«Хай через наші молитви народ спасається, а Бог – прославляється!»

0
190

25 вересня спільнота «Матері в молитві», яка діє при Івано-Франківській Архієпархії, здійснила щорічне паломництво до Хреста материнських терпінь у с. Гошів.

Пані Тетяна Мазур, яка є координаторкою спільноти, розповідає, що 27 вересня 2018 року на Ясній Горі у Гошеві за пожертви спільноти «Матері в молитві» був поставлений і освячений Хрест материнських терпінь. Щороку приблизно у часі празника Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста спільнота вшановує та відвідує це особливе для них місце.

За розповіддю координаторки, цьогоріч світле місце відвідали понад 300 жінок. Пані Тетяна додає, що кожного разу матері вибирають певну тему та мету, у наміренні якої моляться. Гаслом цьогорічного паломництва було: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, благаєм, миром нас благослови!».

По приїзді на Ясну Гору матері мали молитовну програму прощі. Спершу вони розважали над стражданнями Христовими із роздумами матерів у Хресній Дорозі.

Згодом звершили молитву Божественної Літургії, яку очолив о. Іриней Микитюк, ЧСВВ, монах Гошівського монастиря.

Пізніше мали молебень до Хреста материнських терпінь. До речі, хрест знаходиться на 14-ій стації Хресної дороги, його запропонував поставити тодішній ігумен монастиря о. Вікентій.

На завершення матері намолювали освячені вервиці біля чудотворної ікони Божої Матері Гошівської, які згодом передали для наших захисників на передову.

«У нас є багато жінок, чиї сини зараз захищають нашу рідну землю. При кожній молитві ми молимося за наших найкращих синів та дочок, які боронять нашу незалежність, за те, щоб вони здоровими та непошкодженими повернулися до своїх домівок. А ці вервиці є їхнім особливим материнським захистом, їхнім оберегом», – розповідає пані Тетяна. 

Як подяку за особливе служіння матерів, диякон Пахомій влаштував невелику рефлексію, на якій усі паломники прославляли Бога своїм лагідним, материнським співом.

 Після розповіді про паломництво спільноти, п. Тетяна розповіла про її виникнення та діяльність сьогодні.

З благословення Блаженішого Любомира Гузара, перша спільнота «Матері в молитві» була заснована у Львові, при Соборі святого Юра, ще у 2000 році.

 При Івано-Франківській Архієпархії УГКЦ є спільноти, які існують уже більше 17-ти років, є також нові, які відкриваються та розвиваються на очах у кожного із нас. Цьогоріч у вересні було засновано дві нові спільноти: у м. Калуш, при церкві Стрітення Господнього, їхнім духівником є о. Михайло Бойчук, та у м. Івано-Франківськ, при храмі Всіх Святих Українського народу, який знаходиться у Калиновій Слободі, їх духівником є о. Володимир Ганжа.

«Є спільноти, які з певних причин та обставин занепали, і наразі припинили свою діяльність. Тому ми відкриті до всіх та щиро заохочуємо кожну жінку або маму, яка має бажання молитися у такій неймовірній спільноті, створювати та розвивати такий напрямок при своєму храмі», – зазначає п. Тетяна. 

Основною метою спільноти «Матері в молитві» є молитва за своїх дітей, за дітей сиріт, за неповносправних дітей, за дітей всієї України та цілого світу, за добру та щасливу долю для дітей, за перемогу України, за героїв-захисників, та за всіх, хто цього потребує. На молитву збираються щотижня, а також мають Святу Літургію в намірах матерів.

 А ще кожного другого четверга місяця о 12.00 в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового є спільна молитва матерів усієї Архієпархії, а о 13 год. – Свята Літургія в намірах матерів. Спільнота відкрита до нових знайомвств та до спільного моління у намірах матерів.

На моє питання про кількість учасників спільноти координаторка відповіла: «Наразі наші ряди налічують більше 3500 молільників. Ми також закликаємо, щоб отці, на чиїх парафіях ще немає таких спільнот, створювали їх, адже ми маємо за кого молитися, маємо з ким молитися, маємо де молитися. Маємо за що дякувати Господу Богу і його прославляти. Єднаючись у молитві, ми врятуємо наших дітей, нашу Україну і цілий світ!».

Пригадаю, 21 травня на парафії святих Кирила і Методія Згромадження Воплоченого Слова відбувся Архієпархіальний з’їзд спільнот «Матері в молитві». Під час цієї події був оголошений збір коштів на придбання машини швидкої допомоги, на який відгукнулися матері всіх спільнот нашої Архієпархії. На зібрані кошти спільнота «Матері в молитві» придбала карету швидкої допомоги, яка наразі допомагає нашим захисникам на Запорізькому напрямку.

Спілчанки також наповнили автомобіль медикаментами, додали одяг для бійців, солодощі, продукти харчування тривалого зберігання та побутову хімію, передали 600 вервиць, які виготовили учасниці спільноти «Матері в молитві», молитовники, листи та малюнки дітей. 

«В часі війни ми намагаємося допомогти нашим воїнам і для себе також несемо зброю, якою є наша вервиця. На ній ми молимося щодня. У нашій спільноті ми практикуємо цілодобову молитву, за добу ми маємо близько 20-ти так званих молитовних «віночків». Кожного дня наші матері записуються на певну годину, щоб помолитися. Ми молимося також онлайн, пів години щодня ми жертвуємо на вервицю. Впевнені, що материнська молитва буде вислухана Всевишнім, захистить та підтримає всіх дітей! Хай через наші молитви народ спасається, а Бог прославляється!». 

Спільнота є відкритою для кожного і діє практично при кожному храмі нашого міста. Координаційна рада щиро закликає до відкриття нових осередків при нашій Івано-Франківській Архієпархії та обіцяє допомагати кожній спільноті, яка буде функціонувати у нашому місті, області чи країні. Разом ми – сила!

Підготувала Христина ГАМАНЮК.