Знання, розуміння та сертифікати

0
92

У навчально-науковому Інституті вищої релігійної культури Івано-Франківської академії Івана Золотоустого відбувся черговий випуск.

 «Наш заклад було засновано 10 вересня 2015-ого року з благословення Митрополита та Архієпископа Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владики Володимира Війтишина, — розповідає директор Інституту отець Анатолій Козак. — Навчаються у нас люди різного віку і професій, які хочуть краще пізнати віру, церковні обряди, поглибити свої знання зі Святого Письма, Катехизму та Богослов’я. І це дуже добре, бо в час тотальної комп’ютеризації люди, на жаль, часто потрапляють під вплив атеїзму і різних сект». 

Навчання в такому Інституті створює стержень віри, адже тут працюють фахові викладачі, які навчають і майбутніх священників та богословів і мають фундаментальні знання й освіту.

Навчання в Інституті відбувалося кожної останньої суботи місяця з 11.00 до 15.00. Проте через пандемію коронавірусу та війну цьогоріч був трохи інший графік. На щастя, попри різні негаразди, навчання таки успішно завершилося. За словами отця Анатолія, відповідні ліцензійні сертифікати отримала 41 особа. Здебільшого це жінки віком від 35 до 50 років. Усі вони різних професій: вчителі, юристи, нотаріуси, вихователі, медики, перукарі. Слухачі інституту вивчали дуже цікаві для кожного практикуючого християнина предмети: біблійні питання, біоетику, коментар Божественної Літургії, сторінки історії Церкви, богослов’я, ікони, релігієзнавство, сектознавство, Святі Тайни, християнську філософію, етику подружнього життя та основи віри (катехизм). Кожен з цих предметів можна застосовувати у повсякденному житті, скажімо, знаючи коментар Божественної Літургії, люди краще розуміють, що ж відбувається в часі Служби Божої. А вивчивши богослов’я ікони, християни добре розуміють розпис церков, кольористику, символізм, елементи, стилі написання зображень Святих осіб.

Згодом випускники Інституту можуть продовжити навчання в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого. Скажімо, на катехитично-педагогічний факультет сертифіковані випускники інституту зараховуються без екзаменів. Також вони можуть навчатися і на богословському факультеті. Для випускників, які працюють педагогами та викладають «Основи християнської етики», це навчання є дуже суттєвим, бо це наче довготривалі курси підвищення кваліфікації. Також ті, хто закінчив Інститут, можуть з дозволу парохів у себе на парафіях проводити різні навчання та семінари, працювати у християнських спільнотах і організаціях.

До речі, Інститут вищої релігійної культури Івано-Франківської академії Івана Золотоустого вже оголосив новий набір слухачів. Для того, аби там навчатися, треба зателефонувати за номером 0967402565 до отця Анатолія Козака. Коли набереться відповідна кількість осіб для групи, треба буде принести копію паспорта та фотографію для документів, написати прохання на ім’я ректора академії про зарахування, заповнити анкету та оплатити.Вартість річного навчання – 1500 гривень. Зараховуються на навчання чоловіки та жінки без вікових обмежень. Навчатися в Інституті можуть люди різних віросповідань. Як зазначає отець Анатолій, за роки існування Інституту тут здобували знання також православні та протестанти.

Сабіна РУЖИЦЬКА.