#ХрамиТвогоМіста: Церква Святого Архистратига Михаїла

0
195

Храм Архистратига Михаїла, що знаходиться у промисловому районі Івано-Франківська, відомий своїм оригінальним іконографічним розписом. Про історію парафії, що була заснована більше 25 років тому, та її розвиток розповів парох о. Михайло Білінський.

Парафія у незвичному місці

Історія цієї парафії не схожа на інші, оскільки церкву звели на місці трагедії, що відбулась у 90-их роках. Колись на тому місці в результаті витоку газу вибухнув житловий будинок та загинули люди. Там залишились руїни, а згодом – пустка… Мабуть, найправильнішим рішенням стало спорудження храму, у якому постійно моляться за жертв тієї трагічної події.

У 1996 році тут заснували парафію, і того ж року, 21 вересня, світлої пам’яті Владика Софрон Дмитерко освятив богослужбову каплицю, де відбувались перші Літургії і розпочалось формування парафії.

Отець Михайло пригадує, як спершу вони збирали кошти та матеріали на будівництво церкви і у 2001 році освятили наріжний камінь та розпочали тривалий процес зведення святині.

Будівництво час від часу припинялось, і нарешті, у 2017 році храм посвятили.

Священник розповідає, що у церкві ще були риштування, оскільки не всі роботи було завершено. Але Митрополит Володимир заохочував відкрити храм для вірних та розпочати молитву у новій церкві. Парафіяни з нетерпінням чекали моменту, коли зможуть молитись у новій святині.

Отець Михайло називає день освячення дуже піднесеним, адже всі священники процесійно йшли з головного Катедрального собору для того, щоб освятити храм, престіл та звершити святкове Богослужіння.

Молитовне життя парафії

Церква святого Архистратига Михаїла славиться своїми активними парафіянами, які часто здійснюють спільні поїздки до різних святинь. Парафіяни переконані, що молитва зміцнює спільноту, додає сил і наснаги у повсякденному житті. Прощі до молитовних місць стали цінним часом, коли віряни глибше пізнавали Бога та творили єдину спільноту.

Дбають на парафії і про духовний розвиток дітей. Катехизацію проводять для дітей різного віку. А раніше священники парафії щопонеділка молилися Літургію у ліцеї ім. В’ячеслава Чорновола, а також безпосередньо спілкувались з вчителями та учнями, дбаючи про їх духовність.

Дбають на парафії і про духовний розвиток дітей. Катехизацію проводять для дітей різного віку. А раніше священники парафії щопонеділка молилися Літургію у ліцеї ім. В’ячеслава Чорновола, а також безпосередньо спілкувались з вчителями та учнями, дбаючи про їх духовність.

Якщо торкнутися теми благодійності, то на парафії завжди є ті, хто звертається з різними проханнями, і повсякчас знаходять тут допомогу. А також є окремі люди, про яких піклуються небайдужі парафіяни.

Служителі парафії

Парафію провадять парох о. Михайло Білінський та сотрудник о. Микола Катрич, який за сумісництвом здійснює капеланське служіння в обласній дитячій клінічній лікарні. Варто зазначити, що при парафії діє хор «Світлодари», якому нещодавно виповнилося 15 років. Священник називає хор незмінним, оскільки учасники завжди співали, незважаючи на різні обставини непростих для нас періодів.

Розпорядок Богослужінь:

Неділя на свята:

09:00 – Божественна Літургія

11:00 – Божественна Літургія

Будні:

09:00 – Божественна Літургія

Четвер:

18:00 – Божественна Літургія (опісля зустріч спільноти «Матерів у молитві»).

Вікторія ГАВАЛЕШКО