Чоловіки моляться й допомагають

0
209

У Коломиї ініціативні чоловіки з Ради «Лицарів Колумба» долучаються до допомоги воякам, потребуючим землякам та внутрішньо переміщеним особам.

«Чоловічі спільнота католиків у нашій єпархії ще дуже молода, я би сказав навіть ще маленька, але це лише за віком, та не за добрими справами, — розповідає канцлер Ради «Лицарів Колумба» Богдан Дришко. — У лютому 2021 року з ініціативи отця Ярослава Врублевського, священника парафії святого священномученика Йосафата, було вирішено створити спільноту чоловіків-католиків».

Протягом кількох тижнів після недільних Богослужінь отець Ярослав розповідав парафіянам про свої наміри. Далі була створена ініціативна група та розпочався підбір і вивчення кандидатів. Допомагав коломиянам пан Мирослав Мазур, регіональний делегат Ради «Лицарів Колумба» імені Андрея Шептицького при соборі Воскресіння Христового міста Івано-Франківська.

12 квітня 2021 року отець Володимир Касіян, парох храму святого священномученика Йосафата, звернувся з письмовим проханням до правлячого єпископа Коломийської єпархії Кир Василія Івасюка поблагословити створення в єпархії осередку «Лицарів Колумба». Уже 18 квітня 2021 року, після архієрейської Літургії, у вищезгаданій церкві за участю пана Мазура та кількох офіцерів ради відбулася урочиста церемонія-посвята 15 нових лицарів. Одразу діяльні чоловіки-католики розпочали два проєкти.

Вони взялися за упорядкування військових поховань на кладовищі Монастирок у Коломиї. Там у 1918-1920-их роках було поховано чимало Українських Січових Стрільців. Протягом двох місяців лицарі упорядкували 307 могил, з яких 70 були майже цілком знищені. А ще лицарі виготовили та встановили інформаційний стенд і лавочки біля Хреста — пам’ятного знаку жертвам Голодомору на вулиці Карпатській. Кошти на ці добрі справи лицарі давали свої та додавали пожертви парафіян храму і небайдужих коломиян.

«До січня 2022 року ми були як осередок Ради Андрея Шептицького, а в лютому зареєстрували самостійну Раду. Зараз у нас є 34 лицарі. До нас ще доєдналося п’ять лицарів від храму святого Миколая. Попередньо вони належали до івано-франківської ради, — продовжує пан Богдан. — У нас було ще дуже багато планів та задумів, проте розпочалася війна. Через Українську раду «Лицарів Колумба» ми отримали допомогу від братів з Польщі та кілька раз роздавали продукти й набори побутової хімії внутрішньо переміщеним особам, які оселилися та проживають зараз на Коломийщині. На жаль, маємо одного загиблого нашого брата-лицаря, Петра Поповича, який віддав життя за Україну в травні цього року. І ми опікуємося його сім’єю».

А ще коломийські «Лицарі Колумба» внесли пропозицію на Раду, щоби за спільнотою закріпили окремі родини та окремих парафіян, які потребують допомоги. Лицарі хочуть хоча б раз на два тижні бувати в родинах, розмовляти з людьми, дізнаватися про їхні проблеми та вирішувати їх. Також у планах проведення реколекцій для лицарів, поглиблене вивчення Святого Письма, історії УГКЦ та України, видання книги про загиблих коломиян у боях за Україну періоду 2014 р. і дотепер. Але зараз усі молитви, кошти та добрі справи спрямовані на наближення перемоги.

Сабіна Ружицька.

Довідка: «Лицарі Колумба» — найбільша в світі братерська організація, яка об’єднує чоловіків-католиків. Заснована 6 лютого 1882 року священником ірландського походження Майклом Джозефом Макгівні в американському місті Нью-Гвейн. Покровителем організації обрали Христофора Колумба. Діяльність «Лицарів Колумба» спрямована на благодійність, єдність католиків навколо Церкви для захисту християнських цінностей, особливо щодо родини та захисту життя, плекання братерства між лицарями та патріотизм. «Лицарями Колумба» можуть стати практикуючі чоловіки-католики старші 18 років. Рекомендацію на членство надає парох місцевої громади.

У серпні 2005 року Блаженніший Любомир Гузар під час 123-ї Найвищої Конвенції «Лицарів Колумба», що відбувалася в США, запросив лицарів розпочати свою діяльність в Україні. Ця ініціатива пізніше була підтримана Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком та римо-католицьким Митрополитом Мєчиславом Мокшицьким. Перша Рада «Лицарів Колумба» в Україні створена 20 вересня 2013 року при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ і має ім’я святого Володимира Великого. Станом на травень 2021 року в Україні діяло 36 Рад.