Найкращі ліки від алергії – здоровий спосіб життя

0
144

Іноді алергія заважає жити і насолоджуватися неповторними моментами життя. З нею варто боротися чи пристосуватися до неї? Алергія дошкуляє багатьом, але хтось намагається її вилікувати, а хтось продовжує від неї страждати. Про те, як впоратись з неприємною хворобою, ми дізнавались у лікаря-дерматовенеролога Лікувального центру Святого Луки п. Ірини Благої. 

Сьогодні багато хто страждає від різних видів алергії, розкажіть, будь ласка, як їх можна умовно поділити? 

Якщо розглядати алергію саме у дерматології, то це досить поширене явище, особливо у теперішній час, вони характерні як для дітей, так і для дорослих, і навіть для людей похилого віку. Висипання на шкірі з’являються тому, що ми зараз живемо у світі де переважають стрес, шкідливі речовини, забруднене повітря, часто не здорова їжа, ці всі фактори погано пливають на нашу шкіру та імунітет. Імунітет – це та ланка організму, яка відповідає за алергію: це його реакція, яка проявляється по-різному на нашому тілі. Якщо говорити про шкірні алергії, то вони бувають різними: це можуть бути, до прикладу,  алергічні контактні дерматити, які виникають внаслідок контакту шкіри із якимось алергеном, реакція також може проявлятися у вигляді кропив’янки, про яку багато хто знає. Це захворювання, яке виникає на шкірі у вигляді міхурів, які часто схожі на сліди від дотику кропиви, це може також бути набряк Квінке – цей процес супроводжується набряком м’яких тканин обличчя, верхніх дихальних шляхів і є небезпечним для життя людини. Також існують так звані токсикодермії, які виникають через потрапляння алергічних речовин у кров, згодом проявляються на шкірі різного роду висипаннями. 

Чому дитячий організм часто реагує на алергії, зазвичай ще від самого народження? 

Атопічний дерматит – захворювання, яке не досліджене до кінця. Науковці працюють над цим, але поки їм не вдалося точно дослідити причини його появи. Наразі ми знаємо лише імовірні фактори та причини серед яких: спадкова схильність, часто у батьків у дитинстві теж були схожі прояви, і дитина успадковує схильність до нього, також це може бути вплив навколишнього середовища, різні стреси, інфекційні захворювання, ендокринні патології, а сукупність цих факторів може давати прояви на шкірі у різному віці. 

Чи можуть діти перерости алергію? 

Ми не можемо сказати, що вони переростають, але є певна етапність перебігу захворювання. Дуже важливим є догляд за шкірою: правильне, вчасне зволоження, корекція способу життя, іноді харчування, такий комплекс заходів допомагає контролювати захворювання, і перейти до кращого перебігу. 

Алергії потрібно лікувати, чи навчитись жити з ними? 

Це все залежить від типу алергії. Якщо ми говоримо про шкіру, то наприклад, контактно-алергічний дерматит – це захворювання, яке виникає внаслідок контакту шкіри із певним алергеном. При першому контакті може бути реакція, або ж вона може проявитися після наступного контакту із алергеном, тому варто знати, чому саме вона появляється, вияснити, із чим контактував пацієнт. Це можуть бути як звичайні харчові продукти, так і ліки, і різні фізичні та хімічні чинники, якщо ми спробуємо виключити подразник, який дає реакцію, ми зможемо уникнути повторних явищ у майбутньому. Якщо ми говоримо про кропив’янку, то встановити її причину часто дуже складно, і знову ж таки методом збору анамнезу ми можемо спробувати встановити фактор, який її спровокував. Основне знайти тригер,  допомогти пацієнту боротися із проблемами на шкірі, і останнє – старатися попередити появу таких алергічних реакцій шляхом вияснення, на що організм міг би так відповідати. Медицина постійно рухається вперед, тому ми можемо спробувати вияснити за допомогою різних тестів і проб причину алергії.

Які бувають алерго-тести, чи варто їх робити? 

Я завжди раджу своїм пацієнтам спершу здати загальний аналіз крові, який несе для лікарів багато цінної інформації, потрібно збирати детальний анамнез, детально опитувати пацієнта, і після загального клінічного обстеження, можна робити детальніші аналізи. Є доступними так звані патч-тести, які дозволяють діагностувати наявність контактної алергії за допомогою діагностичного пластира на поверхні якого знаходяться ймовірні алергени. Пластир наноситься на шкіру спини  на 48 год., і після цього лікар за декілька етапів оцінює реакцію шкіри на ті чи інші речовини. Маємо ще ALEX² – це багатокомпонентний високоточний алерготест, що допомагає визначити наявність антитіл до різного роду алергенів. Його неймовірною перевагою є можливість діагностувати 295 молекул алергенів одночасно.  

З якими проблемами найчастіше звертаються люди влітку? 

Зараз дуже багато людей страждають від захворювань, які загострюються через стрес: псоріаз, атопічний дерматит, екземи різного роду, себорейний дерматит, нейродерміти. Також, пацієнти часто звертаються із хворобою, яка називається неврогенний свербіж, який викликаний різними стресами, внутрішніми переживаннями. Хвороба не має певного причинно-наслідкового зв’язку, але пацієнти через стрес і переживання дуже часто сильно розчухують шкіру. Це те, що проявляється сьогодні, під час війни. 

Пані Ірино, розкажіть про те, чи можливо запобігти алергіям? 

Якщо у пацієнта є встановлений діагноз, і він знає фактор, який провокує появу висипань –  тоді він повинен намагатися уникати його. Це буде найкращим методом профілактики ймовірного загострення чи появи висипки. Якщо говорити про людей, які станом на зараз не мають жодних алергічних проявів, тоді найкраща порада для вас – здоровий спосіб життя, який передбачає: здорове, збалансоване харчування. Воно повинно включати органічні продукти, їжу, яка менш термічно оброблена, харчуватися згідно віку, потреб, калоражу, який є встановленим для кожної людини. Є важливим дозоване фізичне навантаження, перебування на свіжому повітрі – все це загартовує наш організм, а він є цілісною системою. Коли є який-небудь збій, страждає весь механізм. Стреси є важливою складовою, вони роблять людину недієздатною – вони спершу акумулюють всі резерви організму, які згодом потрібно відновлювати, а сили вже немає. Тому, бережіть себе, любі пацієнти і будьте здоровими та сильними! 

Розмовляла Христина Гаманюк