У соборі помолитися і на картини подивитися

0
136

У прокатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Діви Марії, що в місті Надвірна Коломийської єпархії, цілорічно відбуваються художні виставки та духовні концерти.

Все це робиться через старання та велику любов до мистецтва пані Ірини Бакоти, дружини отця Андрія Бакоти, пароха собору та декана Надвірнянського.

«Наш собор освятили та відкрили в 2000 році, отож, можна сказати, що це дуже молода святиня, — розповідає пані Ірина. — У 2010 році, коли ще жив отець Григорій Сімкайло, попередній парох собору, у нас вперше відбувся великий різдвяний фестиваль. З 2012 року мій чоловік, отець Андрій Бакота, став парохом. Звісно, що я завжди і у всьому – чи то в родинних справах, чи у служінні Богові – підтримую і допомагаю йому, як можу і чим можу. Бо ж інакше не може бути, адже ми одне ціле: ми – родина».

Юристка за фахом і палка шанувальниця художнього та музичного мистецтва, пані Ірина дуже хотіла, аби в святині проводилися не лише духовні музичні виступи, але й художні виставки. 

«Адже Господь, Добрий і Всемогутній, дав багатьом людям таланти, які, без сумніву, треба збільшувати і показувати свої творіння, прославляючи щедрість Творця. А показ того, що той чи інший митець чи мисткиня створили з Божою допомогою у храмі — це ж чудово», — продовжує жінка. 

Розпочали із виставок робіт учнів місцевої художньої школи. І вже протягом кількох років у соборі раз на 2-3 місяці змінюються художні експозиції. На виставках, приурочених до церковних і державних свят, можна було побачити натюрморти, пейзажі, портрети. Днями відкрили виставку «Місце сили на землі», на якій представлено 13 зображень старовинних і сучасних церков України. До речі, деякі зі святинь, на жаль, вже зруйновані, але пам’ять про них зберегли у своїх роботах юні художники віком 14-16 років.

Картини виконані у стилях оригінальної графіки, живопису на картоні та витинанки у поєднанні з гуашшю.

«Під час роботи над картинами, що зараз є на виставці, діти вивчали історію будівництва церков, їхній зовнішній вигляд, внутрішню оздобу, іконостаси. Таким чином вони поєднали творчість із вивченням історії мистецтва, — додає викладачка Надвірнянської художньої школи Марія Гордійчук. — А те, що роботи представили у соборі, це ще додатковий плюс, бо парафіяни храму та просто люди, які заходять до святині, зможуть побачити красу інших церков».

Мрією діяльної дружини священника, самого пароха та парафіян є проведення художніх виставок на духовну тематику художників з Прикарпаття та України. 

Також у соборі відбуваються і хорові та музичні виступи, духовні концерти учнів місцевої дитячої музичної школи, церковних хорів. Бували тут і знані в Україні колективи: камерний хор «Київ», львівська хорова капела «Дударик», Національна капела бандуристів України, духовий оркестр УКУ, артисти Ніна Матвієнко, Віктор Павлік.

А ще пані Ірина захоплюється флористикою та дбає про внутрішнє квіткове оздоблення святині. Жінка постійно цікавиться, як зробити кращі квіткові композиції, які би підходили власне для храму, та втілює набуті знання в церкві. Квіти бере у друзів та знайомих, дещо купляє. Часом букети приносять наречені, які бажають прийняти у соборі Святу Тайну Подружжя. 

«Проте всі духовні мистецькі акції в святині стануть у сотні разів приємнішими, більшими після нашої перемоги, — мовить пані Ірина. — І ми спрямовуємо наші молитви, моральну підтримку та матеріальну допомогу для наших захисників. Зокрема ми збирали кошти, продукти, одяг, допомагали внутрішньо переміщеним особам, хворим, а також одній з військових частин, в якій захищає Україну учасник нашого камерного хору «Феліціо». 

Cабіна РУЖИЦЬКА.