Основні принципи фінансової грамотності в умовах війни

0
163

Сьогодні питання фінансів та доволі напружена економічна ситуація тривожить багатьох українців. Про основи фінансової грамотності: як планувати та зберігати свої кошти, та про нові тенденції інвестицій для читачів «Нової Зорі» розповів голова громадської організації «Українська пропорція» економіст Василь Стратій.

– Отож, про фінансову грамотність. Як раціонально розподіляти свій бюджет?

– На сьогодні вершиною фінансової науки є безготівкові розрахунки. Перше, що я можу порадити людям, – це не зберігати готівку вдома, а у фінансових установах, в бізнесі. Щоб гроші приносили гроші – тільки так ми зможемо мати краще фінансове становище. Коли ми спостерігаємо зберігання готівки на руках, це є елементом тіньової економіки. За різними даними, понад 50 млрд. євро зберігається на руках українців. Ця готівка не оподатковується, не платиться, а працює на тіньовий бізнес. Я пропоную людям випередити час та переходити на безготівкові розрахунки. Зберігання грошей у фінансових установах, в бізнесі, товарах і послугах дасть найкращий результат.

Грамотно розподіляти бюджет українцям із середньою заробітною платою досить важко. Тому, що надходження та витрати мають негативний баланс. Це високі комунальні послуги, дорогі продукти харчування, одяг, транспорт, навчання, відпочинок, лікування. Найкращим способом навіть при середній заробітній платі стане намагання частину тих грошей зберігати в банку, у фінансових установах. Зберігати у валюті чи в гривнях, але не на руках.

– Як заробляти більше і витрачати ефективніше?

– Фінансова наука розвивається як і всі науки. Разом з тим фінансова грамотність дається нам найважче. Вершиною світової фінансової науки вважається прогресивне оподаткування. Так звана податкова шкала, яка тримається на ринковій економіці. На сьогоднішній момент вона вже не відповідає тим вимогам часу. Прогресивне оподаткування створює велику соціальну різницю, що призводить до соціальних конфліктів та міждержавних війн. Тому стоїть питання щодо досконалішого принципу розподілу результатів праці в сфері фінансів.

– Куди зараз найбезпечніше інвестувати?

– Для інвестицій не потрібно довіряти таким світовим фінансовим пірамідам, як криптовалюта. Найкраще фінансувати в діючий бізнес, або ж створювати, реєструвати власне підприємство. Я закликаю людей відмовитись від цих ігор у сфері криптовалюти, які призводять до програшу. Ми бачили, що сталось з біткоїном, коли за декілька днів його вартість впала на половину. Тобто, девальвація відбулась і багато людей втратили свої кошти.

Це небезпечніша гра ніж на біржі, де є підтвердження засобами виробництва, виробничими приміщеннями та іншими активами підприємства. Криптовалюта не підкріплена жодними товарами чи послугами, за них не несе відповідальності жоден уряд. Це є світова фінансова піраміда. Краще вкладати в акції та підприємства, які вже діють та мають прибутковий дохід і перспективу. Це IT сфера, транспортна сфера, космічна галузь, промислові комплекси та інші сфери послуг.

– Зараз бізнес і підприємницька діяльність знаходяться в непевності, враховуючи складну ситуацію в країні та світі.

– Так. Ризик є і в мирний час, є проблеми з передбаченням та аналітикою щодо завтрашнього дня. А у військовий час ще складніше. Тому пропоную людям створювати рух коштів в економіці. Ризикувати та провадити підприємницьку діяльність. Згідно із статистикою, цьогоріч реєстрація підприємців більша ніж минулого року. Щоб не було ризиків, пропоную пропорційну економіку, яка передбачає відсутність економічних, фінансових криз, будівництво суспільства середнього класу.

Безумовно, що багато науковців та політиків уже сьогодні говорять про світ майбутнього, де не буде бідності. Тож економіка розвинеться до такого рівня, що унеможливиться корупція чи економічні злочини.

– В якій валюті зараз варто і актуально зберігати гроші?

– Завжди актуальною є національна валюта. Незважаючи на те, що гривня девальвує, ми бачимо, що долар піднявся в ціні вище за євро. Багато фінансових аналітиків і економістів говорять, що якщо людина має високу заробітну плату або середньоєвропейські доходи в Україні, то може зберігати як у гривні, так і в іноземній валюті. Найвигідніше частину коштів зберігати в гривні, а частину – в іноземній валюті.

– Яким є рекомендований розмір фінансової подушки?

– Повинна бути раціональність, так звана золота середина. Якщо ми будемо створювати рух коштів в економіці, то й економіка не буде розвиватись. Звісно, що зараз дуже низькі заробітні плати і соціальні виплати, та все ж потрібно намагатись відкладати 10-15%.

– Що Ви порадите молоді, яка цікавиться діяльністю в сфері криптовалют?

– Гроші легкими не бувають. Безумовно, я закликаю молодь до активної економічної фінансової діяльності. Якщо хтось уже працює в цій сфері, то варто все ж виводити кошти, які залишились, та вкладати їх у реальний сектор економіки, а не у світову фінансову піраміду. Будь-яка гра закінчується програшем однієї із сторін. Безпечніше вкладати кошти в реальний сектор економіки. Можливо, там не такі великі прибутки, однак вони реальні та менший ризик банкрутства. Навіть якщо ви збанкрутуєте, у вас залишаються транспортні засоби, засоби виробництва, нерухомість.

– Скільки сьогодні варто «донатити» (жертвувати коштів) на армію та волонтерство, враховуючи раціональність свого бюджету?

– Господь нас закликає віддавати 10% пожертви на церкву. У зв’язку з тим, що маємо дуже небезпечного зовнішнього жорстокого ворога-агресора, напевне мінімально 10%. Хоча у нас є ще військовий збір, який становить 1,5%, але це зовсім небагато. Потрібно жертвувати, щоб захистити державу та себе. Агресія приносить нам тільки поштовх назад. Втрата державності – це небезпечніше ніж втрата фінансів. Якщо фінанси ми зможемо відновити, бо у нас є досвід, то з втратою територій складніше.

Розмовляла Тетяна КАРПЦІВ.