#ХрамиТвогоМіста: Церква Пресвятої Трійці

0
466

У новому храмі, який більше року тому постав на вул. Сухомлинського в м. Івано-Франківську, вже провадиться щоденне молитовне життя. Захована серед будинків, світла та простора церква Пресвятої Трійці будувалась не один рік. Про плоди праці та парафіяльні ініціативи розповів парох о. Михайло Михайленко.

Історія спорудження святині

Парох пригадує, як колись на місці храму був старий спортивний майданчик. У межах того району не було церкви, тож одного дня о. Михайло вирішив взятися за справу спорудження святині і декретом світлої пам’яті Владики Софрона Мудрого у 2002 р. заснували парафію. Розпочалось все з будівництва тимчасової каплиці – у 2007 р. там уже відбувалися богослужіння та перші парафіяни громади творили парафію. Згодом, у 2011 р. розпочався тривалий та нелегкий процес будівництва храму. Всі роботи завершились у 2021 році та на свято Пресвятої Трійці відбулось урочисте освячення нового храму нашим Владикою Володимиром.

Молитовне життя парафії

Молода парафія тільки розпочинає своє становлення, як християнська спільнота. Проте перші плоди вже є. Найактивнішою є молитовна спільнота «Матері в молитві», учасниці якої зустрічаються щотижня, формуючи своєрідний молитовний фронт та прохаючи Бога про мир, а також молячись в особистих наміреннях.

Парох розповідає, що парафія – дружня, оскільки миряни підтримують один одного. У храмі час до часу роблять збірки для важкохворих та потребуючих. Також жінки збираються для приготування консервації та їжі на фронт, передаючи допомогу через волонтерів. Коли у ліцеї №23 перебували члени територіальної оборони, саме ця парохія спільно з міською владою дбала про захисників. Так само парафіяни отримують та надсилають ліки та продукти для наших військових.

Кожен ранок на парафії розпочинається з Божественної Літургії о 8:00, а в неділю та на свята служиться три Літургії, остання з яких – дитяча. Святкове недільне богослужіння співом супроводжує парафіяльний хор.

Дбають на парафії і про виховання майбутнього покоління. Щосуботи відбувається катехизація, де катехитка Галина Ланюш навчає дітей правд християнської віри. Також священники займаються підготовкою маленьких парафіян до Першої Сповіді та урочистого Першого Причастя, що відбудеться у вересні.

Священники розповідають, що мають багато планів і крок за кроком втілюватимуть їх в життя. У майбутньому біля храму хотіли би створити дитячий майданчик, тенісний корт та резиденцію для священників, а також заснувати молодіжну спільноту «Українська Молодь – Христові».

Парафіяльні служителі

Душпастирюють у храмі три священнослужителі: парох о. Михайло Михайленко і сотрудники: о. Богдан Свистюк та о. Назар Джичко. Отець Богдан, окрім того, служить медичним капеланом у Центральній міській клінічній лікарні та здійснює священниче служіння для військовослужбовців і цивільних хворих. Також при храмі діє вівтарна дружина – тут почергово прислуговують 8 хлопців.

Розпорядок Богослужінь:

Будні дні:

08.00 – Божественна Літургія

Неділя:

08.00 – Божественна Літургія

10.00 – Божественна Літургія

12.00 – Божественна Літургія

Свята:

8.00 – Вечірня з Литією або Утреня

9:00 – Божественна Літургія.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.