«Патріотичні цукерки» — з любов’ю та молитвою

0
391

Парафіяни храму Успіння Пресвятої Богородиці, що в селі Ворона (Коломийська єпархія), підтримують доброчинну акцію місцевих активісток Лесі Дикун та Марії Кондрат і долучаються до виготовлення солодощів для наших захисників.

Про благодійну акцію у соцмережах повідомив отець Юрій Боєчко, парох місцевого храму: «Засновницями тепер вже проєкту «Патріотична цукерка» є наші молоді парафіянки, громадські активістки, волонтерки. Леся Дикун — фотографиня, блогерка, донька нашої катехитки, та Марія Кондрат — донька церковної касирки. Вони з дитинства ходять до храму, і в нелегкий для України час почали допомагати нашим воякам».

Ідея виготовляти цукерки першою з’явилася в Лесі Дикун… уночі, після того, як жінка кілька днів поспіль плела маскувальні сітки. Коли закінчилася тканина, то всі волонтери були дещо розчаровані, бо сидіти, склавши руки, читати новини та горювати ніхто не збирався і не хотів.

«Я вирішила, що нам треба готувати їжу для наших захисників, — пригадує Леся. — Хотілося щось випікати, але для цього потрібні були великі духовки. Отож я почала шукати в інтернеті рецепти солодощів без випічки».

Перше, що жінка знайшла в мережі, це був рецепт так званої «шоколадної ковбаски». Пані Леся одразу розповіла про це своїй подрузі Марії Кондрат. І та її підтримала та відповіла, що треба цю ідею реалізувати якнайшвидше. Далі вже Марія, яка мала досвід у кондитерській справі, продовжила шукати в інтернеті ще більше рецептів. Знайшла п’ять. За найоптимальнішою рецептурою розрахувала два. На смак ці цукерки були, як шоколадка «Снікерс». Виріб назвали «Ковбаска без м’яска».

Проте перші спроби волонтерок були… дороговартісними. Тому рецепти й надалі удосконалювали, аби трохи здешевити солодощі, але при цьому, щоби смаколики залишилися смачними і якісними.

8 березня волонтерки разом із подругами активістками приготували перші 275 штук солодощів за оновленим рецептом. Форми для цукерок зробив чоловік пані Лесі. Нові вироби вдалися, щоправда вони не виглядали як «ковбаски», а як цукерки. Кожен смаколик важив 40 грам. Назву молоді пані придумали нову – «патріотичні цукерки». Розвозили їх для бійців тероборони, по військових частинах Івано-Франківська, в госпіталі, а згодом — на передову.

…Виготовляти цукерки у шкільній їдальні, а згодом удома в Лесі збирається багато місцевих жительок. Допомагали волонтеркам і священник та парафіяни місцевої церкви. «Ми повідомляли на своїх сторінках у соцмережах про те, що потрібні «вільні руки», оголошували збір коштів та продуктів. Жителі Ворони і представники інших волонтерських центрів допомогли чимало. Так пані Леся з вдячністю говорить про місцевого підприємця Михайла Яценюка, який бере за собівартістю масло і какао та без жодної націнки передає волонтерам. А Олеся Лучків, яка зараз проживає в Чехії, передала арахіс та родзинки для виготовлення цукерок. Долучилася навіть 87-річна бабуся, яка допомагає розмальовувати коробки, в які складають солодощі для наших захисників.

За словами отця Юрія Боєчка, аби ще більше допомогти воякам, парафіяни церкви Успіння Пресвятої Богородиці разом з волонтерами провели у липні цього року благодійну ярмарку, під час якої продавали різні вироби ручної роботи, випічку. А учасники місцевої самодіяльності подарували чудовий концерт, окремі забави були і для дітей. На ярмарок приїхало багато гостей із сусідніх сіл та містечок. Під час дійства вдалося зібрати 63 000 гривень. Отож будуть «патріотичні цукерки» для захисників України!

…Протягом кількох місяців смаколики з Ворони розвозили і розвозять у різні напрямки. Вдячні захисники і захисниці передали волонтерам підписані ними національні прапори. А з села Ворона Україну захищають понад 40 осіб.

Сабіна РУЖИЦЬКА.