Із любов’ю і добром — у воскресінецький шелтер

0
85

На парафії Воскресіння Христового у селі Воскресінці Коломийської єпархії у приміщенні резиденції за час війни прийняли 75 внутрішньо переміщених осіб.

Люди з різних міст Сходу, Півночі та Центру України віддячують громаді парафії добром та працею біля храму.

«Цей будиночок — частина нашої церковної історії, — розповідає отець Андрій Квіт, парох храму. — Ще в 1882-ому році у нашому селі збудували церкву. В 1900-ому році церкву освятив Митрополит Андрей Шептицький, який тоді був єпископом-ординарієм Станіславівської єпархії. До храму тоді належала хата-резиденція, де проживав священник, який служив на парафії».

У радянські часи представники атеїстичної влади будинок конфіскували. У цьому приміщенні облаштували класи сільської початкової школи. Тут було чотири кімнати і коридор. Згодом, коли в селі збудували нову школу, в резиденції розмістили дитячий садок.

На початках Незалежності України, у 1991-ому році будинок резиденції повернули воскресінецькій громаді УГКЦ. На жаль, аж протягом 28 років будинок пустував та фактично руйнувався, бо громада не мала коштів для його ремонту. У 2015 році у Воскресінцях почав служити отець Андрій Квік. Через рік священник із громадою вирішили, що будинок слід відремонтувати. Діяльний душпастир хотів, аби у приміщенні колишньої резиденції був молодіжний християнський центр. Для цього насамперед треба було замінити покрівлю будинку, аби вберегти споруду від руйнування.

Священник знайшов можливості для ремонту, і в 2018-ому році будинок перекрили та підготували до реконструкції й капітального ремонту. До 2022-ого року в приміщенні гарно облаштували зал, кухню та санвузли. Коли почалася війна, роботи зупинилися. Планувати щось на перспективу теж було неможливо.

«26 лютого цього року я зібрав учасників нашої парафіяльної ради та сказав їм, що треба допомагати людям, які внаслідок ворожої агресії або залишилися без домівок, або змушені покинути свої житла через бойові дії, — розповідає отець Андрій. — Я запропонував швидко обладнати всім необхідним ще дві кімнати в приміщенні резиденції, аби там змогли жити внутрішньо переміщені особи».

Далі священник та представники громади почали шукати кошти для закупівлі всього необхідного для облаштування будинку. Уже 28 березня 2022 року в приміщенні резиденції у Воскресінцях поселилися перші шестеро осіб із Чернігова. А станом на 8 квітня у резиденції проживали 18 осіб. Від березня до листопада цього року в будинку резиденції жили 75 людей з Харкова, Херсона, Маріуполя, Попасного, Рубіжного, Покровська, Слов’янська, Лисичанська, Миколаєва, Нікополя, Запоріжжя.

За словами отця Андрія, велику допомогу в облаштуванні будинку надав «Карітас-Коломия», з яким парафія активно співпрацює. Приміщення резиденції у Воскресінцях стало восьмим шелтером «Карітасу-Коломия». Відрадно, що «Карітас-Коломия» забезпечує вимушено переміщених осіб, які знайшли прихисток у Воскресінцях, продуктами, засобами гігієни та проводить оплату за комунальні послуги. І це дуже вагома, велика допомога.

«А також завдяки «Карітас-Коломия» цієї осені ми на мансарді резиденції облаштували ще дві кімнати, що поліпшило умови проживання для ВПО та дозволило збільшити кількість ліжко-місць, — продовжує священник. — Наразі в будинку можна прийняти та забезпечити всім необхідним 22 особи».

Гості резиденції (так називають на парафії ВПО) – чудові люди, які завжди готові допомогти. Днями вони зголосилися прибрати територію довкола храму, а влітку, коли на парафії відбувалися дитячі християнські табори, вони допомагали готувати обіди для дітей.

За словами отця Андрія, коли у шелтер приїжджають нові гості, то люди, які вже там живуть, організовують велике чаювання, аби познайомитися з новоприбулими, щоб ті таким чином почувалися у безпеці, спокої й добрі. До речі, чимало мешканців парафіяльного будинку вже повернулися до своїх домівок, але постійно тримають зв’язок з отцем Андрієм.

Сабіна РУЖИЦЬКА.