях проводять різноманітні дитячі та молодіжні табори, відбуваються духовно-розважальні активності, концерти, паломництва. Але останні кілька років через пандемію коронавірусу, церковних парафіяльних літніх таборів було значно менше. Цього року маємо ще одне важке випробування — повномасштабне збройне вторгнення росії в нашу державу. Але попри це, вже діють кілька парафіяльних таборів в Івано-Франківській Архієпархії.

Детальніше про літній відпочинок малих, юних та молодих християн розмовляємо з отцем Михайлом Віхотем, головою Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

— Отче Михайле, як цьогоріч буде організоване літнє дозвілля дітей та молоді на парафіях?

— Попри непростий і напружений час, ми, дорослі, маємо допомогти нашим дітям не забувати про радісні моменти, допомогти вірити у світле майбутнє. І таким добрим інструментом є якраз літні християнські табори. Знаю, що у багатьох парафіях вони тривають. У деяких вони вже відбулися, а дехто має практику такі табори організовувати наприкінці літа, щоби напередодні початку нового навчального року зібрати учасників катехитичної школи. Тобто, попри напружений час, табори проводяться і проводитимуться протягом літа.

— А як щодо безпеки, хто має про неї подбати?

— Безпека кожного учасника чи учасниці таких таборів, аніматорів, священників, монахів чи монахинь, словом всіх, хто допомагає, звісно, понад усе. І про неї найперше мають дбати організатори. Звичайно, що всі ці моменти повинні обговорюватися з батьками, скажімо, чи вони будуть самі забирати дітей під час повітряної тривоги, чи у храмі є укриття, куди діти можуть спуститися, чи ще якісь прийнятні і можливі варіанти.

— Чи залучатимуть для таборів аніматорів?

— В Івано-Франківській Архієпархії протягом п’яти років діє Школа християнського аніматора, відповідальним за яку є отець Богдан Сабало. Щомісяця хлопці й дівчата збираються на зустрічі, під час яких вони моляться, слухають виступи різних лекторів, котрі діляться своїм досвідом, а також виконують різноманітні цікаві завдання, щоб, якнайкраще підготувавшись, організувати дозвілля для учасників літніх таборів. Звісно, що цих аніматорів залучатимуть для роботи з дітьми і молоддю.

Літній табір у с. Вільхівка Перегінського деканату

— Зараз на Прикарпатті є внутрішньо переміщені особи, серед яких дуже багато дітей та молоді. Їх будуть залучати в згадані табори?

— Так. І думаю, що багато з тих, хто вимушено залишив свої домівки, вперше й познайомиться з таким християнським способом відпочинку. Так, зокрема, для дітей вимушено переселених осіб (та й зрештою для дорослих), які знайшли тимчасовий прихисток у стінах Духовної семінарії, уже з 20 червня розпочався літній християнський табір під проводом наших братів-семінаристів. Вірю, що цей час буде гарною нагодою для відновлення фізичних та душевних сил дітей і молоді, які потерпіли від війни.

— А чи є в Архієпархії єдина духовна програма для парафіяльних таборів?

— Коли ми говоримо про програму християнських таборів, то розуміємо, що важливим і спільним моментом є молитва, зокрема Літургія, катехитичні навчання у цікавій формі подачі, різні ігри, квести тощо. Але кожен організатор табору сам визначає, що і в який день має бути.

— Які види активностей та дозвілля в таборах є зазвичай? І чи будуть цьогоріч такі вже улюблені для всіх мандрівки?

— Ми можемо говорити про різні види таборів. Наприклад, парафіяльні, коли діти на день приходять до храму, де для них організовується програма, а на вечір повертаються додому. У часі цього табору є можливим похід чи на річку, чи у Вовчинецькі гори, чи одноденна піша проща до Погоні. Мені відомо, що такі речі відбувалися вже й цього року. Ми також говоримо про інший вид табору – виїзний. Коли діти, молодь зі своїми наставниками, аніматорами на декілька днів їдуть за місто, зокрема у гірську місцевість, де також організовується програма відповідно до особливостей регіону. Проте військовий час вносить свої корективи. Так, у місці, де минулих років відбувалися виїзні табори, зараз проживають вимушено переселені особи, а діти, вочевидь, цього року відпочиватимуть по-іншому.

— Чи можете Ви, як голова Молодіжної комісії Архієпархії, відзначити певні найкращі літні парафіяльні табори?

— Я би відзначив кожен табір, кожен захід, організований для дітей та молоді. Часом можемо подумати, що в одному таборі, наприклад, взяло участь понад 100 дітей, а в іншому – лише 30. Але зусилля докладали як одні, так і інші організатори. Звичайно, розумію, що більша кількість учасників вимагає більшу кількість ресурсів: людських, матеріальних. Але, повторюся, дякую щиро усім, хто виходить назустріч дітям та молоді і приділяє їм час, організовуючи табори.

Тому зараз, користуючись нагодою, зі сторінок нашого часопису «Нова Зоря» бажаю всім Божої правдивої радості та запалу до ревної праці у цьому напрямку.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА.