З молитвами за мир – до храму Юди-Тадея!

0
639

Щороку до Івано-Франківської церкви святого апостола Юди-Тадея приходять сотні прочан. 2 липня — день пам’яті апостола Юди-Тадея, заступника перед Богом у безнадійних ситуаціях. В Івано-Франківську є єдиний в Україні храм, названий на його честь.

Поміж багатоповерхівками привертає увагу сучасна церква з похилим дахом та трьома напівскляними продовгуватими куполами. Це єдиний в Україні храм, названий на честь святого апостола Юди-Тадея. Важко повірити, що колись на місці церкви був… смітник.

«А я ніколи не сумнівався, що тут буде величний храм, — каже отець Ярослав Гринюк, парох святині. — Допомогли молитви, віра та сам апостол Юда-Тадей. Я вже давно молюся до нього».

Священник дізнався про св. Юду-Тадея давно, сам потрапляв у десятки різних ситуацій, адже навчався та служив у часи підпільної УГКЦ, і не раз за ним слідкували партійні чиновники та кадебісти.

«Настала Незалежність України, і я щодня дякую Господу та нашому покровителю Юді-Тадею, що маємо такий храм, — продовжує священник. — Коли я вперше сюди прийшов, тут був… смітник. Я сам його розчищав, а згодом доводилося вдень і вночі вартувати, аби сюди більше ніхто не возив непотріб».

У 2004 році на місці смітника розпочали будівництво каплиці св. Юди-Тадея. Сюди почало приходити багато людей, ще б пак, навколо — багатоповерхівки. Разом з отцем Ярославом люди молилися дев’ятниці до святого Юди-Тадея, а також акафісти. У 2010-му почали будівництво храму. 1 липня 2018-го року Архієпископ та Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин урочисто освятив новозбудовану сучасну модерну церкву, на яку витратили аж 75 тонн металу. Святиня незвична, бо, якщо дивитися на неї збоку, то вона нагадує старозавітній ковчег.

…«Cвятий Юда-Тадей був одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа і навіть Його… родичем, двоюрідним братом, — розповідає отець Ярослав. — Батько майбутнього апостола Алфей (Клеоп), був братом святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії, а мати – Марія Клеопова, близька родичка Пресвятої Діви. Відомо, що Юда-Тадей проповідував у Галілеї, Самарії, Юдеї, Аравії, Сирії, Месопотамії, Персії та Вірменії».

Також з переказів відомо, що язичники за проповідь християнства повісили учня Христа на дереві, а потім стріляли у нього стрілами. Загинув Юда-Тадей після 65 року нашої ери, але точна дата смерті — невідома. Його могила спочатку була в Ірані, згодом нетлінне тіло святого перенесли до Риму і воно зараз знаходиться в соборі святого Петра.

Кілька частинок мощей «мандрують» світом. Одна з них є у храмі св. Юди-Тадея в Івано-Франківську. За словами отця Ярослава, частинку мощей з благословення Митрополита Володимира привезли з Риму. Посприяв цьому єпископ Іриней Білик. Реліквію передали у день посвячення храму. Але навіть коли мощей не було, до каплиці, а тепер до церкви сходяться сотні людей.

Окремою доброю сторінкою в історії святині є паломництва, бо сюди з 2008 року приходять віряни з Коломийщини. Організаторкою паломництв є вчителька початкових класів з Коломиї п. Марія Андрійчук.

«Про апостола Юду-Тадея та його особливу силу заступництва я дізналася в юності, — повідомляє жінка. — З дитинства мріяла стати педагогом, отож у 1988-му році вирішила вступати до тоді ще Коломийського педагогічного училища. На жаль, я не пройшла конкурсний відбір. Ходила засмучена, і моя сусідка, пані Козоріз, запитала: «Чого журишся, дитино?».

Дівчина розповіла їй про свій жаль. Тоді поважна пані дала їй дев’ятницю до св. апостола Юди-Тадея та сказала, аби вона помолилася й переписала собі молитви. Марія так і зробила, бо, незважаючи на атеїстичні часом, була вихована у християнському дусі.

Далі, за словами вчительки, сталося диво: мати дівчини принесла місцеву газету, де було написано, що ті, хто не поступив у Коломийське педучилище, можуть подати апеляцію до Києва. Марія з мамою подали, і дівчина стала студенткою. Згодом отримала диплом з відзнакою та досі працює в Коломийському ліцеї №1. Переписану від руки дев’ятницю до св. Юди-Тадея жінка зберігає вдома й досі, як реліквію. «Юда-Тадей став моїм небесним другом, з яким я можу говорити і словами молитви, і просто, як з вами зараз говорю», — мовить Марія Андрійчук.

З 2008-го року жінка почала ходити на прощу до Івано-Франківська у каплицю, а згодом у церкву св. Юди-Тадея. Передували прощі пошуки та відвідини храму пані Марією. Спершу з Коломиї йшло лише троє людей з двома дітьми. Подорож завдовжки 68 кілометрів тривала два дні. Щодня долали понад 35 кілометрів. Йшли трасою, якою їздить багато машин. Але, з Божою допомогою, щоразу долають її успішно. Щороку прочан ставало все більше, бувало, що йшли близько 100 осіб. За словами пані Марії, отець Ярослав від першої прощі прийняв їх дуже добре: потурбувався про їжу та нічліг, проводив багато духовних розмов, сповідав та причащав. Цьогоріч коломияни матимуть уже чотирнадцяту прощу.

Пані Марія зазначає, що кожного року під час ходи люди постійно моляться до св. Юди-Тадея, відмовляють вервиці у різних намірах. Цьогоріч будуть молитися за мир, якнайшвидшу перемогу та щоби всі наші захисники, медики, волонтери повернулися додому живими і неушкодженими. А ще проситимуть у Бога здоров’я, сил, наснаги, благополуччя всім людям з України та зі світу, які допомагають наблизити перемогу. До речі, у Коломиї щомісяця другого числа о 17.00 у старовинному храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці відбувається молебень та Акафіст до св. Юди-Тадея.

У час повномасштабного вторгнення росії в Україну Марія Андрійчук створила у вайбері групу, через яку відбувається цілодобова молитва за мир. Кожен зі 165 учасників групи віком від 16 до 80 років молиться по півгодини. «У групі зараз є чимало прохань помолитися за вояків, які не виходять на зв’язок, — мовить пані Марія. — Після молитов усі ті, за яких ми молилися, подавали про себе звістки рідним».

А в Івано-Франківській церкві св. ап. Юди-Тадея також зараз моляться за мир, за повернення вояків живими та здоровими до своїх домівок, за внутрішньо переміщених людей, які в Україні та за кордоном, за заробітчан, за мир і спокій у родинах, за зцілення від різноманітних хвороб. Моляться за дітей, за добрий вступ у заклади професійної та вищої освіти, за нову або більш високооплачувану роботу.

У церкві діють спільноти «Матері в молитві», «Апостольство доброї смерті», «Апостольство молитви Пресвятого Серця Ісусового», «Марійська дружина», є групи катехизації для дітей та два хори — дорослий і дитячий. Щороку на храмове свято, 2 липня, і загалом щодня храм відчинений для усіх, хто хоче подякувати Богові, помолитися за заступництво великого і знаного Апостола Юди-Тадея.

Сабіна РУЖИЦЬКА.