З молитвами, добром і медом

0
82

Волонтери громадської організації «Крилос Новітній», які діють при парафії Успіння Пресвятої Богородиці, що у селі Крилос, днями провели у Львові майстер клас з фасування меду, виготовлення свічок, їх декорування та поділилися досвідом парафіяльного соціального служіння. Такі досягнення для спільноти із невеликого, хоча історично знаного і славного прикарпатського села, дуже вагомі. 

«Коли в 2020 році розпочався карантин і з’явилося трішки більше вільного часу, ми почали думати як згуртувати на парафії молоді християнські родини. І ці люди, звісно, зібралися, — розповідає отець Михайло Дзуль, сотрудник парафії Успіння Пресвятої Богородиці та референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії. — Попередньо (починаючи з 2015 року) в Крилосі щороку проходять духовно-екологічні табори «Метаноя», на яких прищеплюємо любов до Бога та природи, і місцеві активісти почали мені казати, аби ми спробували у селі зреалізувати якісь екологічні ініціативи». 

Згодом знайомий священник надіслав отцеві Михайлові на електронну пошту посилання про навчальну програму щодо розвитку волонтерства в громадах і про те, що можна взяти участь у гранті для парафіяльних спільнот. Активні парафіяни написали проєкт, що стосувався роздільного збору і сортування відходів. Він розвинувся і «запрацював». Жителі села почали опікуватися майданчиками та контейнерами для роздільного збору відходів. До речі, нещодавно кошти, отримані за здану макулатуру, скло та пет-пляшки, волонтери перерахували на підтримку акції «Зігрій воїна-захисника». Ці гроші пішли на закупівлю пічок-буржуйок для наших захисників.

«Знаю, що у селі є парафіяльна пасіка «Медокрил». Як її започаткували?», — запитую отця Михайла. Той відповідає, що в Крилосі біля резиденції був здавна гарний парафіяльний сад. «Ми вирішили його відновити, тому щорічно навесні садили пару десятків плодових дерев, а в 2021 році висадили майже сотню саджанців яблунь та груш і почали за ними доглядати. А який же сад без… бджіл. Та ще й коли біля саду росте багато лип і акацій. Отож: вуликам бути! — продовжує священник. — Навесні 2021 року в Крилосі при парафії заклали пасіку. Будиночки для бджіл з’явилися в селі завдяки участі крилоських парафіян у навчальній програмі від Української освітньої платформи. Також пасіка стала прикладом своєрідного соціального підприємництва». 

Зараз пасіка на стадії розвитку, проте вже є певні результати роботи. «Ми упаковуємо в екологічно чисту тару мед, зокрема в скляні баночки та крафтовий папір, що зроблений із втор сировини, — додає активістка-волонтерка Христина Койляк. — Мед ми реалізовували на прощі в Крилосі та у нас, на парафії. Кошти віддали на благодійність і на ЗСУ».

За словами отця Михайла, християни-активісти з Крилоса пройшли три етапи навчання від Української освітньої платформи: це «Розвиток волонтерства в громаді», «Соціальні інновації громад» та «Школа відповідального служіння». На останній етап до села приїжджали фахівці й навчали людей. Тепер на перший навчальний модуль програми «Школа відповідального служіння» від Української освітньої платформи, що відбувся у Львові, вже запросили волонтерів з Крилоса. Прикметно, що в навчанні беруть участь шість парафіяльних команд з різних областей України, що втілюють соціальні проєкти у своїх громадах. Волонтери з Крилоса, як випускники цієї програми, поділилися особистим досвідом парафіяльного соціального служіння. Ольга Дирда, Христина Койляк і Тетяна Лугова показали як можна створити та оформити власний продукт. Учасники програми мали змогу самотужки залити горішки медом, прикрасити банку та виготовити свічку з натуральної вощини.

Щодо свічок, то отець Михайло каже, що їх почали робити малі та юні учасники місцевої катехитичної школи «Дослідники віри» перед святом Стрітення Господнього ще до того, як сформувалася волонтерська спільнота «Крилос новітній». Ці свічки купували батьки… майстрів. Кошти поділили на три частини: одну витратили на поїздку, другу — віддали на благодійність, а третю — на церкву. 

Далі ініціативу підхопило Бюро УГКЦ з питань екології і так спільно з «Карітасом» на архієпархіальному рівні зародилася акція «Зігрій убогого світлом стрітенської свічки», коли діти, працівники та підопічні «Карітасу» виготовляють або прикрашають уже готові стрітенські свічки, які згодом продають у храмах, а кошти віддають на підтримку благодійної їдальні «Карітасу». До речі, на парафії в Крилосі є ще один додатковий момент роботи із бджолопродуктами: з воску з парафіяльної пасіки і не тільки волонтери виготовляють окопні свічки для наших захисників на передовій. 

Відрадно, що ініціативні християни активісти з Крилоса вже створили громадську організацію, учасниками якої є понад двадцять осіб віком від 20 до 45 років. У перший четвер місяця вони збираються на спільну молитву та обговорення минулої діяльності і планів на майбутнє. Окрім них, до різних акцій часто долучаються десятки волонтерів.

Сабіна РУЖИЦЬКА.