Ангелом бути просто

0
194

Нещодавно неподалік василіянського монастиря Преображення Господнього, що в селі Гошів на Долинщині, відкрили та освятили дитяче містечко «Дім Ангела», де відпочиватимуть дітки з дитбудинків, реабілітаційних центрів та інтернатів, які опинилися у складних життєвих обставинах. Новозбудоване двоповерхове приміщення – це частина масштабного проєкту спорудження дитячого містечка неподалік святого місця. Проєкт реалізовують учасники Благодійного фонду «Ти Ангел».

«Наш фонд офіційно створений 3 березня 2009 року,— розповідає його директор Віталій Сабан, кандидат технічних наук, провідний інженер ПАТ Укрнафта. — Але ще з 2005-ого року я зі своїми друзями та однодумцями волонтерами допомогали онкохворим дітям, які лікувалися в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні. Згодом ми вирішили створити благодійну організацію, аби мати свій рахунок, акумулювати кошти та ще більше допомагати дітям. Словом, хотів працювати більше і масштабніше».

Благодійною діяльністю пан Віталій почав займатися… випадково. Коли молодик навчався на 2-ому курсі Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу, він побачив телепередачу про онкохворих діток з Київщини. На телепрограмі були присутні волонтери з Київщини, які розповідали, як вони допомагають цим дітям. А на Прикарпатті у той час такої підтримки дітки не мали. Пан Віталій побачив контакти ініціативної групи з Києва, зв’язався з ними. Київські волонтери радо проконсультували ентузіаста доброї справи. Зокрема вони розповіли, як треба заходити в онковідділення, як розмовляти з медиками, батьками, дітками, яку роботу можна проводити там.

Так розпочалася співпраця пана Віталія та кількох його друзів, яким він розповів про своє бажання допомагати, з онкогематологічним відділенням Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Волонтери стали добрими Ангелами для онкопацієнтів. Звідси виникла й назва ініціативи, а згодом – фонду. Адже кожен, хто чимось і якось доклався до допомоги, символічно стає Ангелом.

«Під час лікування від онконедуг дитина ізольована від зовнішнього світу, вона повинна перебувати виключно у медзакладі, і коли хтось приходить та проводить творчі заняття, ігри, показує вистави, то це дуже добре для дітей. Це покращує їхній морально-психологічний стан, додає сил в боротьбі з хворобою», — каже Віталій Сабан. Волонтери привозили в онковідділення іграшки, займалися з дітками, допомагали медикам знаходити та оплачувати дороговартісні препарати.

Згодом, окрім допомоги онкохворим діткам, учасники фонду почали допомагати дітям з прикарпатських інтернатів, притулків, дитячих будинків, центрів соціально-психологічної реабілітації. Щоліта вони організовували для них табори. А взимку реалізовували проєкт «Різдво разом»: привозили вихованців тієї чи іншої вищезгаданої установи в Карпати, аби вони змогли побачити та взяти участь у традиційному святкуванні Різдва.

Діяльними волонтерами почали цікавитися представники різних бізнес структур, які охоче жертвували для них кошти, добре знаючи про прозору діяльність фонду. За словами пана Сабана, у фонді всі працюють на добровільних засадах, безоплатно. Усі кошти, що надходять на їхній рахунок, використовують виключно на добрі справи та підтримку діток. У фонді понад 200 волонтерів, які співпрацюють при різних благодійних ініціативах та акціях. А основою фонду є п’ятеро осіб: засновник Віталій Сабан, співзасновниця інституції Марина Завадська, бухгалтерка Галина Приймак, арттерапевтка Марія Пазинюк та прессекретарка Ліліана Хомишин.

Ідея спорудити будинок для відпочинку дітей у БФ «Ти Ангел» виникла давно, бо раніше волонтери орендували для відпочинку садиби, переважно приватні. Звісно, добродіям йшли назустріч, але було чимало клопотів. Тому вирішили збудувати своє місце, де на вихідні дні та під час літніх канікул могли б приймати дітей.

«За майже 15 років нашої діяльності ми накопичили певну суму грошей на рахунку. Для старту в нас було 2 мільйони гривень, — розповідає Віталій Сабан. — Додали коштів і представники однієї з американських компаній, які зв’язалися зі мною та сказали, що хочуть допомогти нам. Я спочатку не повірив, подумав, що це розіграш. Але по той бік слухавки впевнено й рішуче говорили, аби я надав список наших потреб. Я сказав і, на мій подив, гроші надійшли на рахунок. Це був Божий подарунок для нас».

Будинок, як частину майбутнього дитячого містечка, спорудили серед лісу, в урочищі Чорний Ділок, у селі Гошів, неподалік знаної василіанської обителі. Урочище має свою унікальну історію. Внаслідок проведення пам’яткоохоронних робіт на території урочища з’ясовано, що в Чорному ділку знаходився старий монастир. Для учасників фонду це дуже знаково і символічно, бо волонтери постійно відчувають велику духовну та молитовну підтримку.

«Ми познайомилися з отцями і братами василіянами вже давно, відвідували унікальні фестивалі карильйонного мистецтва, які тут проводяться, привозили на духовно-мистецькі дійства наших підопічних», — продовжує керівник БФ «Ти Ангел».

З Божою допомогою у червні 2021 року розпочали будівництво дитячого містечка, а цьогоріч завершили, відкрили та освятили будинок. Обряд освячення здійснив ігумен Гошівського монастиря отців Василіян о. Мар’ян Гробельний разом із братом Йоаном.

«Маємо двоповерхову хату, де одночасно можуть перебувати 25 дітей, а при потребі тут можуть розміститися 35 осіб. На території є відкритий басейн, в перспективі плануємо спорудити дитячий майданчик, апіхатинку, в якій діти зможуть спати на вуликах, футбольне поле зі штучним покриттям, теплицю, аби дітки вчилися вирощувати овочі. Уже цьогоріч тут відпочивали діти з Івано-Франківського центру соціальної та психологічної реабілітації. Вони побували у монастирі на Святих Літургіях, мали можливість помолитися біля чудотворної ікони Гошівської Богородиці. Наразі на території ще тривають заключні ремонти та планується ще два заїзди. При потребі в Гошеві зможуть прийняти і дітей з територій, охоплених війною.

Насамкінець Віталій Сабан каже, що стати Ангелом для хворих та дітей, які опинилися у важкій життєвій ситуації дуже просто: варто приділити свій час або частинку коштів. І Бог обов’язково віддячить Вам за це!

Сабіна РУЖИЦЬКА.