Запобігання та профілактика інсульту в час війни

0
133

Сьогодні питання здоров’я першочергове та вкрай важливе. Про те, як запобігти, розпізнати та що робити, коли стався інсульт, розповідає професор, доктор медичних наук, завідувачка кафедри неврології та нейрохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Гриб Вікторія Анатоліївна.

– Що таке інсульт?

– Це доволі важка тема, але я спробую дуже доступно і просто все пояснити, не застосовуючи глибоких медичних термінів. 

Інсульт – це практично катастрофа всього організму. Коли мозок страждає, то страждає і ввесь організм. Отож насамперед варто приділяти увагу профілактиці тієї катастрофи, яка може статись. Відсотків 80% – це відповідальність людини за те, що з нею стається в житті, а 20% – промисел Божий, генетика, вік, стать (на жаль, чоловіки більше схильні до різних захворювань, жінки більш витривалі).

– І саме в цій недузі?

– Жінка витриваліша, має кращий імунітет, переживає більше стресів, тому й загартованіша. Те, що нам дано, ми не можемо модифікувати, але є фактори, які ми модифікуємо. Перш за все це шкідливі звички: паління, зловживання алкоголем, нехтування гігієною не тільки тіла, але й душі. Різні хронічні інфекції, в першу чергу порожнини рота, кишечника, шкіри тощо. А також чинники, які, можливо, даються нам генетично, – гіпертонічна хвороба та захворювання серця. Це дві основні причини, які можуть призвести до інсульту.

Якщо людина має високий артеріальний тиск і при цьому її нічого не турбує, вона веде звичний спосіб життя, не звертається до лікаря, то це врешті-решт призводить до утворення тромбу, який закупорює судини, котрі живлять певну ділянку мозку, що відповідає за рухи правих чи лівих кінцівок. Тому в результаті людина має інсульт.

Запам’ятаймо, що гіпертонічна хвороба – це перший чинник ризику. Якщо маєте високий тиск, звертайтесь до сімейного лікаря та кардіолога. Необхідно коригувати тиск, він має бути нормальним. За новою класифікацією зараз вважається не вище ніж 130/90. Незважаючи на те, чи людина відчуває головний біль, головокружіння, ще якісь негаразди в організмі, чи ні, показники артеріального тиску мають бути в нормі. 

Другий чинник – це високий холестерин, що призводить до утворення атеросклеротичної бляшки, особливо в судинах шиї. Це може призвести до утворення тромбу в цій ділянці і знову ж таки – до інсульту.

– Причиною може бути неправильне харчування?

– Не зовсім. Це залежить від роботи печінки та інших факторів. Навіть молоді люди можуть мати високий холестерин. Якщо є гіпертонічна хвороба або інші чинники, які націлять сімейного лікаря на перевірку холестерину. Якщо він високий, потрібно обов’язково приймати ті ліки, які призначить сімейний лікар. Вони називаються статини, і, на жаль, застосовуються пожиттєво. Це не курси лікування, а пожиттєвий контроль тиску та холестерину.

– Як його можна контролювати?

– В лабораторії, тобто здати аналіз крові на холестерин. Це варто зробити двічі: перший раз, коли ми виявляємо підвищений рівень холестерину. А другий раз – через три місяці після того, як почали вживати лікарський препарат. Це робиться для того, щоб подивитись чи препарат працює, чи ні. А далі людина постійно має бути на цьому препараті. Тому, що зрозуміло, якщо він працює, то відповідно знижує холестерин. 

І третє важливе – це серце, оскільки кров качається з серця до мозку. Якщо в серці є порушення ритму, тоді профілактика інсульту має бути зовсім інша. Це фактор величезного ризику інсульту. Коли є аритмія, тобто збитий ритм, серцебиття має велику паузу, то в цій паузі може утворюватися тромб в порожнині серця. Він не завжди розсмоктується, і якщо полетить до судин голови, то буде закупорка тієї судини, діаметр якої підходить певній судині. Тоді також буде інсульт.

– Ви назвали чинники, завдяки яким можна запобігти інсульту, це вода і їжа. От щодо води?

– Для того, щоб не було склеювання елементів крові, всі вони мають бути далі один від одного. Чим більше в організмі рідини, тим краще. Це стосується середньостатистичної людини, яка вважається більш-менш здоровою. Вода – це 100% запобігання інсульту. Тому що, коли є спека, інсульти трапляються набагато частіше. Організм людини зневоднюється, елементи крові знаходяться дуже близько один до одного і мають тенденцію до склеювання. А склеювання – це є утворення тромбу. Тому, будь-ласка, пийте воду! Має бути певний водний режим – не менше 1,5 літри, а коли є спека, то 2-2,5 літри протягом дня.

– Що ще Ви можете порадити з профілактики?

 – Дуже важливий є достатній сон, це запобігає змінам в організмі, а значить ми допомагаємо боротися з різними патологічними станами. Це також рух, фізична активність, оскільки багато з нас зараз приклеєні до стільця, а очима – до комп’ютера. Людині сидіти протиприродно, життя має вимагати від нас руху, причому не тільки тіла, але й розуму. Та навіть якщо в людини сидяча робота біля комп’ютера, будь-ласка, знайдіть час, щоб підняти руки вгору, вбік, порухайте кистями рук. В результаті руху пробуджується нервова система, виділяються енкефаліни та ендорфіни – гормони щастя. Людина стає бадьоріша й позитивніша.

От спробуйте один день зовсім не порухатись, але усвідомлено прослідкуйте, як ви будете почуватися ввечері після цього. А на другий день зробіть зарядку: руками, плечима, ногами, стопами, пальцями стоп. Шукайте можливість пройтися, пробігтися туди, куди йдеш. Дбаючи про свій організм, фізичні вправи дуже важливі.

– Що робити, якщо вже стався інсульт?

– Справа в тому, що 20% інсультів, які трапляються, невідомого походження. По всьому світі, не тільки у нас. Інколи ми шукаємо причини, але знайти не можемо. За останні шість місяців цього року в нашій області було 2350 інсультів. Це немало, цифра більша ніж за попередній рік. Можливо, за рахунок того, що зараз воєнний стан, стресові ситуації. Особливо це стосується переселенців, які перебувають у дуже величезному стресі. Треба розуміти їх і бути до них терпеливими.

– Як розпізнати, що стався інсульт?

– Зверніть увагу на ту людину, з якою ви спілкуєтесь. Чи є асиметрія нижньої частини обличчя, чи не опустився нижній кутик рота, чи не опустилася носогубна складка. Це може бути ознакою «мозкової катастрофи». 

Друге – це рука, чи не ослабла вона з одного боку. 

Третє – мова, якщо людина спілкувалась з вами і раптом вона не те говорить, не таким голосом, у неї заплітається язик. Може бути щось одне з цих трьох, а може бути все. Потрібно зафіксувати час, коли це сталося, тобто коли відбулося розчинення того тромбу, який став причиною цих змін. Зараз вважається, що до 9 годин ми можемо впливати на цей тромб. Тобто якнайшвидше звернутись за допомогою, а не думати, що, можливо, це просто затерпла рука, або зараз минеться. Відповідальність лежить на людині, якщо вона звернеться вчасно і викличе швидку допомогу. Якщо ми говоримо про наше місто, то це дві лікарні – Центральна міська на вулиці Мазепи і обласна лікарня. Дуже важливо вчасно розпочати тромболітичну терапію. Тромболізис у перекладі з латині – це розчинення тромбу. Якщо тромб розчинити, то звичайно, що ця ділянка отримуватиме кровопостачання і людина почне говорити, ходити, всі функції відновляться. Буває, що недостатньо відбувається розсмоктування тромбу, бо він досить великий. Тоді необхідно провести хірургічне втручання, в нейрохірургії обласної лікарні готові допомогти. Але знову ж таки – не завжди, оскільки ця процедура ще не поставлена на ті рейки, на яких вона перебуває у всьому світі. Та все ж наші лікарі намагаються і стараються допомогти. Якщо ми говоримо по області, де проводиться тромболітична терапія, то це в Коломиї, Городенці та Косові. Щороку все більше і більше проводиться тромболізис, сміливіші лікарі, населення більш свідоме того, що це можна зробити. Найгірше, коли трапляються випадки, що людину з інсультом привозять уже на 3-4 день, тоді вже, на жаль, допомогти їй неможливо.

Записала Тетяна КАРПЦІВ.